Μήπως βλέπουμε τηλεόραση με τον λάθος τρόπο;

Οι περισσότερες συσκευές έρχονται προγραμματισμένες με "Motion Smoothing". Κι αυτό είναι πρόβλημα.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η σύγχρονη τηλεόραση έχει τελειοποιήσει την εικόνα, σε βαθμό μεγαλύτερο κι από το σινεμά, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι πιο πειστική κι από την ίδια την πραγματικότητα. Ακριβώς όμως σε αυτό το τεράστιο άλμα που έχει κάνει, κρύβονται και κάποιοι κίνδυνοι. Τουλάχιστον για τις ταινίες.

Πρόσφατα, δύο από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της εποχής μας, οι Christopher Nolan και Paul Thomas Anderson έστειλαν μία επιστολή στις εταιρείες τηλεοράσεων ζητώντας να κάνουν κάτι για το "motion smoothing”. Τι ακριβώς τώρα είναι αυτό; Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία βοηθά τις συσκευές ώστε να μην προβάλλουν θολές εικόνες κατά τη διάρκεια σκηνών με έντονη κίνηση.

Όπως μπορείς να δει και στο επεξηγηματικό βίντεο του Rtings που ακολουθεί, η εν λόγω τεχνολογία λειτουργεί άψογα όσον αφορά τις τυπικά γρήγορες σκηνές: για παράδειγμα, μία μπάλα ποδοσφαίρου που κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το τέρμα. Όταν η κίνηση είναι γραμμική, το motion smoothing κάνει θαύματα. Όταν όμως μιλάμε για πολύπλοκα κινηματογραφημένες σκηνές δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Το αποτέλεσμα; Πολλές ταινίες χάνουν σε ποιότητα εικόνας και σπουδαίοι σκηνοθέτες χάνουν την υπομονή τους καθώς βλέπουν τα έργα τους να παραποιούνται.

Το χειρότερο είναι ότι πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις έρχονται σπίτι μας με το motion smoothing να βρίσκεται ήδη ενεργοποιημένο. Συνηθίζουμε λοιπόν να χάνουμε μεγάλο μέρος από την αισθητική μαγεία των ταινιών, καθώς τις βλέπουμε στο λάθος mode. Μέχρι σήμερα ίσως είχαμε δικαιολογία πως δεν το ξέραμε, από σήμερα και μπρος όμως οι Nolan και Anderson μας άνοιξαν τα μάτια. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, το motion smoothing είναι μόνο για αθλητικά θεάματα.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα 3 νέα iPhones της Apple

Υπάρχει το οικονομικό, το μεγάλο και εκείνο με τους πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

Μόλις πουλήθηκε το πρώτο εισιτήριο για τη Σελήνη

Η Space X του Elon Musk ανακοίνωσε ότι βρήκε τον πρώτο της πελάτη για την διαστημική κρουαζιέρα.