Αντλία θερμότητας, μία τέλεια, οικονομική λύση παντός καιρού

Το πιο πλήρες Q&A για τις αντλίες θερμότητας, απευθείας από την Daikin.

Γράφει: Esquire Editors 16 Νοεμβρίου 2023

Το ερώτημα που μας απασχολούσε από όταν το ημερολόγιο έδειξε "1η Σεπτεμβρίου" δεν ήταν τόσο το αν θα πιάσει κρύο, αλλά το "πότε". Το πρώτο ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί και, να που έγινε. Η θερμοκρασία έπεσε αισθητά, οι βροχές έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση και, πλέον, είμαστε και επισήμως στην αναζήτηση του πιο οικονομικού τρόπου για να μην κρυώνουμε μέχρι να μας επισκεφθεί ο χειμώνας.

Καλές οι κουβέρτες, τα τριπλά και τετραπλά layers πουλόβερ μέσα στο σπίτι και οι αγκαλιές με το έτερον ήμισυ (ή το χνουδωτό μας κατοικίδιο), όμως, δεν αρκούν. Κάπου εδώ, λοιπόν, έρχεται η Daikin, και η υπερπολύτιμη, και ταυτόχρονα, budget friendly αντλία θερμότητάς της, να κάνει ουσιαστική διαφορά στη θερμοκρασία του χώρου μας- όχι μόνο τώρα, αλλά και σε κάτι παραπάνω από μισό χρόνο όταν θα ιδρώνουμε και θα ξαναϊδρώνουμε από τα 40αρια του Ιουνίου. Ναι, υπάρχει το κατάλληλο Daikin μοντέλο και για το καλοκαίρι.

Αντλία θερμότητας, μία τέλεια, οικονομική λύση παντός καιρούiStock

Το concept "αντλία θερμότητας", αναμφίβολα, συνοδεύεται από μία σειρά από απορίες, τόσο από εμάς, όσο και από εσένα. Η Daikin, ούσα ένα βήμα μπροστά, τις έχει απαντήσει όλες απλά, αναλυτικά και κατανοητά, έτσι ώστε να έχεις πλήρη εικόνα για τη λειτουργία, τα χαρακτηριστικά και την τοποθέτησή της. Διάβασε τις όλες παρακάτω, γίνε, οριακά, ειδικός στις αντλίες θερμότητες και, έπειτα κάνε μία από τις επιλογές της Daikin δική σου. Thank us later:

1. Τι είναι η αντλία θερμότητας και πως λειτουργεί; Πόσοι τύποι υπάρχουν;

Αντλία θερμότητας είναι η μονάδα εκείνη που αντλεί θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για να την αποδώσει σε έναν άλλο χώρο. Λειτουργεί με ρεύμα που χρησιμοποιείται για να κινήσει τα διάφορα μέρη της αντλίας θερμότητας. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αντλίας θερμότητας:

Αέρος-αέρος: Πρόκειται για τα γνωστά κλιματιστικά. Αντλούν από τον αέρα και αποδίδουν τη θερμότητα μέσω του αέρα.

Αέρος-νερού: Εδώ μιλάμε για τις αντλίες θερμότητας που αντλούν θερμότητα από τον αέρα και την αποδίδουν στο νερό (π.χ. δίκτυο σωληνώσεων και σωμάτων καλοριφέρ.

Εδάφους-νερού (ή γεωθερμικές): Η θερμότητα αντλείται από το υπέδαφος, και αποδίδονται στο νερό όπως και στις αμέσως προηγούμενες.

2. Ωραία! Άρα όταν λέμε "αντλία θερμότητας", τελικώς εννοούμε την αντλία θερμότητας αέρος-νερού, σωστά; Και μπορώ να διαλέξω οποιαδήποτε; Είναι όλες κατάλληλες για το σπίτι μου;

Σωστά! Ωστόσο, για να επιλέξεις αντλία θερμότητας, υπάρχουν 2 κατηγορίες με βάσει τον τρόπο εγκατάστασης και άλλες 2 με βάσει το δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού σου.

Με βάση την εγκατάσταση, έχουμε:

Monobloc: Είναι οι αντλίες αυτές που περιλαμβάνουν όλα τα κύρια μέρη για τη λειτουργία τους (πλην του χειριστηρίου) σε μια εξωτερική μονάδα. Το νερό του δικτύου θέρμανσης ξεκινά από το σημείο εγκατάστασης αυτής της εξωτερικής μονάδας.

Split /Διαιρούμενου τύπου: Σε αυτές έχουμε μια εξωτερική μονάδα και μια εσωτερική. Σε αυτές ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική υπάρχει συνήθως ψυκτικό υγρό (R32) ...όπως και στα κλιματιστικά.

Με βάση την θέρμανση του σπιτιού, έχουμε:

Αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών: Αν το σπίτι σου έχει ενδοδαπέδια θέρμανση ή fan-coils αυτός ο τύπος είναι για σένα. Έχουν την καλύτερη απόδοση όταν παράγουν νερό θέρμανσης στους 35-45°C, που είναι και αυτό που χρειάζεται η εγκατάσταση σου.

Αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών: Αν ανακαινίζεις το σπίτι σου ή αντικαθιστάς λέβητα πετρελαίου, τότε το πιθανότερο είναι πως χρειάζεσαι μια τέτοια. Συνδυάζονται καλύτερα με δίκτυα σωμάτων καλοριφέρ καθώς παράγουν νερό έως και 80°C. Εδώ συναντάμε και μια υποκατηγορία που είναι αυτή των μεσαίων θερμοκρασιών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια αντλία θερμότητας που παράγει νερό ως 65°C. Απλώς ζήτα από έναν μηχανικό να σου επιβεβαιώσει πως με αυτή την θερμοκρασία (55-65°C) τα εγκατεστημένα σώματα θα μπορέσουν να σου αποδώσουν τις θερμίδες
που έχεις ανάγκη.

3. Είναι μόνο για θέρμανση ή κάνει και για ψύξη; Ζεστό νερό;

Είναι για όλα, αρκεί να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο.

4. Το ζεστό νερό το έχω on demand ή πρέπει να το αποθηκεύω;

Η αντλία θερμότητας δεν λειτουργεί με την ίδια λογική του επίτοιχου λέβητα αερίου που παράγει ζεστό νερό όταν το ζητήσουμε. Αντιθέτως μπορεί να θερμάνει νερό σε δοχείο (ενσωματωμένο στην εσωτερική μονάδα ή ανεξάρτητο), το οποίο θα είναι έτοιμο προς χρήση όταν χρειαστεί.

5. Που βάζω το δοχείο αποθήκευσης? Μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικό χώρο?

Σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Αν υπάρχει μηχανοστάσιο, αποθήκη και σίγουρα σε χώρο που να διευκολύνει τη σύνδεση με την αντλία θερμότητας. Ωστόσο υπάρχει και η επιλογή των αντλιών θερμότητας διαιρούμενου τύπου, στις οποίες το δοχείο είναι ενσωματωμένο στην εσωτερική μονάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα απαραίτητα υδραυλικά εξαρτήματα περιλαμβάνονται στην εσωτερική μονάδα και το μόνο ορατό (αναλόγως διαδρομής), είναι η σωλήνωση που συνδέει την εξωτερική με την εσωτερική μονάδα. Επιπλέον, η εσωτερική μονάδα μπορεί πλεόν να εγκατασταθεί
και σε άλλο χώρο της κατοικίας (π.χ. κουζίνα) καθώς αισθητικά μπορεί να σταθεί, εξίσου εύκολα με τις συσκευές που υπάρχουν εκεί.

6. Αν έχω ηλιακό ή συμβατικό θερμοσίφωνα, μπορώ να τον χρησιμοποιήσω ως δοχείο αποθήκευσης;

Μπορείς, αλλά χρειάζεται προσοχή. Το δοχείο του θερμοσίφωνα πιθανώς να μην έχει επιλεγεί για λειτουργία με αντλία θερμότητας ως πηγή. Επιπλέον στην περίπτωση του ηλιακού, το νερό που θα θερμαίνει η αντλία θα είναι εκτεθημένο και οι απώλειες προς το περιβάλλον ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με την χρήση του ζεστού νερού.

7. Πόσα BTU να πάρω;

Εδώ ξεχνάς τα BTU. Η διαστασιολόγηση γίνεται σε kW και με βάση τις απώλειες θερμότητας της κατοικίας... Είναι καλύτερα να κάνει την επιλογή κάποιος συνεργάτης της Daikin, που έχει την εμπειρία, ή σε κάθε περίπτωση κάποιος μηχανικός, που θα σε οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή επιλογή βάσει των αναγκών σου και πιθανότατα θα εμπλακεί και στην εγκατάσταση του συστήματός σου. Και για χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας, θα αναλάβει και τη συντήρησή του με το πρόγραμμα STANDBYME της Daikin.

8. Και πως θερμαίνει/ψύχει το σπίτι μου; Μέχρι πόσα τετραγωνικά καλύπτει;

Μέσω ενδοδαπέδιας θέρμανσης, fan coils ή σωμάτων. Υφιστάμενων ή καινούριων. Οι επιλογές σχετίζονται κυρίως και με την κατάσταση του χώρου (νεόδμητος, υπό ανακαίνιση, με παλιά σώματα καλοριφέρ κ.ο.κ.). Τα τετραγωνικά εξαρτώνται από την οικοδομή: τι μόνωση έχει; Είναι νεόδμητο ή παλιά κατοικία; Σε ποια περιοχή (κλιματική ζώνη) βρίσκεται; Αντλία θερμότητας ισχύος 8kW μπορεί να καλύψει ένα καλά μονωμένο σπίτι 120τ.μ. ενώ αντιθέτως για ένα ιδίων τετραγωνικών αλλά ελλιπώς μονωμένο σπίτι μπορεί να μην επαρκούν ακόμα και 14kW ισχύος.

9. Μπορώ με την ενδοδαπέδια να έχω και ψύξη; Πόσο αποτελεσματική είναι;

Μπορείς να έχεις δροσισμό κι αυτό γιατί η θερμοκρασία του νερού, που κυκλοφορεί στην ενδοδαπέδια, πρέπει συνήθως να κρατηθεί πάνω από τους 18°C. Χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσουν υγροποίηση του αέρα στην επιφάνεια του δαπέδου και ολισθηρότητα. Μπορείς να πετύχεις αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία εντός της κατοικίας, αλλά όχι την ψύξη που μπορεί να παρέχει ένα κλιματιστικό.

10. Ναι αλλά εγώ θα βάλω ξύλινα πατώματα άρα δεν μπορώ να βάλω ενδοδαπέδια, σωστά;

Λάθος. Η ενδοδαπέδια συνεργάζεται απροβλημάτιστα με ξύλινα πατώματα αρκεί να έχουν σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Επομένως είναι κάτι που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου όταν επιλέξεις τα πατώματά σου.

11. Εδώ που είμαστε πιάνει -20 τον χειμώνα. Το κλιματιστικό δεν δουλεύει γιατί να δουλεύει η αντλία;

Το κλιματιστικό δεν δουλεύει στους -20°C, γιατί δεν είναι Daikin optimized heating για κρύες περιοχές και ελπίζουμε το επόμενο κλιματιστικό σου να είναι τέτοιο! Οι αντλίες θερμότητας Daikin Altherma είναι στην standard μορφή τους, κατασκευασμένες για να παρέχουν θέρμανση στους -25°C και τους -28°C.

12. Τι είναι τα fan coils; Σε σχέση με ένα συμβατικό σώμα καλοριφέρ, πόσο αποδοτικά είναι;

Τα fan coils είναι θερμαντικά σώματα, με ανεμιστήρα. Στην πραγματικότητα:
- αποδίδουν την ίδια θερμότητα με ένα συμβατικό σώμα καλοριφέρ,
- λειτουργούν με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού (πχ 45°C αντί 65°C)
- μπορούν να λειτουργήσουν με ψυχρό νερό, αποδίδοντας κλιματισμό στον χώρο

13. Τα fan coils βγάζουν ζεστό αέρα άρα ο χώρος κρυώνει γρήγορα όταν τα σβήνουμε, όπως και στα κλιματιστικά. Ισχύει;

Ισχύει, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει καθώς βασίζονται σε συνεχόμενη λειτουργία (και παύση, όταν πετυχαίνουν τον στόχο θερμοκρασίας του δωματίου), καταναλώνοντας στο τέλος λιγότερη ενέργεια.

14. Και από κατανάλωση πως πάει; Το κλιματιστικό μου το καλοκαίρι επιβαρύνει πολύ τον λογαριασμό. Τι κάνει διαφορετική την αντλία; Πόσο καίει σε σχέση με το πετρέλαιο και το αέριο;

Για μια ακόμη φορά μπερδεύεις τα κλιματιστικά χαμηλών προδιαγραφών /κόστους, με κλιματιστικά επιπέδου Daikin Perfera. Το κλιματιστικό, είναι μια αντλία θερμότητας με κατά κανόνα καλύτερο βαθμό απόδοσης.

Μια αντλία θερμότητας είναι συνεχώς σε αναμονή ή λειτουργία διατηρώντας τον χώρο στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει μικρότερα ποσά ενέργειας καθώς καλείται απλώς να διατηρήσει τη θερμοκρασία χώρου και όχι να την ανεβάσει από χαμηλότερα επίπεδα.

Η εξοικονόμηση εξαρτάται πάντα από τις τιμές ενέργειας και θα σου προτείναμε να συμβουλεύεσαι κάθε φορά την σχετική μελέτη του ΕΜΠ (Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – σελ.7), την οποία βρίσκεις εδώ.

15. Έχω βάλει πρόσφατα τον λέβητα του αερίου/πετρελαίου και δεν θέλω να τον πετάξω. Μπορώ να τα συνδυάσω;

Ναι μπορείς. Έτσι θα συνδυάσεις τα πλεονεκτήματα των 2 τεχνολογιών επιλέγοντας κάθε φορά να δίνεται προτεραιότητα σε ένα από τα 2 συστήματα βάσει του κόστους της ενέργειας.

Ειδικότερα για τον επίτοιχο λέβητα αερίου, υπάρχει η επιλογή στην πρώτη μελλοντική αντικατάσταση του να εγκατασταθεί υβριδική αντλία θερμότητας που συνδυάζει τις δύο πηγές και η αλλαγή -χωροταξικώς- περιορίζεται στην προσθήκη μιας εξωτερικής μονάδας (αντίστοιχης
κλιματιστικού).

16. Έχω ακούσει και για φωτοβολταϊκά. Πώς συνδυάζονται; Έχω και ηλιακό θερμοσίφωνα. Υπάρχει δυνατότητα να συνδυαστούν όλα αυτά για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση;

Τα Φωτοβολταϊκά παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, ενώ ο ηλιακός θερμοσίφωνας θερμαίνει νερό για χρήση.

Ένα φωτοβολταϊκό διαστασιολογημένο κατάλληλα, μπορεί να παράξει ενέργεια που να καλύπτει τις ανάγκες μιας κατοικίας, για θέρμανση χώρου και ζεστού νερού χρήσης μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, από όπου κι αν αυτή προέρχεται (δίκτυο ηλεκτροδότησης, φωτοβολταϊκό ή άλλο).

DAIKIN

17. Κάτι έχω διαβάσει και για γεωθερμία αλλά δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί ούτε ποιους αφορά.

Η γεωθερμική αντλία θερμότητας Daikin Altherma χρησιμοποιεί ενέργεια από το υπέδαφος και την τεχνολογία inverter της Daikin για την παροχή θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού σε όλες τις συνθήκες κλίματος. Αφορά περισσότερο σε μονοκατοικίες ή συγκροτήματα με κήπο καθώς με κάποιον τρόπο, τον ρόλο της εξωτερικής μονάδας αντλίας θερμότητας, παίρνει το υπέδαφος!

18. Σε καινούργιο σπίτι όλα καλά. Αν έχω όμως παλιό και θέλω να κάνω ανακαίνιση πόσο εύκολο είναι να βάλω αντλία; Θα γεμίσει το σπίτι εξωτερικές σωληνώσεις;

Όχι. Τοποθετώντας μια αντλία μέσων ή υψηλών θερμοκρασιών, μπορείς να κρατήσεις τα παλιά σου σώματα καλοριφέρ και επομένως να μην χρειαστούν πολλά μερεμέτια. Αν υπάρχει τοπικός έλεγχος (αυτονομία διαμερίσματος), η αντλία θερμότητας θα πρέπει να στείλει το θερμό νερό στην είσοδο του διαμερίσματος από όπου συνήθως ξεκινά το δίκτυο του.

19. Έχω ακούσει όμως ότι η DAIKIN δεν έχει ανταλλακτικά, είναι δύσκολη στο service και δεν έχει και slim fan coils. Θα δώσω τόσα λεφτά και δεν θα έχω service;

Η Daikin Ελλάς είναι θυγατρική εταιρεία με παρουσία 20 χρόνων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μπορεί να παρέχει ανταλλακτικά και service όποτε και όταν αυτό απαιτηθεί. Μέσω της πλατφόρμας STANDBYME κάθε ιδιοκτήτης μονάδας Daikin μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με τον εγκαταστάτη του και την Daikin Ελλάς.

20. Τι κόστος να υπολογίσω για ένα μέσο σπίτι 100-120τμ;

Το κόστος ποικίλει λόγω διαφορετικών απαιτήσεων στην εγκατάσταση. Μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 6.000 € και 8.500 €, αλλά μπορεί να κινηθεί και έξω από αυτά τα όρια.

21. Επιδοτείται η αγορά της και τι γίνεται με την απόσβεση; Πόσα χρόνια παίρνει;

Η αγορά μιας αντλίας θερμότητας επιδοτείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων "Εξοικονομώ κατ’οίκον", ως μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας. Με την επιδότηση κι αναλόγως του ποσού που θα κληθείτε να καταβάλετε η απόσβεση μπορεί να πέσει και κάτω από την 3ετία.

22. Ποιος την τοποθετεί. Εμένα πιάνουν τα χέρια μου θα τη βάλω μόνος μου. Ή μήπως όχι;

Ξεκάθαρα όχι! Απαιτείται μελέτη από μηχανικό ή θερμουδραυλικό ώστε να δει τις ανάγκες του χώρου σας και να προχωρήσει στην επιλογή του κατάλληλου μοντέλου και να πραγματοποιήσει την εγκατάσταση, τη σύνδεση, τον προγραμματισμό και την εκκίνηση της αντλίας.

23. Γιατί DAIKIN;

Γιατί σχεδιάζει αντλίες θερμότητας από το 1958, για την κορυφαία ποιότητα κατασκευής τους, την αθόρυβη λειτουργία τους (μπορεί να πέσει μέχρι και τα 35dBA) -όσο δηλαδή το επίπεδο θορύβου που συναντάμε σε μία βιβλιοθήκη- την απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα και στις πιο ακραίες
συνθήκες -28°C, τον βραβευμένο σχεδιασμό τους και γιατί τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα που διαθέτουν αντλία θερμότητας, επέλεξαν Daikin Altherma.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κι αν το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στην πρωτεΐνη;

Από ό,τι φαίνεται, μία νέα βακτηριακή πρωτεΐνη καταφέρνει να διατηρεί τα ανθρώπινα κύτταρα υγιή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Murat Erdem, o cult Τούρκος που κάνει καριέρα στο ελληνικό TikTok

Μουστάκι, καρέ μαλλί, ντύσιμο δεκαετίας '70 και κλείσιμο ματιού. Σα να λέμε Tonis Sfinos made in Turkey.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Whamaggedon, ο χριστουγεννιάτικος μαραθώνιος που πάει κόντρα στο Last Christmas

Κάνε τα πάντα για να μην ακούσεις το τραγούδι των Wham! και δε θα χάσεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα νέα emojis που αποκτήσαμε μέσα στο 2023

Πάνω από 100 ολοκαίνουργια emojis έχεις εδώ και καιρό για να εκφραστείς ψηφιακά.

Γραφει Παυλος Κρουστης