10 + 1 video games για τρομακτικά απογεύματα

Περίπλοκοι λαβύρινθοι, μοχθηρά πλάσματα στις σκιές και απόκοσμες κραυγές, ό,τι πρέπει για το σημερινό Halloween.

Κι εκεί που κάθεσαι στο σπίτι, σκέφτεσαι "δε βάζω να παίξω κάτι χαλαρό;". Ναι, θα μπορούσες. Από την άλλη, ίσως θέλεις να ανεβάσεις την αδρεναλίνη σου και να νιώσεις ρίγη από την ατμόσφαιρα και την ένταση, που μόνο οι τίτλοι τρόμου μπορούν να σου προσφέρουν. Δεν ξέρεις όμως ποια τρομακτικά video games να επιλέξεις για μια τέτοια εμπειρία. Μην ανησυχείς, εμείς είμαστε εδώ για εσένα. Halloween made us do it. 

Ψάχνεις τυχαία jumpscares ή κάτι με υποβλητική ατμόσφαιρα; Ρεαλιστικές καταστάσεις ή απόκοσμα τοπία; Κάτι με μάχες που θα σε κάνουν να σκέφτεσαι πιο στρατηγικά ή ένα παιχνίδι που εστιάζει σε φρικιαστική ιστορία; Όλα αυτά και πολλά παραπάνω μπορείς να βρεις στην υπερπλήρη λίστα που ετοιμάσαμε για όσους θέλουν να ουρλιάξουν δικαιολογημένα.

Παρακάτω βρίσκεις μερικά βιντεοπαιχνίδια τρόμου, τα οποία μπορείς να παίξεις σε σύγχρονα μηχανήματα, όπως το PS5 ή το Xbox Series X|S, αλλά και το PC σου ή το Nintendo Switch. Το P.T. του Hideo Kojima (συνεργασία με Guillermo del Toro) πάντα θα έρχεται πρώτο στον νου, όταν σκεφτόμαστε "horror games", όμως δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει τρόπος να το παίξει κάποιος (εάν δεν το έχει ήδη εγκατεστημένο στο PS4 του).

Από επερχόμενες κυκλοφοριες, τεράστιος και πολυαναμενόμενος horror τίτλος είναι φυσικά το remake του Silent Hill 2, ίσως του καλύτερου παιχνιδιού τρόμου που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, όμως ακόμη δεν έχουμε ημερομηνία κυκλοφορίας για αυτό, ενώ έρχεται και ένα Alone in the Dark τον Ιανουάριο, με David Harbour και Jodie Comer στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, για να αναβιώσει αυτήν την ιστορική σειρά.

Αυτά είναι λοιπόν τα 10 + 1 πιο τρομακτικά σύγχρονα video games που σου προτείνουμε να παίξεις:

Alan Wake 2

O χαμένος συγγραφέας της Remedy επιστρέφει σε ένα παιχνίδι που ξεπηδά από τους εφιάλτες και στήνει με εμβληματικό τρόπο όχι ένα απλά ανέλπιστα εξαιρετικό sequel, αλλά κι ένα από τα πιο τρομακτικά παιχνίδια όλων των εποχών. Η εταιρεία συσχετίζει με μαεστρικό τρόπο προηγούμενα παιχνίδια της για να γεμίσει με απορίες το μυαλό του παίκτη, παίζοντας συνεχώς με όρους meta.

Από τα απίστευτα γραφικά, που πιθανώς είναι ό,τι πιο άρτιο έχουμε δει μέχρι σήμερα, μέχρι το ανυπέρβλητο σενάριο και τη ροή του, το Alan Wake 2 σε πιάνει από τα μούτρα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θυμίζει τόσο Twin Peaks, όσο και Silent Hill. Ντετεκτιβικό μυστήριο και απόκοσμες δυστοπικές πόλεις, που κατοικούνται από πλάσματα του σκότους. Αν έχεις χρόνο μόνο για ένα παιχνίδι τρόμου αυτό το Halloween, μόλις το βρήκες. 

Alien: Isolation

Οποιαδήποτε λίστα με παιχνίδια τρόμου που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει τον τίτλο της SEGA, που αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή του σύμπαντος των κινηματογραφικών Aliens στον χώρο των video games. Η Creative Assembly πήρε τα καλύτερα στοιχεία της πρώτης ταινίας του franchise και τα μετέτρεψε σε ένα από τα πιο τρομακτικά παιχνίδια όλων των εποχών.

Αν και αφηγείται την ιστορία της Amanda Ripley, της κόρης της Ellen Ripley (βασική ηρωίδα των ταινιών), και λέει τη δική του ιστορία, ακολουθεί παρόμοια φόρμουλα με την αρχική ταινία Alien, ενώ εκτυλίσσεται χρονικά ανάμεσα στις δύο πρώτες ταινίες (15 χρόνια μετά το Alien).

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, το παιχνίδι απομονώνει τους παίκτες μέσα σε έναν διαστημικό σταθμό, στον οποίο θα πρέπει να επιβιώσεις από ένα -εξαιρετικής ΑΙ- Xenomorph, που τείνει να σε βρίσκει, όπου κι αν κρύβεσαι. Εστιάζοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου στo stealth ως μέσο επιβίωσης, αυτό το παιχνίδι θα σου κόψει την ανάσα. Κυριολεκτικά.

Amnesia: The Bunker

Το τέταρτο παιχνίδι μιας εκ των πιο τρομακτικών σειρών ever είναι ένας τίτλος πρώτου προσώπου, που διαδραματίζεται σε ένα καταφύγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, σε καταδιώκει ένα αδυσώπητο τέρας και για να επιβιώσεις θα πρέπει να βρεις εργαλεία, να κατασκευάσεις αντικείμενα και να κρατήσεις αναμμένα τα φώτα πάση θυσία.

Πολλοί λένε ότι το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το The Dark Descent, είναι το πιο τρομακτικό (και σίγουρα είχε φέρει επανάσταση τότε), όμως βρίσκουμε το The Bunker απίστευτα "βαρύ". Είναι μια εντελώς κλειστοφοβική εμπειρία που θα σε αγχώσει, όπως τίποτα άλλο.

Dead Space (2023)

Το αρχικό Dead Space κατάφερε να συνδυάσει την απομόνωση σε έναν διαστημικό σταθμό με επικές, σαδιστικές μάχες με τέρατα, όπως λίγα παιχνίδια είχαν καταφέρει έως τότε, χρησιμοποιώντας μια ελαφρώς πιο action formula. Ενώ τα sequels κινήθηκαν σε πιο blockbuster μονοπάτια, το πρώτο παιχνίδι παραμένει αυτό με την ιδανική ατμόσφαιρα.

Φέτος, η EA κυκλοφόρησε το remake του, το οποίο παραμένει πιστό στην αρχική κυκλοφορία, όμως βελτιώθηκε σε όλα τα σωστά σημεία, καθώς εκμεταλλεύτηκε τις σημερινές τεχνολογίες για να αποδώσει το σκοτάδι ή τον σοκαριστικό του ήχο με την αιχμή της βιομηχανίας. Θα έχεις αρκετά όπλα στη διάθεσή σου, αλλά να ξέρεις κανείς δεν θα ακούσει τα ουρλιαχτά σου στο διάστημα.

Αν ψάχνεις μια σύγχρονη εναλλακτική σε πιο action μονοπάτια, θα βρεις και το The Callisto Protocol, από τον δημιουργό του αρχικού Dead Space, το οποίο όμως δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο τούτο.

Little Nightmares

Πριν μερικά χρόνια, η Tarsier Studios αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: δημιούργησε ένα πολύ περίεργο concept, με την ονομασία Hunger, το οποίο ξέφευγε κατά πολύ από τους χαριτωμένους χαρακτήρες και περιβάλλοντα που είχαν δημιουργήσει πρωτύτερα, με παιχνίδια τύπου Little Big Planet. Η Bandai Namco είδε την πρωτότυπη αυτή ιδέα και αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί τους ως publisher.

Έτσι γεννήθηκε το Little Nightmares. Ένας τίτλος τρόμου που ακολουθεί μια λογική κουκλοθέατρου ή παράστασης με μαριονέτες. Ο παίκτης χειρίζεται ένα κοριτσάκι, τη Six, η οποία είναι μόνη, πεινασμένη και φοβισμένη. Θα πρέπει να περάσει μέσα από διάφορα επίπεδα και να διασχίσει τον σκοτεινό και παράξενο κόσμο του The Maw, ενός κήτους, σε μια προσπάθεια για να ξεφύγει.

Το παιχνίδι συνδυάζει το περίεργο και το φρικιαστικό με το "κάπως χαριτωμένο". Είναι μια περιπέτεια που προσφέρει στοιχεία platforming και puzzling, μαζί με κάποιες συναρπαστικές σεκάνς κυνηγητού. Είναι τέρμα αγχωτικό, αλλά όχι τόσο όσο άλλα παιχνίδια αυτής της λίστας. Περισσότερο στοχεύει στο "art horror".

Outlast

Ένα τρομακτικό παιχνίδι από άκρη σε άκρη. Παίζεις ως Miles Upshur, ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται κλειδωμένος στο Mount Massive Asylum. Εκεί αναγκάζεσαι να περιηγηθείς στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, με μοναδικό "όπλο" την κάμερά σου. Το σύνθημα είναι: κρύψου, τρέξε ή πέθανε.

Αν και πολλά παιχνίδια έχουν αντιγράψει τη συνταγή του, το Outlast έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πρώτα που έκαναν τον παίκτη να αισθάνεται εντελώς ανίσχυρος και άνοιξε τις πόρτες για ένα ολόκληρο είδος. Αν το έχεις ήδη παίξει, θα χαρείς να μάθεις ότι υπάρχει και DLC για το πρώτο παιχνίδι, το Whistleblower, που συμπληρώνει την ιστορία του, ενώ έχει κυκλοφορήσει και το Outlast 2, το οποίο λειτουργεί ως ανεξάρτητη ιστορία. Θεωρούμε το πρώτο πιο τρομακτικό.

MADiSON

Ένα αγόρι και η κάμερά του. Αυτό είναι το MADiSON. Επίσης είναι το πιο τρομακτικό παιχνίδι βάσει επιστημονικής έρευνας.

Το gameplay περιστρέφεται κυρίως γύρω από την προαναφερθείσα φωτογραφική μηχανή. Σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης, ο παίκτης τη χρησιμοποιεί για να ανακαλύψει μυστικά, να αποκρούσει δαιμονικές οντότητες και κακά πνεύματα και να λύσει γρίφους.

Ο τίτλος έχει λάβει επαίνους από τους κριτικούς και έχει ήδη κερδίσει πολλαπλά βραβεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα βραβεία People's Choice και Best Game από την EXPO EVA, Best Narrative στα NYX Game Awards και Best Horror Game στο Moscow XII DROP Festival.

Resident Evil 7: Biohazard

Ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια αυτής της λίστας. Το RE7 κατάφερε όχι μόνο να επαναπροσδιορίσει (για δεύτερη φορά, μετά το RE4) τη σειρά, αλλά να παραδώσει και το πιο τρομακτικό μέλος της. Κι αυτό λέει πολλά για μια σειρά όπως αυτή. 

Φυσικά, μπορείς να επιλέξεις τα πιο πρόσφατα Resident Evil Village ή Resident Evil 4 (2023), που προκαλούν φρίκη εξίσου, όμως το RE7 (ειδικά οι πρώτες ώρες του) θα σου χαρίσει πολλές στιγμές που... θα θυμάσαι.

Το παιχνίδι σε βάζει σε προοπτική πρώτου προσώπου, στον ρόλο του Ethan Winters, ο οποίος θα προσπαθήσει να σώσει τη σύντροφό του, Mia, από τη διαταραγμένη οικογένεια των Baker (σκέψου κάτι σε στυλ The Hills Have Eyes).

The Last of Us Part I

Ένα από τα πιο επιτυχημένα IP της Sony Interactive Entertainment και του PlayStation, το The Last of Us είναι πολλά παραπάνω από ένα horror game. Παρ' όλα αυτά, είναι και horror game. Μάλιστα, προσφέρει μερικές ασύλληπτες στιγμές αγωνίας, με τους clickers να καραδοκούν σε κάθε γωνία αυτού του κόσμου, ο οποίος είναι σε αποσύνθεση. Τα "zombies" της Naughty Dog είναι πιο τρομακτικά από οποιαδήποτε άλλα.

Φυσικά, αν επιλέξεις να παίξεις το The Last of Us δεν θα το κάνεις για να βιώσεις μόνο λίγο τρόμο, αφού μιλάμε για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της βιομηχανίας, το οποίο αφηγείται μια φανταστική δραματική ιστορία (που πρόσφατα έλαβε διθυράμβους και ως τηλεοπτική σειρά του HBO).

Σε περίπτωση που δεν το έχεις παίξει ακόμα, ετοιμάσου να βιώσεις μία από τις καλύτερες εμπειρίες στον χώρο της ψυχαγωγίας, η οποία μάλιστα ολοκληρώνεται με το The Last of Us Part II, το απίστευτο sequel, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το "Part I" αποτελεί το remake του αρχικού The Last of Us και προτείνεται να ξεκινήσεις από αυτό.

The Medium

Ήρθε να αναπληρώσει το κενό που έχουν αφήσει τα Silent Hill. Το The Medium είναι ένα παιχνίδι από την Bloober Team, η οποία εξειδικεύεται στους τίτλους τρόμου, με παιχνίδια όπως τα Layers of Fear και Observer (μπορείτε να τσεκάρετε και αυτά, ιδανικά στη μορφή των remakes τους, Layers of Fear (2023) και Observer: System Redux).

Το The Medium δεν είναι τόσο καλό όσο τα Silent Hill και δεν συμπεριλαμβάνει μάχες ή κάποιον ανοιχτό χώρο προς εξερεύνηση, όμως κάνει φιλόδοξες προσπάθειες για να πετύχει την υποβλητική ατμόσφαιρα και τα καταφέρνει. Φυσικά, βοηθά και η μουσική του εμβληματικού Akira Yamaoka, που έχει "ντύσει" επίσης τα Silent Hill.

To The Medium διαδραματίζεται στην Πολωνία, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Το παιχνίδι βάζει τους παίκτες στο ρόλο της Marianne, ενός μέντιουμ που στοιχειώνεται από οράματα της δολοφονίας ενός παιδιού. Για να διαλευκάνει την αλήθεια πίσω από αυτήν την τραγωδία, ταξιδεύει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο και αναζητά απαντήσεις.

The Quarry

Η Supermassive Games είναι γνωστή για το Until Dawn, αλλά και τη σειρά The Dark Pictures, που αποτελεί ανθολογία παιχνιδιών τρόμου, την οποία επίσης θα προτείναμε για να τσεκάρεις. Το The Quarry αποτελεί συνεργασία με την 2K Games και θυμίζει αρκετά το Until Dawn, προσφέροντας όμως πολύ πιο σύγχρονο τεχνικό τομέα, παράλληλα με τα ίδια επίπεδα gore. Ανήκει στην κατηγορία του "διασκεδαστικού" τρόμου και προσομοιώνει τις slasher ταινίες των '80s και '90s, δίνοντας στον παίκτη τον έλεγχο για την εξέλιξη του σεναρίου, μέσω των επιλογών που κάνει ο ίδιος. Ποιος από τους ήρωες θα πεθάνει; Είναι στο χέρι σου. Σχεδόν.

Η ιστορία έχει ως εξής: όταν ο ήλιος δύει την τελευταία νύχτα στην καλοκαιρινή κατασκήνωση, επτά έφηβοι σύμβουλοι (Jacob, Emma, Ryan, Kaitlyn, Abigail, Dylan, Nick) βυθίζονται σε μια απρόβλεπτη νύχτα τρόμου και πρέπει να προσπαθήσουν να επιβιώσουν σε ένα λατομείο.

Σε περίπτωση που δεν σε καλύψαμε, παρακάτω μπορείς να βρεις μερικά honorable mentions, που ίσως σου φανούν χρήσιμα:

  • Devotion
  • Inscryption
  • Phasmophobia
  • Scorn
  • The Evil Within
  • Visage

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας