Το Tesla Bot του Elon Musk δεν ενθουσίασε τους ειδικούς

Τα ανθρωποειδή ρομπότ που παρουσίασε ο Elon Musk δεν πρόκειται να φέρουν την επανάσταση, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ο Elon Musk αποκάλυψε το πρώτο δείγμα του Tesla Bot - ή, πιο σωστά, του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus. Τι αποτελεί αυτό; Μια δίποδη μηχανή που ο επικεφαλής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει οραματιστεί να πωλείται στο μέλλον σε τιμή πιο χαμηλή από εκείνη ενός αυτοκινήτου και που θα χρησιμεύει στην εκτέλεση των καθηκόντων ενός οικιακού βοηθού ή ενός εργάτη σε ένα εργοστάσιο.

Η παρουσίασή του έγινε στο πλαίσιο της AI Day της Tesla, μιας ημέρας που ήταν αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη. Αμέσως μετά, οι περισσότεροι ειδικοί ρομποτιστές, παρά το ότι παραδέχτηκαν την ταχύτητα με την οποία κατασκευάστηκε το Optimus, εξέφρασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι ο Musk μάλλον κόμισε γλαύκες εις Αθήνας.

Όσα έγιναν στην Tesla AI Day

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν δύο ρομπότ. Το πρώτο, που έφερε το όνομα Bumble C, εμφανίστηκε να διασχίζει τη σκηνή και να εκτελεί κάποια απλά καθήκοντα, όπως το να σηκώνει ένα ποτιστήρι και να μετακινεί κουτιά. Το δεύτερο, απλώς χαιρέτησε το κοινό για να δηλώσει την παρουσία του.

Όσον αφορά τον Musk; Επανέλαβε το ίδιο πράγμα που έχει πει τόσες πολλές φορές που έχει καταντήσει γραφικός: Ότι θέλει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε μαζική παραγωγή εκατομμυρίων ρομπότ, τα οποία θα επιτρέψουν ένα μέλλον (τάχα μου) χωρίς φτώχεια και θα οδηγήσουν σε μια "εκ θεμελίων μεταμόρφωση του πολιτισμού".

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του Optimus, να αναφέρουμε ότι ζυγίζει 73 κιλά και τα άκρα του έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων, ενώ λειτουργεί με μπαταρία 2.3kWh κάτι που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Tesla, αρκεί για μία ολόκληρη ημέρα εργασίας.

Ο Musk ανέφερε ότι το "Tesla Bot" υπολογίζει να το βγάλει στην αγορά μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτός ο χρονικός ορίζοντας αναφέρεται στη βιομηχανική ή στην οικιακή χρήση του.

> Διάβασε ακόμα: Γιατί ο Elon Musk πούλησε μετοχές Tesla αξίας 7 δισ. δολαρίων;

Πώς σχολίασαν την παρουσίαση οι ρομποτιστές

Μπορεί ο Elon Musk να παρουσίασε το Optimus με όρους κοσμοϊστορίας, οι ρομποτιστές που μίλησαν στο The Verge, όμως, είχαν άλλη άποψη. Έτσι, ο Christian Hubicki, καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Φλόριντα, είπε ότι το Optimus χρησιμοποιεί μια μέθοδο περπατήματος που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο αξιόπιστο είναι.

Ο Will Jackson, πάλι, CEO της εταιρείας Engineered Arts που σχεδιάζει και κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ για ψυχαγωγικούς σκοπούς, σημείωσε ότι δεν βλέπει τίποτα το καινοτόμο στον σχεδιασμό των δύο ρομπότ, ενώ σημείωσε κάτι που επανέλαβαν και άλλοι: Ότι ως concept παραπέμπουν στα ρομπότ Asimo της Honda, η ανάπτυξη των οποίων έχει εγκαταλειφθεί.

Ο Jonathan Aitken, ρομποτιστής και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, τα θεώρησε ενδιαφέροντα για το δοκιμαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, ενώ παραδέχθηκε ότι η Tesla στο συγκεκριμένο πεδίο σημείωσε τεράστια ανάπτυξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

> Διάβασε ακόμα: Ο Elon Musk ετοιμάζεται να φτιάξει ρομπότ που μοιάζουν με άνθρωπο

Η φράση-κλειδί: Επιφυλακτική αισιοδοξία

Animesh Garg, επίκουρος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σχολίασε ότι, σε γενικές γραμμές, το παρόν σχέδιο είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχει επιφυλακτική αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα για θέματα που έχουν να κάνουν με το τι πραγματικά συνεισφέρει η ομάδα της Tesla στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.