Στο Metaverse ανοίγουν ήδη θέσεις εργασίας

Facebook, Sony και Σία εργάζονται πυρετωδώς στο ακαθόριστο για εμάς Metaverse και ιδού τα αποτελέσματα.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 06 Φεβρουαρίου 2022

Θα μπορούσε το Metaverse να είναι ο εργασιακός χώρος του μέλλοντος; Δεδομένου του ότι ο Travis Scott έκανε live μπροστά σε 12,3 εκατομμύρια θεατές τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω πρώτου κύματος Covid και με απόλυτη ασφάλεια στο βιντεοπαιχνίδι Fortnite, τίποτα δε θα μας φανεί περίεργο στο εξής. Άλλωστε, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν απαντήσει όλα τους τα ερωτηματικά σε σχέση με αυτό το νέο μέσο. 

Τι ακριβώς θα κάνουμε στο Metaverse;

Αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σωτήρια κίνηση για τους απαυδησμένους του lockdown για άλλους θεωρείται προάγγελος του ερχομού του Metaverse. Τι είναι όλα αυτά; Εύλογη η ερώτηση, καθώς ούτε αυτοί που θεωρητικά γνωρίζουν τι είναι το Metaverse δε μπορούν να περιγράψουν λεπτομερώς τη σύστασή του. Ο καλύτερος τρόπος για να το φανταστεί κανείς είναι το παράδειγμα ενός εικονικού κόσμου ή πολλών εικονικών κόσμων, απόλυτα συνδεδεμένων μεταξύ τους.

Στο Metaverse ανοίγουν ήδη θέσεις εργασίαςiStock

Σε αυτή τη δευτερεύουσα πραγματικότητα, δε θα μπορούμε μόνο να πολεμάμε σαν ήρωας της Marvel εναντίον ενός αντιπάλου ντυμένου Batman ή να επισκεπτόμαστε hip hop συναυλίες, όπως στο Fortnite, αλλά και να επισκεπτόμαστε μουσεία, αξιοθέατα και πάρκα αναψυχής- θεωρητικά θα πρέπει να μπορούμε και να εργαζόμαστε εκεί, να φτιάχνουμε προϊόντα και να τα πουλάμε. Βασικά, θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε εκεί όλα όσα μπορούμε να κάνουμε και στην πραγματική μας ζωή, ίσως και λίγο περισσότερα.

>Διάβασε ακόμη: Metaverse, το Facebook συναντά την επιστημονική φαντασία

Πώς μεσολαβούν οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας;

Όπως και τόσες άλλες ιδέες που σκαρφίζονται οι μεγιστάνες της τεχνολογίας, η έννοια του Metaverse προέρχεται από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του συγγραφέα Neal Stephenson από τη δεκαετία του 1990, ονόματι Snow Crash. Το βιβλίο φημολογείται ότι είναι τόσο δημοφιλές στη Silicon Valley όσο και η Αγία Γραφή στη χριστιανική κοινότητα.

Φυσικά, όλα αυτά θα μπορούσαν να απορριφθούν ως φαντασιώσεις δισεκατομμυριούχων που έχουν περισσότερα χρήματα από όσα χωρά ο κοινός νους. Ωστόσο, είναι κάπως άδικο να απορρίπτουμε όλα όσα δεν είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλους, πόσω μάλλον όταν επί του παρόντος, το Facebook, η Sony, η Microsoft, η Apple και η Epic Games, ρίχνουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη καθολικών τρισδιάστατων κόσμων.

κοπέλα στο MetaverseiStock

Μια ματιά στο μέλλον

Στο μεταξύ, υπάρχουν ήδη κάποιοι κόσμοι που μας δίνουν μία ιδέα για το πώς θα είναι το Metaverse: H πλατφόρμα, Decentraland εκδίδει το δικό της κρυπτονόμισμα (MANA) και οι κάτοικοί της μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο εκεί εντελώς σύμφωνα με τη φαντασία τους, αρκεί να έχουν το απαραίτητο ποσό. Για ακίνητα στην Decentralandia, χρειάζεται η καταβολή MANA αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's έχει μια γκαλερί τέχνης εκεί, και μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου στο τοπικό καζίνο. Παρεμπιπτόντως, πραγματικοί έμποροι εργάζονται εκεί για πραγματικά χρήματα, ως avatars που πληρώνονται με MANA.

Από την άλλη, το Roblox είναι μία πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους κόσμους και βιντεοπαιχνίδια. Η κύρια πηγή εσόδων για την εταιρεία είναι ότι οι παίκτες αγοράζουν εικονικά αντικείμενα για τις περιπέτειές τους. Προφανώς, το σύμπαν του Roblox μπορεί επίσης να είναι κατάλληλο ως χώρος εργασίας, σύμφωνα με την ανώτατη διοίκηση της εταιρείας, η οποία πραγματοποίησε τα meetings της μέσω της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο CBO του Roblox, Craig Donato αποκάλυψε στους New York Times ότι στο πραγματικό του γραφείο έπρεπε συνεχώς να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι δεν μπορούσε να συμπεριφέρεται εκεί όπως ο χαρακτήρας του Roblox: "Έλεγα στον εαυτό μου: 'Θεέ μου, πρέπει να προσέχω να μην πηδήξω από το παράθυρο'".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου