Ιστορίες από το διάστημα που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας

Τι έχουν να πουν για το διάστημα οι λίγοι τυχεροί που βρέθηκαν πραγματικά σε αυτό;

Σε ένα εξαιρετικό βιβλίο που εκδόθηκε το 2019 στα ισπανικά, το Επιστροφή στη Γη (Regreso a la Tierra), συγκεντρώνονται αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που ταξίδεψαν στο διάστημα. Οι ιστορίες τους, πέρα από ιδιαίτερα σπάνιες, καθώς από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα στο διάστημα έχουν βρεθεί μόνο 600 περίπου άνθρωποι, θα μπορούσαν να βρουν το λογοτεχνικό τους ανάλογο στις αφηγήσεις των μεγάλων θαλασσοπόρων που ανακάλυψαν τον Νέο Κόσμο ή των εξερευνητών των αρχών του 20ού αιώνα. Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι επιλέγουν να αφηγηθούν.

Το διάστημα μέσα από τα μάτια όσων βρέθηκαν σε αυτό

Η πρώτη από τις σπουδαίες μαρτυρίες αυτής της ανθολογίας είναι του Yuri Gagarin, του Σοβιετικού αστροναύτη που στις 12 Απριλίου του 1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και ολοκλήρωσε μία τροχιά γύρω από τη Γη. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του, γεμάτο αναφορές σε κλασικά έργα της ρωσικής λογοτεχνίας και συγκρίσεις με πίνακες του Nicholas Roerich. Ο δε θαυμασμός που δείχνει για τον Nikita Khrushchev, υποδηλώνει ή ότι το κείμενο δεν γράφτηκε από τον ίδιο ή ότι πέρασε από το κόσκινο της σοβιετικής προπαγάνδας.

Ιστορίες από το διάστημα που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας Getty Images

Η πολιτική εκμετάλλευση των διαστημικών αποστολών είναι εμφανής σε μία ακόμα μαρτυρία, αυτή του Neil Armstrong, ο οποίος συνεργάστηκε με τον James R. Hansen για τη συγγραφή της επίσημης βιογραφίας του. Στο απόσπασμα που περιλαμβάνεται στην Επιστροφή στη Γη, ο Armstrong, πάντως, δείχνει ενοχλημένος από την πολιτική χρήση του γεγονότος από τον Richard Nixon, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι οι οκτώ ημέρες της αποστολής του Apollo 11 ήταν "η καλύτερη εβδομάδα στην ιστορία του κόσμου, από τη δημιουργία του".

O Al Worden, ένας αστροναύτης της αποστολής Apollo 15, πάλι, που έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που βάδισε στο "βαθύ διάστημα", στη δική του μαρτυρία περιγράφει πιο καθημερινές καταστάσεις, όπως το πώς είναι να βρίσκεσαι σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Παρομοίως, στα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Valentin Lebedev, ο Ρώσος κοσμοναύτης εκθέτει τα καθημερινά προβλήματα της παραμονής σε έναν διαστημικό σταθμό, όπως τα θέματα υγείας και τους καβγάδες μεταξύ των μελών του πληρώματος, αλλά και τις βλάβες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των μελών μιας αποστολής ή, πολύ απλά, να τους κάνουν να βαρεθούν, όπως συνέβη όταν χάλασε μια συσκευή αναπαραγωγής βίντεο που έκανε τους αστροναύτες να βυθιστούν επί μέρες σε απόλυτη πλήξη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία της Anousheh Ansari, μιας Ιρανής που εγκατέλειψε τη χώρα της και έγινε η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα που πήγε στο διάστημα. Τέλος, το βιβλίο κλείνει με μια συνέντευξη με τον Elon Musk, ο οποίος εξηγεί πώς ο διαστημικός τουρισμός θα εξελιχθεί στο μέλλον σε κάτι το συνηθισμένο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.