Διαστημόπλοιο προσέκρουσε σε αστεροειδή και η NASA βιντεοσκόπησε τη σύγκρουση

Το διαστημόπλοιο DART καταστράφηκε και την ίδια στιγμή η επιστήμη έκανε ένα βήμα μπροστά.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 27 Σεπτεμβρίου 2022

Το βράδυ της Δευτέρας το διαστημόπλοιο DART της NASA, το οποίο κινείτο με ταχύτητα 14.000 μιλίων την ώρα, προσέκρουσε πάνω στην επιφάνεια του αστεροειδούς Δίμορφου, ο οποίος έως και μία ώρα πριν από τη σύγκρουση δεν ήταν καν ορατός στις εικόνες που έστελνε το σκάφος στη Γη. Από όσα έχουν καταγραφεί, το DART φαίνεται να περνάει ξυστά από τον αστεροειδή Δίδυμο και στη συνέχεια να κατευθύνεται προς τον Δίμορφο, με την επίγεια οθόνη επικοινωνίας να γεμίζει βράχους και στη συνέχεια να γίνεται μεμιάς κόκκινη - ένδειξη ότι το σήμα χάθηκε και το διαστημόπλοιο έπαψε να λειτουργεί.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Our <a href="https://twitter.com/hashtag/DARTMission?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#DARTMission</a> will crash into a non-hazardous asteroid on purpose on Sept. 26 as the world&#39;s 1st planetary defense test. But how will we know it worked? To find out, we visited <a href="https://twitter.com/LowellObs?ref_src=twsrc%5Etfw">@LowellObs</a>, one of many observatories globally that will monitor the impact. <a href="https://t.co/TJn4hq8QKW">https://t.co/TJn4hq8QKW</a> <a href="https://t.co/vAJlUUU3Ax">pic.twitter.com/vAJlUUU3Ax</a></p>&mdash; NASA (@NASA) <a href="https://twitter.com/NASA/status/1567287906691174401?ref_src=twsrc%5Etfw">September 6, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Στην αίθουσα ελέγχου της αποστολής όλους τους κατέλαβε δέος τη στιγμή που έβλεπαν τις εικόνες. "Ο αστεροειδής ερχόταν στο οπτικό μας πεδίο για πρώτη φορά, δεν είχαμε πραγματικά ιδέα του τι να περιμένουμε. Δεν ξέραμε ποιο είναι πραγματικά το σχήμα του αστεροειδούς αλλά γνωρίζαμε ότι το σκάφος θα έπεφτε πάνω του", δήλωσε η Elena Adams, μηχανικός συστημάτων στην αποστολή DART.

> Διάβασε ακόμα: Η NASA φεύγει ξανά για τον Άρη και θα έχουμε νέα της το 2033

Η επαύριο της σύγκρουσης

Πλέον, τηλεσκόπια διασκορπισμένα σε διάφορες γωνιές του κόσμου, αλλά και κάποια στο διάστημα, στρέφονται προς το πεδίο της σύγκρουσης. Αυτό το οποίο παρατηρούν είναι το κατά πόσο η σύγκρουση άλλαξε την τροχιά του Δίμορφου. Στην πράξη, η συγκεκριμένη σύγκρουση αποτελεί το πρώτο πείραμα πλανητικής άμυνας - μία δοκιμή για να δούμε αν η ανθρωπότητα θα μπορεί κάποια μέρα να ανατρέψει την τροχιά ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τον πλανήτη Γη.

> Διάβασε ακόμα: Ίσως είναι θέμα χρόνου για τη NASA να βρει ζωή στον Άρη

Βέβαια, για να το ξεκαθαρίσουμε, κανείς γνωστός αστεροειδής δεν θέτει τη Γη σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Αν όμως προκύψει η ανάγκη στο μέλλον, η NASA θα έχει ένα όπλο στη φαρέτρα της για να χειριστεί την κατάσταση καταλλήλως.

Μετά τη NASA, ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Το αν η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς με ένα άλλο αντικείμενο δύναται να αλλάξει την τροχιά του, βέβαια, αποτελεί μία υπόθεση προς μελέτη, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Οι πρώτες ολοκληρωμένες απαντήσεις υπολογίζεται ότι θα δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες, παρ' όλα αυτά τις πρώτες εικόνες και τα πρώιμα δεδομένα θα αρχίσουμε να τα λαμβάνουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι το 2024, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα στείλει ένα διαστημόπλοιο για να ερευνήσει τον Δίμορφο αλλά και ό,τι θα έχει απομείνει από το DART.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε μας έφταναν οι διάσημοι, ο Mark Zuckerberg προσβλέπει και στην AI εκδοχή τους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αποφάσισε να αναστατώσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με ένα δελεαστικό όραμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τα έξοδα του σκύλου σου

Ο σκύλος σου θα παραμείνει χαρούμενος και εσύ δε θα χαλάς μία περιουσία για τα έξοδά του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Η Nespresso Professional τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ

Η Nespresso ταξιδεύει στα πέρατα της Γης για να προστατεύσει τον καλύτερο καφέ του κόσμου.

Η Αισιοδοξία σε Κάθε Γωνιά του Κόσμου από την Καμπάνια Life's Good της LG

Η καμπάνια που σε βοηθά να προσεγγίσεις τη ζωή με μία πιο αισιόδοξη στάση.

3 βασικές συμβουλές για μικροεπιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ChatGPT

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, έρχεται η στιγμή που η προσαρμογή δεν αποτελεί απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Γραφει Παυλος Κρουστης