Οι ισχυροί του πλανήτη γνωρίζουν το μέλλον

Η τεχνολογία εμπνέει την τέχνη ή μήπως η τέχνη την τεχνολογία;

Ποιος είναι εκείνος που μπορεί να προβλέψει το μέλλον; Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι μάντεις είχαν αυτό το θεόσταλτο χάρισμα, στο Μεσαίωνα οι δοξασίες ήθελαν τις μάγισσες να έχουν πουλήσει την ψυχή τους στον διάβολο για μία κρυστάλλινη σφαίρα ενώ σήμερα το μέλλον της ανθρωπότητας φαίνεται προδιαγεγραμμένο στα γραφεία μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και στο μυαλό πάμπλουτων entrepreneurs που θέλουν να φτάσουν μέχρι τον Άρη. Οι ταχύτητες της ζωής μας είναι διαστημικές, το 5G δίκτυο βρίσκεται προ των πυλών και σίγουρα κάποιος επιχειρηματίας από τον χώρο της τεχνολογίας επενδύει σε έναν αλγόριθμο που θα διαβάζει το μέλλον.

Μήπως, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά; Στη συλλογική συνείδηση έχει περάσει ως δεδομένο ότι οι ισχυροί του πλανήτη (κατά κύριο λόγο, δηλαδή, επιχειρηματίες σαν τον Bill Gates που καταπιάνονται με την τεχνολογία) γνωρίζουν από πριν τι θα συμβεί στις αγορές κι όχι μόνο. Μάλιστα θεωρείται δεδομένο πια ότι η τέχνη -βλέπε Black Mirror- εμπνέεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην οικονομία και την τεχνολογία κι όχι το ανάποδο. Εδώ, όμως, είναι που φαίνεται να γίνεται μία μεγάλη παρανόηση.

Οι Jeff Bezos, Bill Gates και Elon Musk δηλώνουν φανατικοί της επιστημονικής φαντασίας

Χαρακτηριστικό του πώς μπορεί η τέχνη να εμπνεύσει το "επιχειρείν" είναι η ταινία Minority Report (2002) του Stieven Spielberg. Εκεί, βλέπουμε, αυτόνομα αυτοκίνητα πάρα πολύ κοντά στη λογική που ακολουθεί σήμερα η Tesla. Αντίστοιχα το γάντι που χρησιμοποιεί ο Tom Cruise, μπορεί να ακουγόταν επιστημονική φαντασία στις αρχές του αιώνα, σήμερα όμως υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν τη Google σχεδόν έτοιμη να τα κυκλοφορήσει στις αγορές. Φυσικά, για να μην πάρει όλο το credit ο διάσημος σκηνοθέτης, οφείλουμε να πούμε ότι η ταινία πατά πάνω σε βιβλίο του γκουρού της επιστημονικής φαντασίας, Phillip K. Dick.

Όπως όλα δείχνουν, η τεχνολογία και το "επιχειρείν" επιστρέφουν πολύ συχνά στις αφηγήσεις για να βρουν τις ιδέες του μέλλοντος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τουλάχιστον τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του πλανήτη (Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk) δηλώνουν φανατικοί αναγνώστες της science fiction. H αλήθεια, βέβαια, ως συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Έτσι, όπως η τεχνολογία εμπνέεται από την τέχνη, αντίστοιχα η τέχνη εμπνέεται από την τεχνολογία, με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Γης να μπορούν να κάνουν τις σωστές διασυνδέσεις ανάμεσα σε επιχειρηματικά σχέδια, αφηγήσεις και οικονομικά πλάνα.

Οι ισχυροί του πλανήτη γνωρίζουν το μέλλον

Εκείνο, όμως, που παραμένει το πλέον πολύτιμο είναι ιδέες καθώς όταν υλοποιούνται σωστά φέρνουν το μέλλον ένα βήμα πιο κοντά. Οι επιτυχημένες εταιρείες, είτε πρόκειται για τη Nike είτε για την Amazon, έχουν αντιληφθεί ότι οι καλλιτεχνικές αφηγήσεις κρύβουν πανέξυπνες ιδέες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν τη δύναμη να προβλέπουν το τι μέλλει γενέσθαι. Όταν, μάλιστα, συγχρονίζονται με αυτές (όπως συνέβη στην περίπτωση της Tesla που παρουσιάζει εκπληκτική ανάπτυξη ως εταιρεία) κόβουν πρώτες το νήμα του ανταγωνισμού με τόσο εκκωφαντικό τρόπο που πολλές φορές εκτοξεύουν τα κέρδη τους στα ουράνια.


H τέχνη στον κυνικό και ψηφιακό τρόπο που ζούμε παραμένει ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που εκτός από έμπνευση μπορεί να φέρει και χρήματα.


Για αυτό, τελικά, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά τις μεγάλες εταιρείες του πλανήτη να κάνουν σαφάρι νέων, καινοτόμων ιδεών, ρισκάροντας πολλές φορές τα πάντα και επενδύοντας, συχνά, σε πράγματα που μοιάζουν πραγματικά με επιστημονική φαντασία. Ελπίζουν, δηλαδή, ότι βλέποντας ένα νέο Minority Report θα μπορέσουν να πετύχουν διάνα με τον ίδιο τρόπο που τα αυτόνομα αυτοκίνητα αποτελούν το πιο ισχυρό χαρτί της Tesla. H τέχνη, λοιπόν, στον κυνικό και ψηφιακό τρόπο που ζούμε παραμένει ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που -ποιος θα το πίστευε;- εκτός από έμπνευση μπορεί, με τον τρόπο της, να φέρει και χρήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης