Ένας ασφαλής οδηγός επένδυσης σε NFTs

Με σωστή στρατηγική -και μύτη λαγωνικού- η σπέκουλα μπορεί να είναι εξασφαλισμένη.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 05 Ιανουαρίου 2023

Τα NFT έργα τέχνης είναι ό,τι πιο καινούργιοσυναρπαστικό και επαναστατικό έχει να επιδείξει η παγκόσμια εικαστική σκηνή. Την ίδια στιγμή αποτελούν ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας που, αν σε ενδιαφέρει να επενδύσεις σε αυτό, με σωστούς χειρισμούς και ταλέντο στην πρόβλεψη των νέων τάσεων, μπορείς να βγάλεις τρελά χρήματα. Ας δούμε, λοιπόν, τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις.

Έχε υπομονή και στόχευε μακροπρόθεσμα

Η αγορά των NFT έργων τέχνης είναι ακόμη αχαρτογράφητη γι' αυτό και τα μεγάλα ρίσκα πρέπει να αποφεύγονται. Θέσε, λοιπόν, όριο στο budget που θα διαθέσεις και φρόντισε να αντιστοιχεί σε ένα σχετικά μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου σου. Ως αρχάριος θα πρέπει να το πας λάου λάου, καθώς το κρυπτοσύμπαν είναι ασταθές.

> Διάβασε ακόμη: NFTs τώρα και στο μπαρ

Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2021, η αξία ενός Bitcoin αντιστοιχούσε σε 68.000 δολάρια και στις αρχές του Δεκεμβρίου σε 46.000.

Για να αποβεί κερδοφόρα μία επένδυση σε NFT έργα τέχνης θα πρέπει, λοιπόν, καταρχήν, να μπορείς να προβλέψεις τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων, να αγοράζεις όσο η τιμή τους είναι χαμηλή και να περιμένεις να ανέβει για να πουλήσεις.  

Ένας ασφαλής οδηγός επένδυσης σε NFTs Getty Images
Χονγκ Κονγκ, Κίνα, 4 Οκτωβρίου 2021: Οι επισκέπτες εμβυθίζονται στην εικαστική εγκατάσταση \"Machine Hallucinations Space: Metaverse\ του Refik Anadol στην Αγορά Ψηφιακής Τέχνης της Ασίας, που αναδεικνύει την ψηφιακή και NFT τέχνη.

Κάνε έρευνα αγοράς πριν αποκτήσεις NFT έργα τέχνης

Η NFT ψηφιακή τέχνη βρίσκεται παντού και έχει ευρύ πεδίο, οπότε όλο και κάτι θα βρεις που να σου αρέσει. Αφού κάνεις μία έρευνα αγοράς για το τι παίζει, εστίασε ανάλογα με την αισθητική σου σε έργα που σου ταιριάζουν και θα ήθελες να 'ζεις μαζί τους'. Ξεκίνα την αναζήτησή σου μέσα από top σχετικά sites, όπως το SuperRare, το OpenSea, το Nifty Gateway και το WeNew.

> Διάβασε ακόμη: Ο LeBron James, η Paris Hilton και οι digital creators που αλλάζουν το παιχνίδι των NFTs

Φτιάξε ένα ψηφιακό πορτοφόλι

Πριν από την απόκτηση και στη συνέχεια την αποθήκευση των πολύτιμων NFTs και των κρυπτονομισμάτων σου, θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει ένα ασφαλές ψηφιακό πορτοφόλι (με γερό password) που να είναι συμβατό με το blockchain του κρυπτονομίσματος που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις.

> Διάβασε ακόμα: NFT: Η λέξη της χρονιάς για το 2021

Επωφελήσου από τα παρελκόμενα 

Τα NFTs που αγοράζεις μπορεί να σου αποφέρουν έκτακτα παράπλευρα κέρδη μέσω π.χ. της αποκλειστικής πρόσβασης που σου δίνουν σε limited edition merchandise, εμπειρίες και προσωποποιημένες υπηρεσίες. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα αποκτήσεις και στη συνέχεια να τα μεταπωλήσεις.

> Διάβασε ακόμα: Claudia Schiffer, Kate Moss και Naomi Campbell έγιναν NFTs

Σχεδίασε την απόσυρσή σου

Αν στόχος σου είναι η σπέκουλα, τότε οι αγοραπωλησίες NFT έργων τέχνης μπορεί να αποτελέσουν προσοδοφόρο σπορ. Για παράδειγμα, το NFT CryptoPunk 4156 αγοράστηκε τον Ιούνιο του 2017 για λιγότερο από 20 δολάρια και στις 9 Δεκεμβρίου του 2021 πωλήθηκε για περισσότερα από 10 εκατομμύρια. Αρκεί, βέβαια, να μπορείς να 'μυρίσεις' τα trends όσο βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.