Διαστημόπλοιο προσέκρουσε σε αστεροειδή και η NASA βιντεοσκόπησε τη σύγκρουση

Το διαστημόπλοιο DART καταστράφηκε και την ίδια στιγμή η επιστήμη έκανε ένα βήμα μπροστά.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 27 Σεπτεμβρίου 2022

Το βράδυ της Δευτέρας το διαστημόπλοιο DART της NASA, το οποίο κινείτο με ταχύτητα 14.000 μιλίων την ώρα, προσέκρουσε πάνω στην επιφάνεια του αστεροειδούς Δίμορφου, ο οποίος έως και μία ώρα πριν από τη σύγκρουση δεν ήταν καν ορατός στις εικόνες που έστελνε το σκάφος στη Γη. Από όσα έχουν καταγραφεί, το DART φαίνεται να περνάει ξυστά από τον αστεροειδή Δίδυμο και στη συνέχεια να κατευθύνεται προς τον Δίμορφο, με την επίγεια οθόνη επικοινωνίας να γεμίζει βράχους και στη συνέχεια να γίνεται μεμιάς κόκκινη - ένδειξη ότι το σήμα χάθηκε και το διαστημόπλοιο έπαψε να λειτουργεί.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Our <a href="https://twitter.com/hashtag/DARTMission?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#DARTMission</a> will crash into a non-hazardous asteroid on purpose on Sept. 26 as the world&#39;s 1st planetary defense test. But how will we know it worked? To find out, we visited <a href="https://twitter.com/LowellObs?ref_src=twsrc%5Etfw">@LowellObs</a>, one of many observatories globally that will monitor the impact. <a href="https://t.co/TJn4hq8QKW">https://t.co/TJn4hq8QKW</a> <a href="https://t.co/vAJlUUU3Ax">pic.twitter.com/vAJlUUU3Ax</a></p>&mdash; NASA (@NASA) <a href="https://twitter.com/NASA/status/1567287906691174401?ref_src=twsrc%5Etfw">September 6, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Στην αίθουσα ελέγχου της αποστολής όλους τους κατέλαβε δέος τη στιγμή που έβλεπαν τις εικόνες. "Ο αστεροειδής ερχόταν στο οπτικό μας πεδίο για πρώτη φορά, δεν είχαμε πραγματικά ιδέα του τι να περιμένουμε. Δεν ξέραμε ποιο είναι πραγματικά το σχήμα του αστεροειδούς αλλά γνωρίζαμε ότι το σκάφος θα έπεφτε πάνω του", δήλωσε η Elena Adams, μηχανικός συστημάτων στην αποστολή DART.

> Διάβασε ακόμα: Η NASA φεύγει ξανά για τον Άρη και θα έχουμε νέα της το 2033

Η επαύριο της σύγκρουσης

Πλέον, τηλεσκόπια διασκορπισμένα σε διάφορες γωνιές του κόσμου, αλλά και κάποια στο διάστημα, στρέφονται προς το πεδίο της σύγκρουσης. Αυτό το οποίο παρατηρούν είναι το κατά πόσο η σύγκρουση άλλαξε την τροχιά του Δίμορφου. Στην πράξη, η συγκεκριμένη σύγκρουση αποτελεί το πρώτο πείραμα πλανητικής άμυνας - μία δοκιμή για να δούμε αν η ανθρωπότητα θα μπορεί κάποια μέρα να ανατρέψει την τροχιά ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τον πλανήτη Γη.

> Διάβασε ακόμα: Ίσως είναι θέμα χρόνου για τη NASA να βρει ζωή στον Άρη

Βέβαια, για να το ξεκαθαρίσουμε, κανείς γνωστός αστεροειδής δεν θέτει τη Γη σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Αν όμως προκύψει η ανάγκη στο μέλλον, η NASA θα έχει ένα όπλο στη φαρέτρα της για να χειριστεί την κατάσταση καταλλήλως.

Μετά τη NASA, ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Το αν η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς με ένα άλλο αντικείμενο δύναται να αλλάξει την τροχιά του, βέβαια, αποτελεί μία υπόθεση προς μελέτη, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Οι πρώτες ολοκληρωμένες απαντήσεις υπολογίζεται ότι θα δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες, παρ' όλα αυτά τις πρώτες εικόνες και τα πρώιμα δεδομένα θα αρχίσουμε να τα λαμβάνουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι το 2024, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα στείλει ένα διαστημόπλοιο για να ερευνήσει τον Δίμορφο αλλά και ό,τι θα έχει απομείνει από το DART.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear