Tinder και Grindr ρισκάρουν επικίνδυνα με τα όρια ηλικίας

Ένα δημοσίευμα των Sunday Times φέρνει τα dating apps μπροστά στις ευθύνες τους.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα των Sunday Times έχει βάλει φωτιά στο Tinder και το Grindr, τα δύο πιο δημοφιλή dating apps. "Θα στείλω μία επίσημη επιστολή σε αυτές τις εταιρείες, ρωτώντας τι μέτρα λαμβάνουν για να προστατεύσουν τα παιδιά, όπως ας πούμε τη επιβεβαίωση των ορίων ηλικίας, από τα ρίσκα που περιλαμβάνει η χρήση των συγκεκριμένων apps" δήλωσε ο Jeremy Wright, αξιωματούχος του Υπουργείου Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, σχετικά με το θέμα.

To μεγαλύτερο μέρος του ίντερνετ δεν έχει κανένα όριο ηλικίας

Οι αρχές, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα, ερευνούν σχεδόν 100 διαφορετικές περιπτώσεις όπου παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από άτομα που χρησιμοποίησαν τα dating apps για να τα πλησιάσουν. "Μέχρι στιγμής οι απαντήσεις που έχω λάβει επί του θέματος δεν με ικανοποιούν και νιώθω την ανάγκη να ερευνήσω περισσότερο το ζήτημα" συμπλήρωσε ο Jeremy Wright.

Tinder και Grindr ρισκάρουν επικίνδυνα με τα όρια ηλικίας

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του ίντερνετ, επί της ουσίας, δεν έχει κανένα απαγορευτικό όριο ηλικίας. Ακόμα και sites που ζητούν να δηλώσει ο χρήστης την ηλικία του, το κάνουν για τυπικούς λόγους. Κανείς δεν είναι εκεί την ώρα που ένα μικρό παιδί θα πει ψέματα για το πόσο είναι. Λίγες εφαρμογές, ανάμεσά τους το Facebook, έχουν βρει -ή έχουν ενδιαφερθεί να βρουν- έναν τρόπο για να ελέγχουν το τι ακριβώς γίνεται.

"Νιώθουμε τρομερή θλίψη και απογοήτευση για αυτές τις αναφορές, το Grindr είναι αφοσιωμένο στο να δημιουργεί ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον για τους χρήστες, να βοηθά την κοινότητα να επικοινωνήσει κι έτσι οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των όρων χρήσης του app" φέρεται να δήλωσε ένας υπεύθυνος της εταιρείας. Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι πώς νιώθει το Grindr αλλά τι κάνει για να μη συμβαίνουν αυτές οι "παραβιάσεις".

Tinder Grindr appsΣε πιο επαγγελματικό τόνο τώρα το Tinder δήλωσε ότι "τα  προφίλ όλων των χρηστών σκανάρονται κι οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα οδηγεί σε αυτόματο μπλοκάρισμα των λογαριασμών. Συνεργαζόμαστε και πάντα θα συνεργαζόμαστε με τις διωκτικές αρχές για να προστατεύσουμε τους χρήστες μας". 

Όπως και να έχει όμως, και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι φανερό ότι ο έλεγχος δεν είναι αρκετός. Το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό πια αλλά καθαρά νομικό και επικίνδυνο για τις ζωές μικρών παιδιών. Όταν τα dating apps, τα οποία συνεχώς μεγαλώνουν τον κύκλο εργασιών τους (πέρσι μόνο το Tinder αύξησε τους χρήστες του κατά 1,2 εκ.), δεν φροντίζουν για την απόλυτη διαφάνεια στο θέμα του ορίου της ηλικίας, τότε μάλλον θα πρέπει τα ίδια τα κράτη να επέμβουν. Ο αριθμός των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης που αναφέρει η Sunday Times είναι πραγματικά τρομακτικός. Δυστυχώς δεν αρκεί να βασιστούμε στη καλή διάθεση αυτών των εταιρειών. Τα χρήματα άλλωστε που παίζονται είναι πολλά ή μάλλον είναι τόσα ώστε κανένα app να μη θέλει από μόνο του να γίνει πιο "πιεστικό" με τους χρήστες.

Κάποια βήματα γίνονται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Στη Μεγάλη Βρετανία ψηφίστηκε νόμος που θα αναγκάζει τα sites πορνογραφικού περιεχομένου να απαγορεύουν αυστηρά την πρόσβαση ανήλικων χρηστών στο υλικό τους. Το πώς θα γίνει αυτό από τεχνικής άποψης είναι ένα άλλο ζήτημα, όταν όμως υπάρχει δημόσια βούληση τότε συνήθως η τεχνολογία βρίσκει τον τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης