Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Jeff Bezos

Η μάνα του ήταν ανήλικη όταν τον γέννησε, το επώνυμό του είναι κουβανέζικο, ως μαθητής δούλευε στα McDonald's.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 12 Ιανουαρίου 2023

Τι ξέρει ο κόσμος ο πολύς, ο λίγος, για τον Jeff Bezos; Ότι είναι ο Αμερικανός μεγιστάνας που χάρη στην Amazon έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Όπως και το ότι έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να κάνει τα ταξίδια στο διάστημα κάτι σαν τη διαδρομή Παγκράτι-Κολιάτσου. Η ιστορία της ζωής του, βέβαια, όπως θα διαπιστώσεις, είναι ο ορισμός του αμερικάνικου όνειρου και θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία. 

Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Jeff Bezos Getty Images
Το 1998, με μαλλιά, στο Σιάτλ. 

Ο γιος της ανήλικης μαθήτριας

Ο Jeff Bezos, λοιπόν, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου του 1964, στο Νέο Μεξικό. Μητέρα του ήταν η 17χρονη μαθήτρια Jacklyn Gise -η οποία μετά τη γέννα συνέχισε σε νυχτερινό σχολείο- και πατέρας του ο Theodore Jorgensen, με ρίζες από τη Δανία.

Σύντομα, οι γονείς του χώρισαν και όταν ο μικρός Jeff ήταν τεσσάρων ετών η μητέρα του παντρεύτηκε τον Miguel 'Mike' Bezos, μετανάστη από την Κούβα, ο οποίος τον υιοθέτησε και του έδωσε το επώνυμό του.

Μαθητής και εργαζόμενος στα McDonald's

Αφού ο πατριός του αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, μετακόμισαν οικογενειακώς στο Χιούστον. Εκεί ο Bezos συνέχισε το σχολείο. Τα καλοκαίρια του, όμως, τα περνούσε στο ράντσο του παππού του, από την πλευρά της μητέρας του, που βρισκόταν σε μία άλλη πόλη του Τέξας. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στο Μαϊάμι.

JEFF BEZOS Getty Images
Συλλεκτική φωτό από το 1997.

Ως παιδί, είχε ήδη δείξει την αγάπη του για τις επιστήμες, ενώ ήταν τρομερά επιδέξιος με την τεχνολογία. Μάλιστα, είχε φτιάξει έναν συναγερμό για να κρατάει τα μικρά του αδέρφια (δύο στον αριθμό) μακριά από το δωμάτιό του. Επίσης, όσο ήταν στο γυμνάσιο, δούλεψε στα McDonald's.

Φοιτητής με όνειρο το διάστημα

Η συνέχεια της πορείας του γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αν και τελικά αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, με πτυχίο στην επιστήμη του ηλεκτρολόγου μηχανικού και τους υπολογιστές. Αυτό που τον ενδιέφερε πιο πολύ απ' όλα, όμως, ήταν το διάστημα και η αποίκησή του.

Πρώτες δουλειές ως πτυχιούχος

Το 1986 που πήρε το πτυχίο του ξεκίνησε να εργάζεται σε μία εταιρεία που ασχολείτο με το διεθνές εμπόριο. Δύο χρόνια μετά το γύρισε στον τραπεζικό τομέα, ενώ από το 1990 έως το 1994 εργάστηκε σε μία εταιρεία διαχείρισης hedge funds. Ό,τι κι αν έκανε, το έκανε με επιτυχία.

Ο γάμος με την MacKenzie Tuttle και η Amazon

Το 1992, ο Bezos γνώρισε τη μυθιστοριογράφο MacKenzie Tuttle, η οποία εργαζόταν ως ερευνήτρια στην ίδια εταιρεία με εκείνον. Παντρεύτηκαν το 1993 και μετακόμισαν στο Σιάτλ.

JEFF AND MACKENZIE BEZOS Getty Images
Jeff και MacKenzie Bezos, το γένος Tuttle.

Στις 5 Ιουλίου του 1994 άνοιξε, με έδρα το γκαράζ της οικογενειακής οικίας, την Amazon, που ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, μία απόφαση που είχε πάρει το 1993. Σε αυτό το project τον βοήθησαν επενδυτές αλλά και οι γονείς του, δίνοντάς του 300.000 δολάρια

Καθώς οι δουλειές πήγαιναν καλά, η Amazon επέκτεινε το πεδίο της στην πώληση πάσης φύσεως αγαθών ενώ, παράλληλα, εξαγόραζε με επιθετικό τρόπο μικρότερους παίκτες της αγοράς που ήταν ανταγωνιστές της. Το 1999, το περιοδικό Time τον έχρισε Πρόσωπο της Χρονιάς.

Σκαμπανεβάσματα, το αλατοπίπερο μίας εποποιίας

Το 2002 η Amazon έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας αλλά τη γλίτωσε βάζοντας λουκέτο σε κέντρα διανομής και απολύοντας το 14% των εργαζομένων. Την επόμενη χρονιά, ήταν πάλι κερδοφόρα. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2013, ήταν η πιο επιτυχημένη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.

KENDALL JENNER, JEFF BEZOS, JARED LETO Getty Images
Στο Met Gala του 2019, νιώθει καλοντυμένος ανάμεσα στην Kendall Jenner και τον Jared Leto.

Πάντως, ο κόσμος του δεν φαίνεται να είναι αγγελικά πλασμένος. Ο Bezos έχει κατηγορηθεί ανοιχτά για κακές συνθήκες εργασίας εντός της Amazon, μισθούς πείνας, διάχυση τοξικών πρακτικών όπως την καλλιέργεια ενός απάνθρωπου ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους και απουσία φιλανθρωπικής δράσης. Στις περισσότερες από αυτές απάντησε, συχνά με κινήσεις-ματ. 

> Διάβασε ακόμα: 100 εκατ. δολάρια από τον Jeff Bezos για τους άστεγους

Μέχρι που τον Φεβρουάριο του 2021 ανακοίνωσε την παραίτησή του από επικεφαλής της Amazon για να αφιερωθεί στα άλλα του πάθη, κυρίως στο διάστημα.

Από τη Γη στο διάστημα και από τη MacKenzie στη Lauren 

Την εταιρεία διαστημικών αεροσκαφών του, άλλωστε, την Blue Origin, την είχε ιδρύσει από το 2000. Το 2011, βέβαια, μία δοκιμαστική, μη-επανδρωμένη αποστολή της, κατέληξε σε φιάσκο, με το σκάφος να εκρήγνυται στον αέρα.

JACKLYN & JEFF BEZOS Getty Images
Μία αγκαλιά από τη μανούλα Jacklyn, μετά την επιστροφή στη Γη από το διάστημα.

Ακολούθησαν άλλες πολλές δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ στις 10 Ιουλίου του 2021 πέταξε για λίγο ο ίδιος στο διάστημα, μεταξύ άλλων μαζί με τον μικρό του αδερφό, αυτόν που όταν ήταν παιδιά του είχε βάλει συναγερμό για να μην μπαίνει στο δωμάτιό του.

LAUREN SANCHEZ & JEFF BEZOS Getty Images
Lauren Sánchez και Jeff Bezos, fashion icons.

Όσον αφορά τα προσωπικά του, το 2019 ανακοίνωσε το διαζύγιό του από τη MacKenzie. Οι δυο τους έχουν τρεις γιους και μία κόρη. Από το 2020, ως 'φιλενάδα' του αναφέρεται η Lauren Sánchez, Αμερικανίδα τηλεπερσόνα.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Καλώς ήρθες ηλεκτρική Ferrari

Όσα γνωρίζουμε για το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιταλικής εταιρείας που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς θα αντιμετωπίσεις την τενοντίτιδα ώμου, αν παίζεις τένις

Όλα όσα γνωρίζουμε για την πρόληψη και την θεραπεία της ασθένειας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.