O Elon Musk μόλις έφτιαξε ένα λογισμικό που κατασκευάζει fake news

Ευτυχώς το text generator που δημιούργησε μία από τις εταιρείες του δεν θα δοθεί ακόμα στο κοινό.

Υπάρχει μία ατάκα του Jeff Goldblum ως Dr. Ian Malcolm από το Jurassic Park (1993) που συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους της επιστήμης σήμερα: "Οι ερευνητές σας ήταν τόσο απασχολημένοι με το κατά πόσο μπορούσαν ή όχι να φέρουν εις πέρας το project, που δεν σκέφτηκαν ότι έπρεπε να αναρωτηθούν πρώτα αν θα έπρεπε ή όχι να το είχαν ξεκινήσει".

Οι ρυθμοί των εξελίξεων στην έρευνα είναι καταιγιστικοί, κι όπως δείχνει η τελευταία είδηση από το στρατόπεδο του Elon Musk, πολλές φορές ξεπερνούν και τους ίδιους τους ερευνητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian η OpenAI, εταιρεία του Νοτιοαφρικανού entrepreneur που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, κατάφερε να κατασκευάσει ένα text generator (σ.σ: γεννήτρια κειμένου) τόσο προηγμένο, που είναι επικίνδυνο να δοθεί προς χρήση από το κοινό, μιας και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη διασπορά fake news.

O Elon Musk μόλις έφτιαξε ένα λογισμικό που κατασκευάζει fake news

Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που μπορούν να βρουν τους χειρότερους τρόπους για να εκμεταλλευτούν το GPT2

Το GPT2, όπως ονομάζεται, έχει εκπαιδευτεί μέσα από 10 εκ. (!) κείμενα του Reddit κι έχει τη δυνατότητα, αφού του δοθεί μία φράση κλειδί, να πιάσει τον ρυθμό, τον τόνο και την προοπτική ενός θέματος ώστε να "κατασκευάσει" το αντίστοιχο κείμενο. Μάλιστα η νοημοσύνη του φθάνει σε τέτοιο βαθμό ώστε αν, για παράδειγμα, του δοθεί η αρχή ενός άρθρου για το Brexit, είναι ικανό να κατασκευάσει μέχρι και δηλώσεις από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας (π.χ. Όταν ζητήθηκε από έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης May να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το θέμα, εκείνος απάντησε: "Η πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόθεσή της είναι να φύγει από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν").

Το συγκεκριμένο text generator δημιουργήθηκε για να μπορεί να μεταφράζει και να βγάζει περιλήψεις από κείμενα, φαίνεται όμως ότι είναι τόσο ισχυρό και προηγμένο ώστε η "απελευθέρωσή" του σε έναν κόσμο που -επί της ουσίας- δεν υπάρχει σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για τα fake news αποτελεί κίνδυνο .

"Αν δεν μπορείς να προβλέψεις τις ικανότητες ενός μοντέλου, τότε θα πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος για αυτές πριν το προωθήσεις στην αγορά" δήλωσε ο Jack Clark από την OpenAI, για να συνεχίσει: "Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που μπορούν να βρουν τους χειρότερους δυνατούς τρόπους για να εκμεταλλευτούν το GPT2. Τρόπους που δεν έχουμε καν φανταστεί".

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.