Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ψηφιακή κληρονομιά;

Κάπου, κάποιος, κάποτε, θα χρειαστεί να διαχειριστεί όλα όσα θα αφήσεις πίσω σου φεύγοντας από το μάταιο τούτο κόσμο.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 17 Φεβρουαρίου 2022

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα αφήσεις πίσω σου φεύγοντας από το μάταιο τούτο κόσμο; Αυτή η κουβέντα μόνο αποστροφή μπορεί να φέρει -ακόμη και σε μένα που γράφω αυτές τις γραμμές- όμως, όπως έλεγε ο Σολομώντας τα πάντα είναι μάταια και το αναπόφευκτο δε θα μπορέσουμε να το αποτρέψουμε. Άρα (χτύπα ξύλο), πρέπει με κάποιο τρόπο εκ των προτέρων να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι η ζωή μπορεί να τελειώσει πολύ ξαφνικά και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένουμε. Μερικές φορές τα πράγματα συμβαίνουν τόσο γρήγορα που δεν υπάρχει χρόνος ούτε για να αποχαιρετήσουμε αγαπημένα πρόσωπα ούτε για να τακτοποιήσουμε προσωπικές υποθέσεις ούτε καν για να ορίσουμε ποιος θα πάρει τι από τα πράγματά μας. Αφού έλυσα το βασικό ζήτημα της κηδεμονίας της γάτας μου, αναρωτήθηκα τι συμβαίνει με την ψηφιακή κληρονομιά aka digital legacy.

Τι περιλαμβάνει η ψηφιακή κληρονομιά

Τελικά, από ό,τι φαίνεται είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι μπορούσα να φανταστώ. Η ψηφιακή κληρονομιά περιλαμβάνει όλους τους λογαριασμούς μας σε παρόχους υποδοχής, πρόσβασης, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικών δικτύων και εικονικούς λογαριασμούς. Με απλά λόγια: Το email και το WhatsApp μας, τις συνδρομές μας σε πλατφόρμες streaming, όλους τους ιστότοπους στους οποίους έχουμε εγγραφεί για ηλεκτρονικές αγορές, τα clouds, τις συνδρομές μας σε εφημερίδες, το Smartwatch, τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, καθώς και κάθε είδος φορέα δεδομένων και συμβάσεων που έχουμε υπογράψει στο διαδίκτυο. 

Εν ολίγοις, η ψηφιακή κληρονομιά είναι κάτι πολύ περισσότερο από το προφίλ μας στο Facebook ή το Instagram. Αρκεί να σκεφτείς πού κάνεις log in κάθε μέρα για να αγχωθείς όσο αγχώθηκα εγώ. Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, οι άνθρωποι που αφήνει πίσω του έρχονται αντιμέτωποι με πολλή δουλειά και, κυρίως, με γραφειοκρατία. Αν θέλουμε να τους ελαφρύνουμε -μες τη στεναχώρια τους θα έχουν κι αυτό- είναι σημαντικό να αποκτήσουμε μία επισκόπηση όλων των διαδικτυακών δραστηριοτήτων μας όσο ακόμη τα έχουμε 400.

>Διάβασε ακόμη: Τα newsletters που θέλεις -οπωσδήποτε- στο mail σου

Ο ρόλος του Cloud of Legacy 

Καταρχάς, το πρώτο που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε, είναι να καταγράψουμε όλα τα στοιχεία σύνδεσης (usernames, passwords) σε ένα χαρτί ή τελοσπάντων σε μία λίστα ώστε να την έχουν οι συγγενείς μας. Αρκετοί πάροχοι μάλιστα προσφέρουν μία υπηρεσία που επιτρέπει τη διαχείριση της ψηφιακής μας περιουσίας. Το Cloud of Legacy είναι ένας τέτοιος. Πρόκειται για την πρώτη διαδικτυακή εφαρμογή στον κόσμο που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τη συναισθηματική και πληροφοριακή τους κληρονομιά σε ένα ασφαλές ψηφιακό μέρος ώστε να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αυτήν οι συγγενείς τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης επιχείρησης, Uwe Böhler, έχει βιώσει στο άμεσο περιβάλλον του τι συμβαίνει όταν κάποιος φεύγει ξαφνικά, με την οικογένειά του να περνά από ένα σωρό διαδικασίες για να μπορέσει να ανακτήσει τα εν λόγω προφίλ-λογαριασμούς. "Η Covid-19 κατέστησε σαφές στους ανθρώπους ότι μερικές φορές δεν υπάρχει τρόπος να πούμε αντίο", δήλωσε ο Böhler.

Το Cloud of Legacy χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Υπάρχει το "χρηματοκιβώτιο των συναισθημάτων" (safe of emotions) και το "χρηματοκιβώτιο των πληροφοριών" (safe of information). Στην πρώτη μπορείς να ανεβάζεις φωτογραφίες και βίντεο, να γράφεις επιστολές, να εισάγεις συνδέσμους και να ηχογραφείς φωνητικά μηνύματα. "Το χρηματοκιβώτιο των συναισθημάτων είναι ένα αντίο εκτίμησης στους ανθρώπους που είναι κοντά στην καρδιά σας", εξηγεί ο Böhler και προσθέτει: "Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να πεις: Αγαπημένε μου, δημιούργησες μαζί μου υπέροχες αναμνήσεις, μπόρεσα να μάθω από σένα και μου έκανες παρέα. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω γι' αυτό". Στη δεύτερη μπορείς να αποθηκεύσεις ό,τι υλικό έχεις στη διάθεσή σου, μία διαθήκη, ασφαλιστήρια συμβόλαια και στοιχεία σύνδεσης. 

Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ψηφιακή κληρονομιά;

Το Cloud of Legacy είναι πλήρως λειτουργικό εάν προσκαλέσεις τουλάχιστον δύο δικούς σου ανθρώπους ως "Επαφές Κληρονομιάς" (legacy contacts) οι οποίοι, αποδεχόμενοι την πρόσκλησή σου, αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τον ιστότοπο σε περίπτωση θανάτου. Προκειμένου να επαληθευτεί ο θάνατος του χρήστη, γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας μαζί του. Εάν δεν υπάρξει απάντηση εντός 24 ωρών, αποστέλλονται push notifications στα άτομα που έχεις καθορίσει ως επαφές, ενώ στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στο περιεχόμενο που έχεις αποθηκεύσει ξεχωριστά για τον καθένα με τη δυνατότητα να κατεβάσουν αυτά τα δεδομένα. Φυσικά, τα δεδομένα που μεταφορτώνονται στην πλατφόρμα προστατεύονται και κρυπτογραφούνται με διάφορους τρόπους, ώστε η ψηφιακή κληρονομιά να είναι πραγματικά ασφαλής.

Η τιμή των δύο μοντέλων συνδρομής που μπορείς να επιλέξεις είναι πολύ χαμηλή. Το βασικό μοντέλο κοστίζει μόλις ένα ευρώ το μήνα ή έντεκα ευρώ το χρόνο. Το μεγαλύτερο cloud με 50GB αποθηκευτικό χώρο και απεριόριστο αριθμό επαφών είναι διαθέσιμο με τρία ευρώ το μήνα. "Ήταν σημαντικό για εμάς το ποσό να μην αποτελεί εμπόδιο. Μπορείς να εξοικονομήσεις ένα ευρώ το μήνα, αν ξέρεις ότι αυτό θα γλιτώσει τους αγαπημένους σου από πολλούς μπελάδες", επισημαίνει ο Uwe Böhler.

>Διάβασε ακόμη: Στο Metaverse ανοίγουν ήδη θέσεις εργασίας

Αν το ζήτημα της ψηφιακής κληρονομιάς δεν έχει ρυθμιστεί, οι συγγενείς έχουν πρόβλημα

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο η ψηφιακή περιουσία μπορεί να κληρονομηθεί, ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τα ψηφιακά βιβλία, τις ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια. Πολύ πιο σημαντικοί όμως από το λογαριασμό του Netflix για παράδειγμα, είναι οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους η οικογένειά μας στη συνέχεια είτε θέλει να διαγράψει είτε συνεχίζει να διαχειρίζεται για λογαριασμό μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γερμανικά δικαστήρια εκκρεμούν πολλές αγωγές από συγγενείς που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς. Παράλληλα, στην περίπτωση των ηλεκτρονικών συμβολαίων και των συνδρομητικών μοντέλων συχνά προκύπτουν προβλήματα, αφού ελλείψει σχετικής νομοθεσίας, οι κληρονόμοι επωμίζονται και τα ψηφιακά των αποθανόντων. Αμφιβάλλεις ακόμη ότι το ζήτημα της ψηφιακής κληρονομιάς επείγει να διευθετηθεί;

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης