Στην εποχή του biohacking

Κι όμως, μπορείς να βιοχακάρεις τον εαυτο σου μόνος στο σπίτι, χωρίς να εμφυτεύσεις τσιπάκια κάτω από το δέρμα σου.

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να 'χακάρουν' τον ίδιο τους τον εαυτό, να βελτιώσουν μέσω της επιστήμης τις σωματικές και διανοητικές τους ικανότητες. Στο όνομα του biohacking δεν ορκίζονται, βέβαια, μόνο κάτι περίεργοι τύποι που εμφυτεύουν τσιπάκια κάτω από το δέρμα τους, αλλά και μεγιστάνες όπως ο Richard Branson. Άλλωστε, το biohacking δεν συνίσταται πάντα στο να φτάνεις το σώμα σου στα άκρα, αλλά ενίοτε απλώς στο να δομείς την καθημερινότητά σου βάσει αρχών που στρέφονται ενάντια στην 'αυτοκαταστροφή' σου.

Το biohacking ως 'καλές συνήθειες'

Το biohacking, λοιπόν, στην καθημερινή του εφαρμογή, μπορεί να πάρει τη μορφή της αλλαγής συνηθειών. Για παράδειγμα, μπορείς να υιοθετήσεις ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής, να μειώσεις τις ώρες που περνάς χαμένος στον ψηφιακό κόσμο και να αρχίσεις να ξοδεύεις πιο πολύ χρόνο στη φύση. Όλες αυτές οι 'αποφάσεις' αποτελούν τρόπους για να 'χακάρεις' το σώμα σου. Άλλοι τέτοιοι τρόποι είναι η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η ψυχοθεραπεία.

Όλα, δηλαδή, έχουν να κάνουν με την αλλαγή των τρόπων με τους οποίους φροντίζεις τον εαυτό σου. Οι πρακτικές του biohacking που δεν έχουν να κάνουν με τσιπάκια αλλά με μια πιο ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης ζωής, ευαγγελίζονται ένα concept κατά το οποίο η αλλαγή ξεκινάει από μέσα σου.

Στο μέλλον, βέβαια, οι 'τρόποι τελειοποίησης της καθημερινής σου ζωής', δεν θα απέχουν πολύ από όσα βλέπεις στα πολιτιστικά προϊόντα επιστημονικής φαντασίας.

Για παράδειγμα, στην ισπανική κλινική ευζωίας Sha, μπορεί κάποιος να πάει και να υποβληθεί σε τεστ που θα υποδείξουν προσωποποιημένες θεραπείες για εκείνον και μόνο. Στην ίδια κλινική, παρέχονται προγράμματα υγείας που βασίζονται σε βιοδείκτες -όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το μήκος των τελομερών, η πίεση του αίματος και ο καρδιακός ρυθμός- αλλά και ένα αναπτυγμένο πρόγραμμα 'υγιούς γήρανσης', έπειτα από γενετική αξιολόγηση.

Στην εποχή του biohacking Sunset Boulevard

Μάθε τον εαυτό σου, πριν τον χακάρεις

Δεν χρειάζεται, πάντως, να ξοδέψεις χρήματα σε πανάκριβες ή πιο προσιτές κλινικές για να βάλεις το biohacking στη ζωή σου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εντοπίσεις το ποιες είναι οι ανάγκες σου και στη συνέχεια να βάλεις στην καθημερινότητά σου τις συνήθειες που θα σε ωφελήσουν, πάντα υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας, που μπορεί να σου υποδείξει πιο εξειδικευμένες θεραπείες (όπως η ορμονική βελτιστοποίηση) που ενδείκνυνται για τη λειτουργική βελτίωση του οργανισμού σου ή τη θωράκισή του απέναντι στη φθορά που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

> Διάβασε ακόμα: Μεγαλώνοντας όμορφα. Όχι γερνώντας.

3 τρόποι να 'βιοχακαριστείς' μόνος στο σπίτι  

1. Άλλαξε τρόπο σκέψης. Κάτι που θα σε εκπλήξει είναι το ότι, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το 80% των σκέψεών μας είναι αυτόματο και αρνητικό. Οπότε, αν θέλεις να πας μπροστά, θα πρέπει να 'χακάρεις' τον εσωτερικό διάλογο που κάνεις με τον εαυτό σου έτσι ώστε να μην βάζεις ο ίδιος, μέσα από τον τρόπο σκέψης σου, εμπόδια στην πρόοδό σου. Ένας καλός τρόπος για αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο θετικά είναι ο διαλογισμός.

2. Άλλαξε στάση σώματος. Μάθε το πώς πρέπει να κάθεσαι σε μια καρέκλα, πώς να κρατάς την πλάτη σου ίσια για να μην καταλήξεις με προβλήματα στη σπονδυλική σου στήλη και κάνε πολλές διατάσεις.

> Διάβασε ακόμα: Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα μετά από έναν χρόνο παραμονής στο διάστημα

3. Μάθε να αναπνέεις σωστά. Η επιστήμη έχει δείξει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στον τρόπο που αναπνέουμε και την πνευματική μας κατάσταση. Οι εξειδικευμένες ασκήσεις αναπνοής θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τα επίπεδα της ζωτικότητάς σου, την ικανότητα συγκέντρωσης ή το να μπορείς να καλμάρεις πιο εύκολα τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια των περιόδων αυξημένου στρες.

Από: Esquire ES

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος