Η είσοδος της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη

Η Amazon Web Services (AWS) μας συμπεριέλαβε στη δημιουργία υποδομών "τοπικών ζωνών" μαζί με άλλες 20 ευρωπαϊκές τοποθεσίες.

Γράφει: Esquire Editors 05 Δεκεμβρίου 2021

Η Ελλάδα με αργά αλλά σταθερά βήματα μπαίνει στον στρατηγικό σχεδιασμό των τεχνολογικών κολοσσών, στον ψηφιακό χάρτη δηλαδή, όπως φάνηκε και από την απόφαση της Amazon Web Services (AWS) να συμπεριλάβει τη χώρα μας στην πρώτη "παρτίδα” δημιουργίας υποδομών "τοπικών ζωνών” (Local Zones) εκτός των ΗΠΑ, μαζί με άλλες 20 τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Αυτή είναι και η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της θυγατρικής υποδομών και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud) της Amazon στη χώρα μας. Η AWS ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ενεργά με την Ελλάδα το 2019 όταν δημιούργησε μια τοποθεσία Amazon Cloud Front Edge που ένωσε τη χώρας μας και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services. Στις αρχές το 2021 άνοιξε και τοπικό γραφείο στην Αθήνα, ενώ έχει υπογράψει και μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή έρχεται και ως μια μορφή απάντησης της AWS, στην βασική της ανταγωνίστρια την Microsoft, που έχει ανακοινώσει την κατασκευή ενός Data Center Region στην Αττική. AWS και Amazon ελέγχουν μαζί λίγο παραπάνω από το μισό της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών cloud και όπως σχολιάζουν πηγές της αγοράς πληροφορικής είναι λογικό να διεκδικούν μερίδιο και από την ελληνική αγορά, όσο μικρή και αν είναι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξάλλου, όλα δείχνουν ότι η αγορά του cloud θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας, η οποία υπολείπεται και σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλες οι νέες εφαρμογές και το λογισμικό που δημιουργείται για το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζεται με βάση την λειτουργία στο cloud. Μεγάλοι οργανισμοί όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες πραγματοποιούν την μετάβαση τους στο υπολογιστικό νέφος, ενώ στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να επιδοτηθούν και οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα κάνουν αυτό το βήμα, μέσω του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022 με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η σημασία των επενδύσεων

Η επένδυση της Microsoft, που αφορά στη δημιουργία τριών μεγάλων data center στην Αττική, υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή της AWS υπολογίζεται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην ανάπτυξη της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας μας στηρίζονται και άλλες επενδύσεις όπως αυτή της Digital Realty μέσω της Lamda Hellix που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 300-400 εκατ. ευρώ, αλλά και πολλές μικρότερες επενδύσεις της τάξης των 3-10 εκατ. ευρώ από ομίλους όπως η ΤΙ Sparkle, η Hellas Sat, η Cloudrock και η Lancom. 

Όπως εκτιμούν όμως στελέχη της αγοράς πληροφορικής, πέρα από το ύψος των επενδύσεων που κατευθύνονται κυρίως σε αγορά γης, εξοπλισμό και ενέργεια η πραγματική τους επίδραση είναι ότι δημιουργούν συνθήκες για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας: Από έναν εργαζόμενο που θα μπορεί να δουλεύει για μια πολυεθνική από το σπίτι του στην Ελλάδα, η ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης ενός μεγάλου ομίλου με έδρα τη χώρα μας.

"Οι ψηφιακές υποδομές έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για τις περισσότερες επιχειρήσεις με αυτή που έχει ένα καλό λιμάνι, ένας αυτοκινητόδρομος ή το σιδηροδρομικό δίκτυο για μια βιομηχανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος πολυεθνικής τεχνολογικής εταιρείας.

Η επένδυση της AWS αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι "τοπικές ζώνες” της AWS προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.