Είναι πιθανό να μας κατακτήσει η AI, λέει ο Musk, αλλά δεν έγινε και κάτι

Σύμφωνα με εκείνον, η πιθανότητα είναι κάπου στο 20% και τα οφέλη είναι σημαντικά.

Ο Elon Musk προκάλεσε πρόσφατα αντιδράσεις δηλώνοντας ότι παρά το σημαντικό ρίσκο, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αξίζει να εξερευνηθεί περαιτέρω, ακόμη και αν υπάρχει 20% πιθανότητα να οδηγήσει στην καταστροφή της ανθρωπότητας.

Μιλώντας σε ένα σεμινάριο με τίτλο "Great AI Debate" κατά τη διάρκεια του Abundance Summit, ο Musk αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή του για τον κίνδυνο που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη, ευθυγραμμίζοντάς την με την εκτίμηση του γνωστού ερευνητή AI Geoff Hinton.

Τα πιθανά οφέλη της AI υπερτερούν των αρνητικών

Ο Musk τόνισε ότι παρά την αναγνώριση των πιθανών καταστροφικών συνεπειών, πιστεύει ότι τα πιθανά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης υπερτερούν των αρνητικών. Ωστόσο, δεν υπεισήλθε στις λεπτομέρειες του τρόπου, με τον οποίο υπολόγισε τον σχετικό κίνδυνο.

Εμπειρογνώμονες, όπως ο Roman Yampolskiy από το Πανεπιστήμιο του Louisville, συμφωνούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει υπαρξιακούς κινδύνους για την ανθρωπότητα, με τον Yampolskiy να υποστηρίζει ότι η εκτίμηση του Musk μπορεί να είναι ακόμη και συντηρητική. Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός σεναρίου καταστροφής (ένας όρος που είναι γνωστός ως p(doom) για το κοινό που ασχολείται), ο Yampolskiy υποστηρίζει ότι ο πραγματικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος από την εκτίμηση του Musk.

Είναι πιθανό να μας κατακτήσει η AI, λέει ο Musk, αλλά δεν έγινε και κάτιiStock

Το 99,999999%

Η συζήτηση γύρω από τον κίνδυνο της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει κερδίσει έδαφος στους κύκλους της τεχνολογίας, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 50% πιθανότητα μιας αποκάλυψης που προκαλείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο Yampolskiy τοποθετεί τον κίνδυνο ακόμη και στο ανησυχητικό 99,999999%. Υποστηρίζει την εξαιρετική προσοχή, προτείνοντας ότι ο μόνος τρόπος να μετριάσουμε τον κίνδυνο είναι να αποφύγουμε εντελώς την ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Η στάση του Musk σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται παράδοξη, καθώς στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης του τομέα, ενώ ταυτόχρονα έχει επενδύσει στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω εγχειρημάτων όπως το xAI. Παρά τις ανησυχίες του, ο Musk παραμένει αισιόδοξος για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, προβλέποντας ότι η ψηφιακή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το 2030.

Μια συμβιωτική σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας

Στο επίκεντρο της προσέγγισης του Musk για την ασφάλεια της AI βρίσκεται η ιδέα της καλλιέργειας της AI με τρόπο που να προωθεί την ειλικρίνεια. Προειδοποιεί κατά της εξαναγκασμού της AI να ψεύδεται, επικαλούμενος τις μη αναστρέψιμες συνέπειες, μόλις μάθει την παραπλανητική συμπεριφορά. Η έμφαση που δίνει ο Musk στην AI που αναζητά την αλήθεια αντικατοπτρίζει την πίστη του στην προώθηση μιας συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ικανότητα χειραγώγησης της ΤΝ θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις στον έλεγχο. Ο Hinton, εξέχουσα προσωπικότητα στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζει τον εγγενή κίνδυνο μιας λιγότερο ευφυούς οντότητας που προσπαθεί να ελέγξει μια πιο ευφυή.

Καθώς ο αγώνας για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης εντείνεται, η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και μετριασμού των κινδύνων παραμένει ένα επείγον ζήτημα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.