Η Lisa, o πρώτος υπολογιστής της Apple με ποντίκι, κλείνει τα 40

Τα 40 χρόνια έκλεισε η ιστορική Lisa της Apple και του Steve Jobs.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Ιανουαρίου 2023

Σήμερα η Apple φέρνει ίσως τα πιο ισχυρό laptops στην ιστορία, με τα νέα της MacBooks να ξεχωρίζουν, ωστόσο όλα αυτά δεν θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχε η Lisa. "Αν μπείτε στον πειρασμό των προσωπικών υπολογιστών, χαρίστε στον εαυτό σας ένα Apple. Αυτός ήταν ο τίτλος μιας διαφήμισης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Vanguardia τον Δεκέμβριο του 1983. Εκείνη την εποχή, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν είχε ακόμη αντικαταστήσει τη γραφομηχανή στα γραφεία και τα ιδιωτικά σπίτια, οπότε το διαφημιστικό μήνυμα της εταιρίας έπρεπε να υποστηριχθεί από μία σειρά επεξηγήσεων.

"Η Apple, η κορυφαία μάρκα στον κόσμο που ειδικεύεται στους προσωπικούς υπολογιστές, σας προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα μοντέλων: από τα πιο απλά έως τα πιο εξελιγμένα και ικανά, όπως τα Apple II, Apple III και Lisa, εξοπλισμό κατασκευασμένα με την πιο προηγμένη τεχνολογία που, εκτός από την αύξηση και βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, απλοποίησε περαιτέρω την ευκολία χρήσης τους".

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα PC ήταν δυσκίνητα και πολύπλοκα για τον μέσο άνθρωπο. Γνωρίζοντας αυτό, η Apple είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην απλούστευση της χρήσης με την παρουσίαση, τον Ιανουάριο του 1983, της Lisa, ενός νέου μοντέλου που αντικατέστησε το Apple II και του οποίου το όνομα σήμαινε "Local Integrated Software Architecture". Στο μεταξύ, εντελώς τυχαία (#not) έτσι λεγόταν η τότε 5χρονη κόρη του Steve Jobs και της ζωγράφου Chrissan Brennan.

Ο Steve Jobs και η Lisa

"Η βιομηχανία δεν παρουσίασε κάποια τεχνολογική καινοτομία εδώ και πέντε χρόνια", είχε δηλώσει ο Jobs λίγες εβδομάδες πριν από την παρουσίαση της Lisa, η οποία πρωτοτυπούσε στην ενσωμάτωση ενός περιφερειακού που σήμερα είναι συμβατικό, αλλά εκείνη την εποχή, επαναστατικό, όπως τονιζόταν σε μια άλλη διαφήμιση της εποχής. O λόγος φυσικά για το ποντίκι: "Ο υπολογιστής της Apple παρουσιάζει την επανάσταση". Εφευρίσκει τον προσωπικό υπολογιστή... ξανά. Lisa, το πιο ισχυρό, το πιο εύκολο στη χρήση. Ενσωματώνει για πρώτη φορά την τεχνολογία "ποντίκι" (Graphic Mouse Technology). Δείτε το και θα καταλάβετε γιατί είναι ο αντίκτυπος του κόσμου".

Στον 21ο αιώνα, είναι περιττό να περιγράψουμε τι είναι ένα ποντίκι. Ωστόσο, το 1983, ήταν επιτακτική ανάγκη να εξηγηθεί στο κοινό τι ήταν αυτό το εξάρτημα, πώς λειτουργούσε και ποια πλεονεκτήματα παρείχε. Τσέκαρε παρακάτω τι έγραφε ο δημοσιογράφος Andrew Pollack σε άρθρο του στους New York Times, για να εξηγήσει στο κοινό τι ακριβώς είναι το γνωστό σε όλους μας σήμερα, ποντίκι.

"Η Lisa της Apple χρησιμοποιεί ένα ποντίκι, μια φορητή συσκευή που γλιστράει σε ένα γραφείο. Καθώς εσείς μετακινείτε το ποντίκι, μετακινείτε και τον κέρσορα στην οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο, το ποντίκι επιτρέπει στον χρήστη να δείχνει πολύ μικρότερα αντικείμενα από ό,τι ένα δάχτυλο, η οθόνη δε θαμπώνει και τα χέρια δεν κουράζονται τόσο πολύ. Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι χρειάζεστε έναν ελεύθερο χώρο δίπλα στον υπολογιστή. Επίσης, η χρήση του ποντικιού απαιτεί την απομάκρυνση από το πληκτρολόγιο και μπορεί επίσης να απαιτεί την απομάκρυνση των ματιών σας από την οθόνη".

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ο Pollack, φαινόταν μια καλύτερη λύση από τις οθόνες αφής, με τους χρήστες να αναγνωρίζουν ότι "μετά από μερικές ώρες χρήσης, το χέρι κουράζεται αρκετά".
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης