Ένα τέλειο κόλπο για να είσαι πιο ασφαλής στο διαδίκτυο

Με μια πολύ απλή κίνηση, μπορείς να διασφαλίσεις την ιδιωτικότητά σου.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 23 Φεβρουαρίου 2024

Εσύ το ήξερες ότι αν κάθεσαι στον υπολογιστή σου, μπροστά από τη webcam μπορεί να σε τραβήξει φωτογραφία κάποιος χάκερ; Εντάξει, δεν είναι τόσο απλό, αλλά αν κάποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή ή το δίκτυό σου, δεν είναι και δύσκολο. Το διαδίκτυο είναι ένας σκοτεινός και επικίνδυνος χώρος, αν δεν ξέρεις πώς να προστατευθείς. Υπάρχει όμως ένα πολύ απλό κόλπο, που σου επιτρέπει να κρατήσεις ανέπαφη την ιδιωτικότητά σου, χωρίς να μπαίνεις σε κόπο ή έξοδα.

Κλείστρο για την κάμερα

Τα τελευταία χρόνια αρκετά είναι πλέον τα μοντέλα των laptops, που χρησιμοποιούν κάποιου είδους κλείστρο στη webcam τους, το οποίο μάλιστα μπορεί να κλείσει χειροκίνητα ο χρήστης ανά πάσα στιγμή. "Μας το ζητούν οι χρήστες", είχε αναφέρει πριν μερικά χρόνια εκπρόσωπος μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας στο Esquire, τότε που το είχαμε δει για πρώτη φορά και αναρωτιόμασταν για τον λόγο της ύπαρξής του.

Πλέον όμως βγάζει νόημα. Ζούμε σε μια εποχή που οι τακτικές των χάκερ έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και ο μέσος χρήστης αναρωτιέται ανά πάσα στιγμή αν έχει πέσει θύμα επίθεσης ή κάποιος εισβολέας έχει αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του.

LaptopiStock / Diy13

Ακόμη κι ο Zuckerberg καλύπτει την κάμερά του

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την έλευση του video streaming και του Skype, ήταν χρήσιμο να έχει κανείς κάμερα στον φορητό υπολογιστή του. Πρέπει να πούμε ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πιο προφανής λύση ήταν η φυσική κάλυψη της κάμερας με ταινία ή αυτοκόλλητο.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, o Mark Zuckerberg, είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία που έδειχνε έναν φορητό υπολογιστή με φραγμένη κάμερα και μικρόφωνο, και κάποιοι τον αποκάλεσαν παρανοϊκό.

Έως τώρα, θα έχεις ήδη καταλάβει ποιο είναι το κόλπο στο οποίο αναφερόμαστε: ένα εξωτερικό κλείστρο για την κάμερά σου, το οποίο μπορείς το βρεις διαδικτυακά πολύ φθηνά, για να μην χρησιμοποιείς αυτοκόλλητα και ταινίες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας