Το Facebook ετοιμάζει γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Σε λίγο καιρό το απόλυτο gadget του μέλλοντος θα είναι γεγονός.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 29 Οκτωβρίου 2018

Αφού πρώτα γνωρίσαμε την εικονική πραγματικότητα, τώρα η επαυξημένη πραγματικότητα έρχεται να αλλάξει τον τρόπο, όχι που απλώς βλέπουμε τα πράγματα, αλλά που ζούμε. "Ναι, φυσικά και δουλεύουμε πάνω σε αυτό" ήταν η απάντηση του project manager του Facebook, Ficus Kirkpatrick, σε ερώτηση σχετική με τα ειδικά γυαλιά που ετοιμάζει η εταιρεία. Το απόλυτο gadget του μέλλοντος θα αλλάξει την καθημερινότητά μας: θα μπορούμε να βλέπουμε ταινίες λες κι είμαστε μέρος τους, να βγαίνουμε "έξω" και να συναντάμε ανθρώπους σε μία υπερπραγματικότητα, διαφορετική από την πραγματική ζωή αλλά τρομερά αληθινή.

"Μία πολύ ταλαντούχα ομάδα έχει αναλάβει το project κι ελπίζουμε να φέρει καρπούς στο άμεσο μέλλον"

Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας που φαίνεται ότι σε λίγο καιρό μπορεί να γίνει πραγματικότητα δεν είναι κάτι που ακολουθούν μερικοί ευφάνταστοι επιστήμονες κλεισμένοι σε κάποιο μικρό εργαστήριο. Στην κούρσα για την επαυξημένη πραγματικότητα έχουν μπει η Microsoft, η Apple κι η Google εκτός από το Facebook. Απλά για το τελευταίο, ίσως αυτό το νέο τεχνολογικό σκαλοπάτι να αποτελεί την τέλεια ευκαιρία: εδώ και χρόνια οι social media πλατφόρμες "τρέχουν" πάνω σε hardware άλλων εταιρειών, κυρίως της Microsoft δηλαδή, όπου φυσικά πληρώνουν για αυτό, αν όμως το hardware της επαυξημένης πραγματικότητας ανήκει στον όμιλο του Mark Zuckerberg, τότε σίγουρα το Facebook θα αποκτήσει τεράστιο προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους κολοσσούς του χώρου.

Το Facebook ετοιμάζει γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Άλλωστε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει κάνει εδώ και λίγες εβδομάδες το πρώτο βήμα στον τομέα του hardware. Το Portal είναι μία υπερσύγχρονη κάμερα παραγωγής Facebook, που ευελπιστεί να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε. "Δεν έχουμε κάποιο νέο προϊόν να ανακοινώσουμε στα πλαίσια της έρευνάς μας για την επαυξημένη πραγματικότητα" δήλωσε ο Kirkpatrick, για να συνεχίσει: "Μία πολύ ταλαντούχα ομάδα ερευνητών έχει αναλάβει το project κι ελπίζουμε να φέρει καρπούς στο άμεσο μέλλον".

Τι γίνεται όμως στα άλλα στρατόπεδα; Η Google μία από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκε με το αντικείμενο, έχει στα σκαριά ένα προϊόν που ονομάζει Google Glass. Η Apple εξαγόρασε την Akonia Holographics και τη Vrvana, εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, με σκοπό να επιταχύνει τη δική της έρευνα. Τέλος, κάποια startups όπως η Magic Leap έχουν ξεκινήσει να βγάζουν κάποια προϊόντα στην αγορά. Το ζήτημα, με άλλα λόγια, είναι ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα.

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Mark Zuckerberg δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Η εξαγορά της Oculus VR (όπου VR εικονική πραγματικότητα) από το Facebook (για το αστρονομικό ποσό των 2 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 400 εκ. σε μετρητά!) δείχνει το πόσο σημαντική είναι αυτή η κούρσα. Με βάση τις δηλώσεις του μεγάλου αφεντικού των social media η έρευνα της εικονικής πραγματικότητας είναι αυτή που θα δώσει τη λύση στο μυστήριο της επαυξημένης.

"Δεν σημαίνει ότι θα φοράμε όλη την ώρα τα ειδικά γυαλιά, ίσως όμως η νέα τεχνολογία μας δώσει τη δυνατότητα να ξεφεύγουμε από τη δική μας πραγματικότητα και να ταξιδεύουμε κάπου αλλού" ήταν η τελευταία φράση του Kirkpatrick στους δημοσιογράφους ειδικού τύπου που του απηύθυναν τις ερωτήσεις. Μία δήλωση που μπορεί -πολύ σύντομα- να αποδειχθεί προφητική.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η προπόνηση που κρατά φέτες τον Tom Cruise στα 58

Ο Tom Cruise ακολουθεί ένα σκληρό πρόγραμμα προπόνησης που του επιτρέπει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες δράσης λίγο πριν από τα εξήντα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Η ιστορία της Ferrari

Όλα όσα έχτισαν τον μύθο του εμβληματικού ιταλικού brand.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Γιατί είναι τόσο αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα

Και πώς αυτό μπορεί να γίνει πιο γρήγορο.

Tο νέο Ηοnda HR-Ve:HEV επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του

Ένα ελκυστικό μείγμα ξεχωριστής σχεδίασης, εξαιρετικής αποδοτικότητας και βέλτιστης πρακτικότητας

Netflix χωρίς ίντερνετ

Είσαι σίγουρος ότι δεν εξαντλείς όλα σου τα δεδομένα βλέποντας ταινίες και σειρές online;

Γραφει Νικη Κοντομηνα