Τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Elon Musk με το Twitter

Ο πλουσιότερος τύπος στον πλανήτη έχει σίγουρα πρόγραμμα.

Για όσους τον παρακολουθούν, μετά την είδηση της συμμετοχής του με 9,2% στο Twitter γνώριζαν ότι θα υπάρξει συνέχεια. Είναι να μη βάλει κάτι κατά νου ο Elon Musk: H εν λόγω συμφωνία έκλεισε μέσα σε λιγότερο από 2,5 μήνες. Όμως, οι επεκτατικές διαθέσεις του είχαν ήδη αποκαλυφθεί μέσα από την άρνησή του να μπει στο διοικητικό συμβούλιο. Αν το έκανε αυτό, δε θα μπορούσε στο μέλλον να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα. Κάπως έτσι, μετά από δύο εβδομάδες, προχώρησε σε δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο 90,8% του κοινωνικού δικτύου.

Επιχείρηση εξαγορά

Οι όροι του είναι ελκυστικοί, σχεδόν ουτοπικοί για μία πλατφόρμα που αναζητά την πρόοδο εδώ και πολύ καιρό: 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, πριμ 54% έναντι των τιμών στα τέλη Ιανουαρίου - το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX άρχισε να διαπραγματεύεται. Μιλάμε για μία αποτίμηση που ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 43.000 εκατ. δολαρίων. Στο μεταξύ, το Twitter δεν αξίζει τόσα πολλά χρήματα, καθώς η τελευταία τριμηνιαία έκθεση έδειξε πωλήσεις 1,5 εκατ. και κέρδη 182 εκατ. ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίηση τότε άγγιζε περίπου τα 29 εκατ. (τώρα 37) γεγονός που οι μέτοχοι ήδη γνωρίζουν. Μιλώντας για μετόχους, ανάμεσα σε αυτούς είναι ο ομίλος Vanguard, η Blackrock και η Morgan Stanley που όλως τυχαίως λειτουργεί ως η σύμβουλος του Musk στην εξαγορά.

Τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Elon Musk με το TwitterRafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ουσιαστικά, ο Musk προσφέρεται να δώσει χρήματα στις τέσσερις ή πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη. Την ίδια στιγμή ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Jack Dorsey πρόκειται να εγκαταλείψει οριστικά τον όμιλο, διακόπτοντας τους όποιους εναπομείναντες συναισθηματικούς δεσμούς, ενώ οι χρήστες αυξάνονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Parag Agrawal αποτελεί αμελητέα ποσότητα ανησυχίας για τον Musk, αφού ακόμη δεν έχει αναλάβει καθήκοντα.

>Διάβασε ακόμη: Ο Elon Musk ίσως θέλει να μας μετατρέψει σε ρομπότ

Από την άλλη πλευρά, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με μία περιουσία που σύμφωνα με το Forbes κυμαίνεται μεταξύ 219.000 και 270.000 εκατ. δολαρίων, σίγουρα δεν έχει ανάγκη να επενδύσει μερικά δισ. στο Twitter. Υπάρχουν πολλά πολύ πιο κερδοφόρα μέσα και πολλά μέτωπα στα οποία μπορεί να εναποθέσει σημαντικά ποσά. 

Ο Musk έχει βάλει στο μάτι το Twitter πιθανότατα για να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ο Donald Trump: Να κάνει ό,τι θέλει με αυτά, να τα μετατρέψει σε μία πλατφόρμα γεμάτη από τα πράγματα που τον ενδιαφέρουν, όπως τα κρυπτονομίσματα, να τα χρησιμοποιεί ως μεγάφωνο των εταιρειών του SpaceX και Tesla και ως μέσο προώθησης ή συγκάλυψης των ενεργειών του. 

elon muskChristian Marquardt/ Pool-Getty Images

Η τακτική επομένως που θέλει να εφαρμόσει, είναι σαφής και ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα: Αγοράστε τις μετοχές, αποσύρετε τις από το χρηματιστήριο, δηλαδή αφήστε τη Wall Street, και διαχειριστείτε το Twitter ως προσωποπαγές μέσο. Αν τα παραπάνω οι μέτοχοι δεν τα δεχτούν, θα αποχωρήσει αμέσως από το 9,2% που μόλις απέκτησε και θα προσπαθήσει να επιτύχει την αποδέσμευση των άλλων μεγάλων προαναφρθέντων ονομάτων, πάνω στα οποία έχει ισχυρή επιρροή. Καρότο και μαστίγιο; Όπως βολεύεται ο καθένας. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος