Ηνωμένες Πολιτείες, ο παράδεισος των εξορυκτών bitcoin

Διεκδικούν τα πρωτεία στην εξόρυξη bitcoin καθώς οι εξορύκτες εγκαταλείπουν την Κίνα.

Γράφει: Esquire Editors 14 Οκτωβρίου 2021

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναδειχθεί πλέον στον κορυφαίο παγκοσμίως προορισμό για τους εξορύκτες bitcoin, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, παίρνοντας τη "σκήπτρα” από την Κίνα καθώς οι περιορισμοί στην αγορά κρυπτονομισμάτων που επέβαλε το Πεκίνο οδηγεί τους εξορύκτες να αναζητήσουν πιο "φιλόξενα” μέρη.

Οι αλλαγές

Τον Ιούλιο, περισσότερο από το 1/3 (35,4%) του δείκτη κατακερματισμού του bitcoin (hashrate) -μονάδα μέτρησης της επεξεργαστικής ισχύος του εξορυκτικού δικτύου bitcoin- βρισκόταν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Εναλλακτικών Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. 

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ, σημαντικά αυξημένο από το 21,8% που ήταν τον Μάιο και περίπου 4,2% πριν από έναν χρόνο.

Το Καζακστάν (με δείκτη κατακερματισμού 18,1%), η Ρωσία (με 11,2%) και ο Καναδάς (με 9,6%) ήταν οι επόμενοι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τους εξορύκτες του bitcoin, σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της επεξεργαστικής ισχύος του δικτύου του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Το ίδιο διάστημα, ο δείκτης κατακερματισμού του bitcoin στην ηπειρωτική Κίνα ήταν μηδενικός (0% hashrate), κάτι που συνιστά δραματική αλλαγή για τον επί πολλά χρόνια ηγέτης της αγοράς που αντιπροσώπευε περίπου το 1/3 (34,3%) της υπολογιστικής ισχύος του δικτύου bitcoin μόλις τον Μάιο και περίπου τα 2/3 (67%) τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι εξορύκτες του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος εγκατέλειψαν την Κίνα, μέχρι πρόσφατα "αγαπημένο” τους προορισμό, με συνοπτικές διαδικασίες αφότου το Πεκίνο ξεκίνησε να θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων νωρίτερα φέτος.

Η εξόρυξη είναι η διαδικασία μέσω της οποίας οι υπολογιστές που αναλαμβάνουν το πολύπλοκο πρόβλημα της εξακρίβωσης των συναλλαγών πληρώνονται με bitcoin. Αυτά τα συστήματα απαιτούν τεράστιο μέγεθος υπολογιστικής ισχύος και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, η οποία διατίθεται φθηνά και σε αφθονία στην Κίνα, αν και συχνά προέρχεται από ρυπογόνες πηγές όπως ο άνθρακας, κάτι που πλέον έρχεται σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει το Πεκίνο.

Οι εξορύκτες παλεύουν να βρουν "νέο σπίτι” από τότε που οι αξιωματούχοι της Κίνας ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού της διαδικασίας εξόρυξης και της διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων, και ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, κυρίως το Τέξας, έχουν εξελιχθεί σε ελκυστικό προορισμό γι’ αυτούς που αναζητούν φθηνή -και συχνά προερχόμενο από ανανεώσιμες πηγές- ενέργεια. 

Η μαζική έξοδος από την Κίνα, μάλιστα, έχει επιταχύνει και εντείνει αυτό το κύμα μετανάστευσης.

Βέβαια, οι φορολογικές διατάξεις για τα κρυπτονομίσματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις υποδομές που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα μπορούσε να κάνουν τους εξορύκτες bitcoin να αναθεωρήσουν την άποψή τους ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μια "φιλόξενη”, βιώσιμη επιλογή για εγκατάσταση. 

Το ίδιο ισχύει και για το Καζακστάν, όπου η φορολόγηση της εξόρυξης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2022.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear