Τα soundtracks που καθόρισαν τον ήχο του PlayStation

Μία βουτιά στα βαθιά 90s που άλλαξαν την πορεία της gaming μουσικής.

Πίσω στα 80s ο ήχος που κυριαρχούσε στα video games ήταν ο 8-bit ήχος. Σήμερα, στους καιρούς της ακραίας νοσταλγίας που ζούμε έχει επανέλθει δριμύτερος φτιάχνοντας μία ρετρό σκηνή. Πότε όμως και πώς άλλαξε η πορεία της μουσικής όσον αφορά τα παιχνίδια; Το PlayStation ήταν η πρώτη κονσόλα που αντί για δισκέτες χρησιμοποίησε CDs το 1994, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις εταιρείες παραγωγής να ενσωματώσουν στις δημιουργίες τους πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου. Μία ποιότητα που πλησίαζε τις κανονικές κυκλοφορίες της ηλεκτρονικής μουσικής.

Η κονσόλα της Sony έφερε μία μικρή επανάσταση. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν άνθρωποι που γνώριζαν πολύ καλά τη δουλειά τους: Η techno σκηνή της Ιαπωνίας έδωσε ηχηρά το παρών καθορίζοντας λίγο έως πολύ τον ήχο του PlayStation. Ποιες όμως ήταν η πιο σημαντικές στιγμές αυτής της πορείας που μας γυρίζει πίσω στα βαθιά 90s;

Metal Gear Solid (1998)

Στην παραγωγή ήταν η Konami. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, του σεναρίου και γενικά της δημιουργίας βρισκόταν ο θρυλικός Hideo Kojima. Το αποτέλεσμα εκτός από ένα από τα καλύτερα games όλων των εποχών έδωσε το στίγμα του και στα soundtracks.

Oddword: Abe's Odyssey (1997)

Παράξενο, περίεργο, απροσδόκητο game. Όπως ακριβώς δηλαδή κι ο ήρωάς του, αλλά και το soundtrack σε new age και industrial ρυθμούς.

Tekken 2 (1996)

To κλασικό fighting game της Namco κουβαλά μαζί του όλα τα 90s. Όχι μόνο στο χαρακτηριστικό gameplay αλλά και στη μουσική που το συνοδεύει.

Street Fighter Alpha 3 (1998)

Μιλώντας για "ξυλίκια" (όπως έμειναν γνωστά στη slang της εποχής) θα ήταν λίγο δύσκολο να λείπει από τη λίστα ο θρυλικός τίτλος της Capcom. Σημαντική ιστορική λεπτομέρεια: Το soundtrack σχεδιάστηκε από in house ομάδα της εταιρείας, κάτι που δείχνει το πόσο σημαντική γινόταν σιγά σιγά η μουσική στο σύμπαν του gaming.

Bushido Blade (1997)

Ένας φόρος τιμής στην παράδοση της Ιαπωνίας κι ένα soundtrack που σε αντίθεση με τα περισσότερα αυτής της λίστας θύμιζε περισσότερο κινηματογραφικό OST.

Ghost in the Shell: Megatech Body (1997)

Το ίσως πιο καθοριστικό, το ίσως καλύτερο soundtrack για PlayStation από τις πρώτες μέρες της κονσόλας δια χειρός Takkyu Ishino. Ποιος είναι συγκεκριμένος τύπος; Ένας από τους πρωτοπόρους της ιαπωνικής σκηνής της techno.

Gran Turismo (1997)

Ένα από τα πρώτα μεγάλα hits της κονσόλας που ευθύνεται για αρκετούς τραυματισμένους αντίχειρες. Αν θυμάσαι τον εαυτό σου να χαζεύεις για ώρες με τη μουσική, αυτό οφείλεται στα ηχηρά ονόματα που την υπογράφουν: Το εναρκτήριο track είναι διασκευή των Chemical Brothers στο Everything Must Go των Manic Street Preachers.

Castlevania: Symphony of the Night (1997)

Η σκοτεινή μεγαλοφυΐα είναι κάτι που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο game από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Μεσαιωνικά τρομακτικό before it was cool, γεμάτο majestic ήχους από τσέμπαλο ανάμεικτους με πολλά διαφορετικά είδη, κιθάρες και ηλεκτρονικά beats, είναι πάντα ικανό να σε καθηλώσει.

Silent Hill (1999)

Το αντίπαλο δέος του Resident Evil τα είχε καταφέρει εξαιρετικά σε κάθε τομέα. Όσο για τη μουσική του; Παίρνοντας έξυπνα industrial μαθήματα από τον Trent Reznor και τους NIN έδωσε ένα αποτέλεσμα που, μέχρι σήμερα, σηκώνει την τρίχα κάγκελο.

Ape Escape (1998)

Για το τέλος, κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που κανείς δεν περιμένει: Ο Ιάπωνας παραγωγός της house, Soichi Terada, κατάφερε αναμιγνύοντας ό,τι στυλ μουσικής μπορείς να φανταστείς να δώσει ένα άκρως παλαβό αριστουργηματάκι. Σε κάποιους μπορεί να θυμίσει συνθετικά μία βόλτα στο μυαλό του Mike Patton στις Fantômas στιγμές του.


Κεντρική φωτογραφία © Waldemar Brandt / Unsplash

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.