To Instagram έχει θέμα με τις ουσίες

Δεν είναι όλα τόσο αθώα όσο δείχνουν στον κόσμο των social media.

Viral videos, προκλητικές πόζες από καλλίγραμμα κορίτσια, φωτογραφίες από διακοπές, η απαραίτητη τοποθέτηση προϊόντων στα προφίλ των influencers και -ποιος θα το περίμενε;- διακίνηση ναρκωτικών. Μπορεί το Instagram να δείχνει αθώο (αν εξαιρέσει κανείς τις τεράστιες δόσεις ματαιοδοξίας) αλλά στα κατάλληλα χέρια γίνεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για πώληση παράνομων ουσιών.

Αρκεί ένα κωδικοποιημένο hashtag του στυλ #weed4sale (σ.σ: μην το δοκιμάσεις, δεν λειτουργεί πια, οι κωδικοί στην ηλεκτρονική πιάτσα αλλάζουν συνεχώς) κι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ό,τι λαχταρά η όρεξή τους. Μάλιστα όπου #weed, μπορεί ο καθένας να βάλει το ναρκωτικό της αρεσκείας του, ενώ αντίθετα το να πληκτρολογήσεις την ονομασία της παράνομης ουσίας που αναζητάς δεν πρόκειται να σε βγάλει πουθενά.

To Instagram έχει θέμα με τις ουσίες

Είναι δυνατόν οι dealers να έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό; Αν παλιότερα ίσχυαν οι νόμοι μίας αυστηρής omerta που έβαζε σε προτεραιότητά την ανωνυμία, σήμερα οι εποχές φαίνεται να έχουν αλλάξει. Όπως αναφέρει έρευνα του εξειδικευμένου site DrugAbuse, το 34% δεν φροντίζει ούτε καν να καλύψει το πρόσωπό του ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που διαφημίζουν την οικονομική επιτυχία της "επιχείρησής" τους. Η ματαιοδοξία, λοιπόν, που κυριαρχεί στο Instagram είναι μία ασθένεια που προσβάλλει ακόμα κι εκείνους που πρέπει, πάση θυσία, να κρατήσουν την ανωνυμία τους.


Όπως αναφέρει το DrugAbuse, συνήθως εκείνοι που βρίσκουν τον μπελά τους είναι οι πελάτες κι όχι οι dealers.


Η διακίνηση ναρκωτικών στο ίντερνετ δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά πιο παλιά το παιχνίδι παιζόταν σε πλατφόρμες instant messaging που το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα τηλέφωνο, το οποίο όμως μπορούσες να βρεις μόνο από πολύ έμπιστες πηγές. Τώρα, τουλάχιστον στις Η.Π.Α, όλα γίνονται μέρα μεσημέρι στον θαυμαστό κόσμο του Instagram.

KIK πλατφόρμα Instagram ναρκωτικά

Φυσικά, υπάρχουν και οι πιο προσεκτικοί, εκείνοι που προτιμούν το Kik. Τι είναι πάλι αυτό; Μία πλατφόρμα για instant messaging που δεν χρειάζεται τηλεφωνικό αριθμό παρά μόνο ένα username, χρησιμοποιεί όμως κρυπτογράφηση που κάνει την εντόπισή του από την αστυνομία πιο δύσκολη.

Τελικά, εύλογα αναρωτιέται κανείς: αφού σίγουρα κάποιους θα πιάνουν οι αρχές, ποιοι είναι αυτοί; Όπως αναφέρει το DrugAbuse, όπως ήταν αναμενόμενο, συνήθως εκείνοι που βρίσκουν τον μπελά τους είναι οι πελάτες κι όχι οι dealers.

Ο λόγος; Τα πακέτα με τις παράνομες ουσίες αποστέλλονται ταχυδρομικώς, με τον αποστολέα να παραμένει συνήθως κρυμμένος πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας. Όταν η αστυνομία εντοπίσει ένα τέτοιο πακέτο, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο πέρα από το να περιμένει να φτάσει στον τελικό προορισμό του.

Aπό: Esquire IT

Έτσι, καλό είναι όσοι διατηρούν ψευδαισθήσεις πως τα social media είναι ένας κόσμος όπου όλα επιτρέπονται και δεν υπάρχουν επιπτώσεις, να έχουν στο μυαλό τους ότι πράγματα είναι περισσότερο επικίνδυνα από όσο φαίνονται. Στην άλλη πλευρά της γραμμής βρίσκονται, συνήθως, επαγγελματίες που ξέρουν να φυλάγονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος