Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν το TikTok

Μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να απαγορευτεί στις ΗΠΑ η χρήση της δημοφιλούς εφαρμογής.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου η αμερικανική βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που δίνει στην ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, διορία περίπου 6 μηνών προκειμένου να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εφαρμογής στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από τον έλεγχο της Γερουσίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή σύντομων (όχι τόσο σύντομων πια) βίντεο που χρησιμοποιείται κυρίως από τη Gen Z, επικρίνεται εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ για υποτιθέμενους δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο προτείνεται να αναγκαστεί το TikTok να διαχωριστεί επίσημα από την ByteDance, διαφορετικά η χρήση της εφαρμογής θα απαγορευτεί σε όλες τις ΗΠΑ.

"Σοβαρή απειλή"

Οι πρώτοι υπογράφοντες την πρόταση, ο Ρεπουμπλικανός Mike Gallagher και ο Δημοκρατικός Raja Krishnamoorthi, υποστηρίζουν ότι το TikTok αποτελεί "σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ", επειδή η Κίνα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για μαζική κατασκοπεία ή για να επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη. Σκέψου κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε κάνει η Meta του Zuckerberg για τις αμερικανικές εκλογές του 2016 (σκάνδαλο Cambridge Analytica).

Οι υποστηρικτές επεσήμαναν ότι δεν θέλουν απαραίτητα να απαγορευτεί το TikTok, αλλά ότι "θα πρέπει η εφαρμογή να απομακρυνθεί από τον κινεζικό έλεγχο". "Ο κύριος αντίπαλος της Αμερικής δε θα πρέπει να μπορεί να ελέγχει μια κυρίαρχη πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες", λέει ο Gallagher.

Παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης η απαγόρευση

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι η απαγόρευση του TikTok θα παραβίαζε την ελευθερία έκφρασης των χρηστών του και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν προτείνει εναλλακτικά μέτρα που, χωρίς να στοχεύουν ειδικά την εφαρμογή της ByteDance, θα έδιναν στους Αμερικανούς νομοθέτες νέα εργαλεία για τη ρύθμιση των ελεγχόμενων από το εξωτερικό πλατφορμών.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, πάντως, όπως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, προβλέπει ότι κάθε εταιρεία που λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικής χώρας -το κείμενο κατονομάζει την ByteDance και το TikTok- πρέπει να πωληθεί εντός 180 ημερών σε αμερικανική εμπορική οντότητα.

Αντίθετα με αυτό που θα φανταζόταν κανείς, η απαγόρευση του TikTok υποστηρίζεται από τον Joe Biden, ενώ ο Donald Trump διαφωνεί με αυτήν, παρόλο που ο ίδιος είχε επίσης επιχειρήσει να απαγορεύσει τη χρήση της εφαρμογής με εκτελεστικό διάταγμα το 2020, για τους ίδιους λόγους που προβάλλουν οι εισηγητές του νομοσχεδίου.

Και ακόμη και αν περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στα χέρια των Ρεπουμπλικανών -όπως είναι πιθανό να συμβεί- δεν είναι ακόμη πολύ εύκολο να περάσει από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Nautica στηρίζει την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βελιγράδι

Αντοχή, συνέπεια, σκληρή προσπάθεια και πνεύμα ομαδικότητας οι κοινές αξίες που μοιράζεται η Nautica με τους αθλητές.

Tα 5 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις, για καλύτερη υγεία μετά τα 40

Τα 40 δεν είναι αρχή παρακμής. Δες ποιες πέντε συνήθειες σαμποτάρουν την υγεία και το fitness σου και τι να αλλάξεις για να παραμείνεις δυνατός και λειτουργικός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτές είναι οι χώρες με τις περισσότερες γυναίκες

Σε ορισμένες χώρες, οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 53% του πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο, ούτε προϊόν κοινωνικού πειράματος αλλά σκληρή δημογραφική πραγματικότητα που οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Είναι η Ελλάδα ανάμεσα σε αυτές;

Όριο 30 km/h στις πόλεις της Ελλάδας: Μέτρο ουσίας ή όχι;

Ας μην αρχίσουμε την γκρίνια για το νέο μέτρο των 30 km/h στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων. Πολλές ευρωπαϊκες πόλεις έχουν εφαρμόσει το μέτρο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Γραφει Γιαννης Τσακαλος

Ο Brooklyn Beckham μόλις επιτέθηκε στους γονείς του, David και Victoria μέσω Instagram

Τελικά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά: Το οικογενειακό δράμα των Beckhams κλιμακώνεται καθώς ο Brooklyn αποφάσισε να βγει δημόσια με καταγγελίες που κατακερματίζουν την εικόνα του διάσημου, τέλειου ζευγαριού.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη επενδύει στην Κυκλική Οικονομία με νέο Business Unit για τον Δημόσιο Τομέα και τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη ανακοινώνει τη δημιουργία νέου Business Unit με εξειδίκευση στις υπηρεσίες και λύσεις για τον Δημόσιο Τομέα και το Περιβάλλον, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.