
Αφού υπάρχουν εκατομμύρια apps, γιατί χρησιμοποιούμε συνεχώς τα ίδια;
Μία νέα έρευνα ρίχνει φως στην αντιφατική σχέση μας με τις εφαρμογές.
Αν κάποια χρόνια πριν το ίντερνετ στο κινητό ήταν μία πολυτέλεια, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε τρομερό βαθμό. Περίπου το 82% των χρηστών μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω κάποιου smartphone ή tablet. Μάλιστα το 41% από αυτούς δεν χρησιμοποιούν ποτέ σταθερή σύνδεση. Για τις εκατομμύρια ώρες που καταναλώνονται πάνω από τα κινητά τηλέφωνα, οι εφαρμογές (δωρεάν ή μη) που κατεβάζουμε από το App Store και το Google Play Store είναι εκείνες που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.
Ο τζίρος της αγοράς των apps φτάνει τα 110 εκ. δολάρια στις Η.Π.Α
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο, η σχέση μας με τα apps είναι τουλάχιστον αντιφατική. Είναι, κάπως, σαν να κατεβάζουμε όλο και λιγότερες εφαρμογές όσο μεγαλώνει ο αριθμός των apps που έχουμε στη διάθεσή μας. Για να καταλάβεις, όμως, το μέγεθος της προσφοράς, ας μιλήσουμε με νούμερα: υπάρχουν περίπου 2 εκ. εφαρμογές για iOS και 3,6 εκ. για λογισμικό Android. Εκεί που τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο είναι όταν μπουν στο τραπέζι οι αριθμοί που έχουν να κάνουν με τη χρήση των apps.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα ο μέσος Ιταλός χρήστης κατεβάζει 22 εφαρμογές στη συσκευή του. Κρίμα όμως γιατί χρησιμοποιεί μόλις τις 12 από αυτές. Το ήδη χαμηλό νούμερο γίνεται ακόμα χαμηλότερο όσον αφορά την καθημερινή χρήση: μόλις 4,5 apps ανά ημέρα. Αν αναλογιστεί κανείς τα τρομερά ποσά που παίζονται στη συγκεκριμένη αγορά -στις Η.Π.Α μόνο ο τζίρος αγγίζει τα 110 δισ. δολάρια- είναι να απορεί με το πόσες λίγες εφαρμογές χρησιμοποιούμε. Ιδιαίτερα δε αν σκεφτεί ότι πάρα πολλές από αυτές προσφέρονται εντελώς δωρεάν κι ότι μέρος αυτού του τζίρου προέρχεται και από αγορές που γίνονται in-game από τους χρήστες (π.χ. Ένα μαγικό αντικείμενο που μπορεί να αγοράσει ένας παίκτης rpg με πραγματικά χρήματα για να τον βοηθήσει στο παιχνίδι). Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι πιο επιτυχημένες εφαρμογές παραμένουν εκείνες που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι: WhatsApp, Instagram, YouTube, Facebook, Messenger, Google Maps και Spotify ήταν τα apps με τα περισσότερα downloads για το 2018 στο App Store.

Πώς όμως επιλέγουμε τις (λίγες) εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσουμε; Σύμφωνα με την έρευνα του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, ο βασικός τρόπος είναι μέσω του search (13%) και δεύτερη έρχεται η διαφήμιση στόμα με στόμα (10%). Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι το 44% των χρηστών δηλώνει ότι κάποια στιγμή έχει κατεβάσει μία εφαρμογή για να αντικαταστήσει κάποια που ήρθε μαζί με το smartphone του, παρουσίασε όμως μεγάλα προβλήματα στην χρήση της.
Αν στην Ιταλία και, γενικά, στη νότια Ευρώπη οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν περισσότερες από 25 εφαρμογές, δε συμβαίνει το ίδιο και σε πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες: στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι χρήστες έχουν κατά μέσο όρο περίπου 100 εφαρμογές στο κινητό τους. Έστω κι έτσι όμως, η βασική παρατήρηση δεν αλλάζει: από τα εκατομμύρια apps που είναι διαθέσιμα, κάνουμε χρήση μόνο ελάχιστων από αυτών. Γιατί, όπως όλα δείχνουν, η υπερπροσφορά δεν αυξάνει απαραίτητα και τη ζήτηση.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Πιο δυνατά πόδια, με αυτές τις απλές ασκήσεις
Το 20λεπτο-AMRAP ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης για τα πόδια που βασίζεται σε 4 μόνο ασκήσεις.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΤα καλύτερα και τα χειρότερα ροφήματα και ποτά σύμφωνα με το Harvard
Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές -καφές, τσάι, energy drinks, αλκοόλ κλπ- λογικό το να μην ξέρεις το τι σου κάνει καλό και τι σε βλάπτει.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Twitter πλέον αξίζει το 1/3 του ποσού που πλήρωσε ο Elon Musk
Κακά τα μαντάτα για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο άδοξο τέλος του Bruce McLaren
Το δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον θρυλικό οδηγό αγώνων, Bruce McLaren.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤώρα η Air New Zealand ζυγίζει τους επιβάτες όπως τις χειραποσκευές
Ο λόγος πίσω από τη νέα -κάπως τρομακτική- πολιτική της αεροπορικής εταιρείας, δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΟ ιδανικός σύντροφος για τη Gen Z, σύμφωνα με το Tinder
Η νεότερη γενιά Gen Z μάλλον ήρθε για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Γραφει Πωλινα Φραγκου