Πότε θα έχουμε υπολογιστές που θα σκέφτονται σαν άνθρωποι

O Ceo της Nvidia Jensen Huang ρωτήθηκε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Γράφει: Esquire Editors 03 Μαρτίου 2024

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη θα καταφέρει να ανταποκρίνεται στα περισσότερα ανθρώπινα τεστ μόλις σε μια πενταετία. 

Ο Huang, ο οποίος ηγείται του κορυφαίου κατασκευαστή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και OpenAI, απάντησε σε ερώτηση που του έγινε σε ένα οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σχετικά με το πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να επιτύχει έναν από τους παλαιούς στόχους της Silicon Valley: τη δημιουργία  υπολογιστών που μπορούν να σκέφτονται σαν άνθρωποι.

Ο Huang είπε ότι η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ορίζεται ο στόχος. Εάν ο ορισμός είναι η ικανότητα να  μπορεί να περάσει κανείς  βασικά ανθρώπινα τεστ, είπε η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) θα πιάσει το συγκεκριμένο στόχο  σύντομα.

Ορίζοντας 5ετίας

"Έστω ότι έχουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και όλα τα τεστ που μπορούμε να φανταστούμε. Φτιάχνουμε αυτόν τον κατάλογο δοκιμών και το βάζουμε μπροστά στη βιομηχανία της επιστήμης των υπολογιστών. Υποθέτω λοιπόν ότι σε πέντε χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα", δήλωσε ο Jensen Huang, του οποίου η Nvidia έφτασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Παρασκευή.

Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να περάσει ανθρώπινα τεστ του τύπου εξετάσεις νομικής αλλά εξακολουθεί να δυσκολεύεται σε εξειδικευμένα τεστ ιατρικών επιστημών όπως η γαστρεντερολογία. Αλλά ο Huang υποστηρίζει ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα μπορεί να περάσει κι όλα αυτά τα τεστ. 

Άλλοι ωστόσο επιστήμονες πρόσθεσε, λένε ότι μπορεί να απέχουμε πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να λειτουργήσει όπως το ανθρώπινο μυαλό επειδή εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς να περιγράψουν τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού.

Το πρόβλημα του στόχου

"Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο ως μηχανικός να βάλεις την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργήσει όπως το ανθρώπινο μυαλό, επειδή οι μηχανικοί χρειάζονται καθορισμένους στόχους", είπε ο CEO της Nvidia.

Ο Jensen Huang απάντησε επίσης μια ερώτηση σχετικά με το πόσα ακόμη εργοστάσια τσιπ, που ονομάζονται fabs θα χρειαστούν για να υποστηρίξουν την επέκταση της βιομηχανίας AI. Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της OpenAI, Sam Altman, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα fabs από όσα υπάρχουν σήμερα.

Ο Huang είπε ότι και κατά τη δική του εκτίμηση θα χρειαστούν περισσότερα, αλλά κάθε γενιά τσιπ θα βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που περιορίζει τον αριθμό των τσιπ που θα χρειαστούν. 

"Θα χρειαστούμε περισσότερα fabs. Ωστόσο, να θυμάστε ότι βελτιώνουμε επίσης τους αλγόριθμους και την επεξεργασία του AI τρομερά με την πάροδο του χρόνου", είπε ο Jensen Huang. "Επομένως η αποδοτικότητα των υπολογιστών δεν θα μείνει στα επίπεδα που είναι σήμερα και η ζήτηση για τσιπ δσεν θα είναι τόσο υψηλή. Βελτιώνουμε τους υπολογιστές κατά ένα εκατομμύριο φορές μέσα σε 10 χρόνια", κατέληξε ο CEO της NVidia.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας