ΗΠΑ εναντίον TikTok: Ένας νέος (;) ψυχρός πόλεμος

Σκούρα τα πράγματα για την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 09 Ιανουαρίου 2023

Το TikTok το λατρεύει η νέα γενιά σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στον ίδιο βαθμό για την, ως συνήθως, καχύποπτη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν βλέπει με καλό μάτι την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και όσα ενδέχεται να κρύβει

Πρόσφατα, μάλιστα, οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες αποκάλυψαν ένα επικείμενο νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται η απαγόρευση του TikTok από κάποια τηλέφωνα που χρηματοδοτούνται με ομοσπονδιακό χρήμα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει η υποψία ότι η εταιρεία ByteDance, που ανέπτυξε το TikTok, ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο θα μπορούσε να την αναγκάσει να του παραχωρήσει data για Αμερικανούς χρήστες, τα οποία έχει αποκτήσει μέσω του TikTok, ή να προωθήσει την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση.

Η εμμονή των ΗΠΑ με το TikTok

Ο Brooke Oberwetter, εκπρόσωπος Τύπου του TikTok, δήλωσε ότι στους κόλπους της εταιρείας κυριαρχεί απογοήτευση που το Κογκρέσο προχωράει στην απαγόρευση του TikTok από τις κυβερνητικές τηλεφωνικές συσκευές, καθώς αυτό θεωρείται ότι αποτελεί μια πολιτική κίνηση που δεν προωθεί στο παραμικρό τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας.

Ο Oberwetter συνέχισε λέγοντας ότι το TikTok αναπτύσσει ένα πιο διαφανές σύστημα, μέσω του οποίου θα μπορεί κάποιος να δει απευθείας από το app το γιατί του "πετάγονται" συγκεκριμένα βίντεο, αντί για άλλα. Φυσικά, δεν μπορεί να υπάρχει απόδειξη ότι το app θα λέει την αλήθεια, αλλά το ίδιο μπορεί να ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Αμερική, σε πολιτειακό επίπεδο, έχουν υπάρξει και άλλες προσπάθειες απαγόρευσης του TikTok και πιο συγκεκριμένα σε 14 τουλάχιστον πολιτείες τις οποίες ελέγχουν ρεπουμπλικάνοι. Αυτός ο αριθμός, αυξάνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση. Μάλιστα, ο γερουσιαστής Marco Rubio, ένας ορκισμένος αντίπαλος του κινεζικού app, πρόσφατα πρότεινε ένα δικομματικό νομοσχέδιο που προτείνει την πλήρη απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη το TikTok δείχνει αποφασισμένο να παλέψει για την παρουσία του και θέλει να φτάσει σε συμφωνία με την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε φως στο τούνελ.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος