Το αεροπλάνο σε σχήμα V θα μεταφέρει επιβάτες στα φτερά του

Το φουτουριστικό project της KLM φιλοδοξεί να αλλάξει το μέλλον του ταξιδιού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Ιουνίου 2019

Η αεροναυπηγική τεχνολογία ετοιμάζεται να υποδεχθεί κάτι πραγματικά καινοτόμο και πρωτοποριακό, που αναμένεται να ενθουσιάσει εκείνους που συνηθίζουν να επιλέγουν αποκλειστικά θέσεις κοντά στο φτερό κατά τη διάρκεια των αεροπορικών τους ταξιδιών. Η KLM παρουσίασε το concept ενός νέου αεροσκάφους, το Flying-V, που είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει το όνομά του: Ένα αεροπλάνο σε σχήμα "V", στο οποίο οι επιβάτες θα μπορούν -κυριολεκτικά- να κάθονται στα φτερά. 

Η ιδέα του εν λόγω project ανήκει στη διατριβή ενός φοιτητή από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου, του Justus Benad. Τα σχέδια έφτασαν στην Ολλανδία και το πανεπιστήμιο του Ντελφτ, με την KLM να αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του εγχειρήματος.

"Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε σε αυτό το project, ώστε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας στην αειφορία της αεροπλοΐας. Τα νέα μοντέλα φιλοδοξούμε πως θα είναι αρκετά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια" αναφέρει ο CEO της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας Pieter Elbers, ο οποίος στρέφει όλο το ενδιαφέρον προς το κομμάτι της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο τη συγκεκριμένη βιομηχανία: "Η ανάπτυξη του αεροπορικού κλάδου δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο είδος να έρθει πιο κοντά. Αυτό το προνόμιο όμως συνδέεται και με μία μεγάλη ευθύνη απέναντι στον πλανήτη".

Το αεροσκάφος με σχήμα V διαφοροποιείται από τα κλασικά αεροπλάνα, καθώς δεν έχει άτρακτο. Η καμπίνα επιβατών, οι δεξαμενές καυσίμων αλλά και ο χώρος αποσκευών βρίσκονται στα φτερά, με τους σχεδιαστές του να τονίζουν ότι μπορεί να μεταφέρει τον ίδιο αριθμό επιβατών (314 άτομα), με 20% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου από ένα Airbus A350 – 900, κάτι που αποδίδεται στο σχήμα του αλλά και το αισθητά μειωμένο βάρος του.

Η KLM φιλοδοξεί ότι θα μπορέσει να κάνει μία δοκιμαστική πτήση με το πρωτότυπο τον ερχόμενο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, για να γιορτάσει με αυτόν το τρόπο τα 100 της χρόνια. Η παραγωγή του πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια. 


Διάβασε ακόμη για τις πόλεις που δεν θα έχουν αυτοκίνητα και τους ταξιδιωτικούς όρους του μέλλοντος

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Black Shark 2: Το smartphone-κονσόλα των ονείρων σου

Οι ευχές κάθε gamer έγιναν πραγματικότητα.

Το Youtube εξαλείφει το μίσος

Η αλλαγή στους όρους και η κλιμάκωση της μάχης εναντίον ρατσιστικού και φασιστικού περιεχομένου και των θεωριών συνωμοσιών.