Ξεκινά η κατασκευή του ελληνικού υπερυπολογιστή Δαίδαλος-πόσο θα κοστίσει
Ο Δαίδαλος θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους 30 υπερυπολογιστές παγκοσμίως
Στη λίστα των χωρών με το δικό τους υπερυπολογιστή εντάσσεται η Ελλάδα, καθώς εισέρχεται σε φάση υλοποίησης το έργο για τη δημιουργία του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων με την ονομασία "Δαίδαλος". Τον νέο υπερυπολογιστή παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Το έργο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ανάδοχος εταιρεία HP Hellas, έναντι του ποσού των 41 εκατ. ευρώ. Τη διαγωνιστική διαδικασία "έτρεξε" το Εθνικό Δίκτυο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το έργο έχει στόχο να αξιοποιήσει τον μεγάλο πλούτο δεδομένων που βρίσκονται στη διάθεση του κράτους και πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο νέος υπερυπολογιστής υψηλών επιδόσεων θα προσδώσει στη χώρα μας συγκριτικό πλεονέκτημα και θα ισχυροποιήσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας. Συγκεκριμένα, ο Δαίδαλος θα μπορεί να εξυπηρετήσει πλήθος Ελλήνων και Ευρωπαίων χρηστών της επιστηµονικής και ακαδηµαϊκής κοινότητας, της βιοµηχανίας και του δηµόσιου τοµέα.
Όπως εξηγεί το ΕΔΥΤΕ, οι "υπερυπολογιστές" είναι υπολογιστικά συστήματα που αξιοποιούνται σε επιστημονικές εφαρμογές, οι οποίες απαιτούν την εκτέλεση πολλών εκατομμυρίων μαθηματικών πράξεων ή την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Λόγω αυτών των απαιτήσεων, τέτοιου είδους προβλήματα είτε θα χρειάζονταν απαγορευτικά μεγάλο χρόνο για να ολοκληρωθούν σε έναν απλό υπολογιστή γραφείου είτε λόγω περιορισμένων πόρων (π.χ. κεντρική μνήμη, αποθηκευτικός χώρος) δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καθόλου.
Οι υπερυπολογιστές ξεπερνούν τους περιορισμούς αυτούς χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο υλικό τελευταίας τεχνολογίας κάθε χρονική στιγμή, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την υπολογιστική ισχύ από πολλαπλές υπολογιστικές μονάδες. Ένας υπερυπολογιστής σήμερα είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα από εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπολογιστές που επικοινωνούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας ένα πολύ γρήγορο δίκτυο και οι οποίοι συνεργατικά μπορούν να επιλύουν.
Από το 2015, το ΕΔΥΤΕ λειτουργεί το υπολογιστικό σύστηµα υψηλών επιδόσεων ΑRIS (Advanced Research Information System), που φιλοξενείται σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο του υπουργείου Παιδείας. Το ARIS, είναι σήµερα το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστηµα στην Ελλάδα για επιστηµονικές εφαρµογές.
Όµως, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στον τοµέα της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων τα τελευταία χρόνια και τις ολοένα αυξανόµενες ανάγκες της ακαδηµαϊκής και ερευνητικής κοινότητας σε υπερυπολογιστική ισχύ, το υφιστάµενο σύστηµα δεν είναι πλέον αρκετό για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση.
Έτσι, πριν από μερικά χρόνια, το ΕΔΥΤΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο, πολύ ισχυρότερο σύστημα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC. Για τον σκοπό αυτό, κατέθεσε, για λογαριασμό της Ελλάδας, εμπεριστατωμένη πρόταση και -έπειτα από αξιολόγηση- επιλέχθηκε μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Ουγγαρία, Πολωνία, Ιρλανδία) που θα φιλοξενήσουν υπερυπολογιστές επιπέδου petascale.
Στους κορυφαίους υπολογιστές του κόσμου
Ο Δαίδαλος θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους 30 υπερυπολογιστές παγκοσμίως εντός της λίστας ΤΟP500 και της λίστας των συστημάτων αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500).
Αναμένεται να έχει ισχύ άνω των 60 Petaflops και θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ-υπολογιστή ARIS, εκτελώντας εξήντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή εξήντα τετράκις εκατομμύρια – 60.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η εγκατάστασή του θα γίνει στο κτίριο "Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός" αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς με εμβαδόν 1.500 τ.μ., στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Με πληροφορίες από forbesgreece.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Μπορείς να πάρεις όλη την κρεατίνη που χρειάζεσαι από το φαγητό;
Η κρεατίνη υπάρχει και στη διατροφή, αλλά σε πόση ποσότητα; Αναλύουμε ποιες τροφές την περιέχουν, τι προσφέρει το φαγητό και γιατί το συμπλήρωμα παραμένει δημοφιλές.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο χαρακτηριστικό που θα σε κάνει άτρωτο απέναντι στο AI, σύμφωνα με τον Jeff Bezos
Στην εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας, ο Jeff Bezos αποκαλύπτει ποιο χαρακτηριστικό αναζητά στους ανθρώπους του. Η απάντησή του μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την καριέρα σου.
Γιατί το 2026 είναι το νέο 2016
Δέκα χρόνια μετά, το 2016 γίνεται ξανά viral στα social media. Από TikTok trends μέχρι συλλογική νοσταλγία, εξηγούμε γιατί όλοι κοιτούν πίσω σε εκείνη τη χρονιά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςHUAWEI FreeClip 2: Ο ήχος που φοριέται. Κάτι νέο έρχεται από τη Huawei
Η Huawei προαναγγέλλει την άφιξη των HUAWEI FreeClip 2 στην Ευρώπη, μιας νέας γενιάς open-ear ακουστικών που μετατρέπουν τον ήχο σε μέρος της καθημερινής εμφάνισης.
Είδαμε τον 79χρονο Sylvester Stallone στο γυμναστήριο και μας έπεσε το σαγόνι (βίντεο)
Once Rocky, always Rocky! Στη λεζάντα στο Instagram, σχεδόν αναφέρεται σε τραγούδι του Σάκη Ρουβά, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως ρίχνει άπειρη δουλειά για να δείχνει τόσο γυμνασμένος. Αυτά εμείς να τα βλέπουμε που έχουμε γίνει ένα με τον καναπέ...
Εξόρμηση στο βουνό των θεών
Το Malathro - Olympus Guest House είναι ένα κατάλυµα που δεν περιορίζεται στη φιλοξενία, αλλά γίνεται αφετηρία για εµπειρίες.


