To 2022 όλοι θέλουν να πάνε στη Σελήνη. Αλλά γιατί;

Μετά από ένα ολιγοετές διάλειμμα, το ενδιαφέρον και η κούρσα των κρατών για την κατάκτηση της Σελήνης επιστρέφει.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 20 Ιανουαρίου 2022

Τα τελευταία χρόνια, παρότι η εξερεύνηση του διαστήματος και ο εποικισμός του Άρη (κάποια στιγμή στο μέλλον) βγάζουν ειδήσεις που παίζουν στα sites και τα λοιπά ΜΜΕ, οι αποστολές στη Σελήνη μοιάζει σαν να έχουν μπει στον πάγο. Φέτος, όμως, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις εξελίξεις που θα έρθουν από τη NASA, τη SpaceX, την Blue Origin και άλλους κρατικούς διαστημικούς φορείς, οι οποίες θα σχετίζονται (ξανά) με το φεγγάρι.

Από τον Άρη και τον διαστημικό τουρισμό στη Σελήνη

Ένας από τους κύριους λόγους που η Σελήνη έχει έρθει ξανά στο κέντρο της προσοχής όσων παρακολουθούν από κοντά τις διαστημικές αποστολές έχει να κάνει με το ότι επί έναν ολόκληρο χρόνο το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα αγνοείτο επιδεικτικώς. 

To 2022 όλοι θέλουν να πάνε στη Σελήνη. Αλλά γιατί;Getty Images

Η προσοχή των επιστημόνων είχε εστιάσει στις εξελίξεις στον Άρη, π.χ. στην προσεδάφιση του Perseverance στον κόκκινο πλανήτη. Επίσης, στην έρευνα και τα πειράματα που στοχεύουν στο να κάνουν -και μάλιστα το συντομότερο δυνατό- τον διαστημικό τουρισμό πραγματικότητα.

Οι πύραυλοι της NASA και των άλλων διαστημικών φορέων

Μέσα στο 2022, δύο πύραυλοι της NASA θα εκτοξευτούν στο διάστημα με προορισμό τη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις που εστιάζει στη μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών για μελλοντικούς αστροναύτες. 

Στη Σελήνη όμως στοχεύουν και άλλες, μη-επανδρωμένες, αποστολές της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όλες τους εστιάζουν κυρίως στην τοποθέτηση των βάσεων για μία βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στην επιφάνεια του φεγγαριού, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μικρότερο της δεκαετίας.

Η κούρσα των διαστημικών δυνάμεων

Πέρα από την αμερικανική NASA που θα στείλει μικρές σεληνακάτους για τη διεξαγωγή διάφορων επιστημονικών εργασιών στη Σελήνη, η Ρωσία έχει προγραμματίσει τη Mission Luna 25, που αποτελεί την πρώτη της αποστολή στο φεγγάρι εδώ και 45 χρόνια.

Το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Έρευνας της Νότιας Κορέας, πάλι, έχει βάλει στο πρόγραμμα για τον Αύγουστο του 2022 να εκτοξεύσει με προορισμό το φεγγάρι το Korean Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO). Αυτή είναι και η πρώτη 'σεληνιακή' απόπειρα της Νότιας Κορέας, που αποσκοπεί στη βελτίωση της τεχνικής γνώσης που σχετίζεται με τη διεξαγωγή αποστολών στο διάστημα.

> Διάβασε ακόμα: Οι διαστημικές αποστολές του 2022

Εκτός από αυτές τις αποστολές, σεληνιακά ρομπότ από τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο φεγγάρι μέσα σε αυτή τη χρονιά, ενώ η Ινδία σχεδιάζει να στείλει και το Chandrayaan-3 στη Σελήνη, μέσα στο τρίτο τέταρτο του 2022. Οπότε, ίσως, πλέον να μιλάμε για μία κανονική κούρσα των διαστημικών υπερδυνάμεων και έναν ανταγωνισμό των σχετικών κρατικών ή κρακτικά εποπτευόμενων φορέων.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης