Κι αν η γρηγορότερη διαδρομή στο GPS είναι και η πιο επικίνδυνη;

Μετά από έρευνα, ασκείται πίεση τα GPS, εκτός από την πιο γρήγορη διαδρομή, να δείχνουν και την πιο ασφαλή.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 24 Σεπτεμβρίου 2023

Μία μελέτη που φέρει την υπογραφή δύο ερευνητών του τέταρτου πιο μεγάλου πανεπιστημίου των Ηνωμένων Πολιτειών, του Texas A&M, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα GPS, τις εφαρμογές πλοήγησης όπως το Google Maps, στις οποίες ανατρέχουμε για να εντοπίσουμε την πιο σύντομη διαδρομή για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Κι αυτό γιατί, απ' ό,τι φαίνεται μετά από τη σύγκριση 29.000 περιπτώσεων, το να φτάσεις σε χρόνο κατά 8% συντομότερο εκεί που θέλεις, συνδέεται με αύξηση κατά 23% στον κίνδυνο να σου συμβεί κάποιο ατύχημα.

Όταν σου κόβουν δρόμο τα ζαρκάδια

Το πιο πιθανό είναι να έχεις ζήσει κι εσύ κάποια παρόμοια εμπειρία, ειδικά αν ακολουθείς το GPS σου σε περιοχές εκτός του κλεινού άστεως. Όταν για να γλιτώσεις π.χ. μισή ώρα από ένα μακρύ ταξίδι αποφασίζεις να βγεις από την εθνική οδό, για να καταλήξεις να οδηγείς σε παράδρομους με λακκούβες ή και χωματόδρομους (ναι, υπάρχουν ακόμα), αλλά και να έρθεις σε επαφή με τα τρομαγμένα από τον ήχο του αυτοκινήτου σου ζαρκάδια - να μην κάνουμε λόγο για τα αγριογούρουνα. Στις νυχτερινές διαδρομές, δε, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ο δημόσιος φωτισμός και η επάρκειά του.

Κι αν η γρηγορότερη διαδρομή στο GPS είναι και η πιο επικίνδυνη; Getty Images

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη με τη σφραγίδα του Texas A&M, αν κάποιος έχει γνώση σχετικά με το τι περιλαμβάνει η σύντομη διαδρομή, το πιο πιθανό είναι να την παρακάμψει για να ακολουθήσει την πεπατημένη και αργή. Τα GPS καλό θα είναι να προσθέσουν, λοιπόν, οδηγίες για την ασφάλεια κάθε διαδρομής, πέραν του υπολογισμού της διάρκειάς της στη βάση της κίνησης των δρόμων.

> Διάβασε ακόμα: Apps που σε πληρώνουν για να περπατάς

Ταχύτητα ή ασφάλεια;

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Transportation Research Part C, αναφέρεται ότι οι πλατφόρμες πλοήγησης πρέπει να παρέχουν στους οδηγούς περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ελαστικότητα, όχι μόνο στη βάση της βελτιστοποίησης του χρόνου αλλά και της ασφάλειας. 

> Διάβασε ακόμα: Το κόλπο για να έχει παντού σήμα το smartphone

Αυτό μπορεί να γίνει στην ίδια λογική που έκανε τους τελευταίους μήνες την Google Maps να προσθέσει ενδείξεις για τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές ως προς την εξοικονόμηση καυσίμων, αλλά και κάποιων άλλων apps που υποδεικνύουν διαδρομές κατά τις οποίες δεν χρειάζεται να πληρώσεις διόδια.

Από: Esquire IT

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος