Η πόλη των ΗΠΑ όπου το wi-fi είναι παράνομο

Υπάρχει όντως και είναι κατοικήσιμη.

Το Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια είναι ένα μέρος παντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία κωμόπολη, ή πιο ορθά χωριό, όπου κατοικούν πλέον περίπου 150 άνθρωποι. Το παράδοξο είναι πως δεν υπάρχει εκεί κανένα ραδιόφωνο, καμία τηλεόραση, ούτε ίχνος από κεραίες και ουδεμία "έξυπνη" συσκευή ή αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί προηγμένα ηλεκτρικά συστήματα. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα κινητά δεν μπορούν με τίποτα να βρουν σήμα. Σε αυτό, συναντά κάποιος μόνο δύο ομάδες λευκών σπιτιών, ένα παντοπωλείο, ένα σχολείο, μία δημοτική βιβλιοθήκη και ένα ταχυδρομείο.

Όχι, δεν πρόκειται για την έδρα κάποιας περίεργης ομάδας ή ακόμη και αίρεσης τεχνολογικο-φοβικών τύπων, ούτε κατοικούν σε αυτό θιασώτες του μεσαιωνικού τρόπου ζωής. Όλα σχετίζονται με την ατραξιόν του μέρους, που είναι ένα γιγάντιο τηλεσκόπιο ή για την ακρίβεια το μεγαλύτερο κατευθυνόμενο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, το λεγόμενο Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT). Το Green Bank είναι μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις του πλανήτη για την παρατήρηση του σύμπαντος και ίσως η Μέκκα της επιστημονικής κοινότητας σε σχέση με την πιθανότητα ύπαρξης ή ανεύρεσης εξωγήινης ζωής. 

Η πόλη των ΗΠΑ όπου το wi-fi είναι παράνομο

Το τελευταίο αποτελεί και τον βασικό λόγο που δεν υπάρχει καμία απολύτως επαφή με την τεχνολογία, καθώς το πανίσχυρο τηλεσκόπιο χρειάζεται πλήρη ηλεκτρομαγνητική σιγή προκειμένου να επιτελέσει με τον ορθό και πιο ακριβή τρόπο την αποστολή του. 

Όλα εδώ ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960, όταν ο Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός Frank Drake ξεκίνησε τις πρώτες παρατηρήσεις του και ανέπτυξε την "Εξίσωση του  Drake", η οποία πλέον χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για την εκτίμηση της πιθανότητας εξωγήινης ζωής.

Κατά τα πρώτα χρόνια της συγκεκριμένης δεκαετίας, ο Drake υπήρξε από τους πρωτοπόρους του Project Ozma, που ήταν το παρθενικό χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόγραμμα με σκοπό την παρακολούθηση σημάτων από το διάστημα και κατ' επέκταση τον εντοπισμό εξωγήινης νοημοσύνης. Από το 1965, η τότε πόλη των 8.500 κατοίκων έχει ενταχθεί σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει την εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων από οποιαδήποτε συσκευή, καθώς αυτές μπορούν να αποβούν καταστροφικές για την έρευνα.

ΓΚΡΙΝ ΠΑΡΚ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ 3

Μία από τις παραγράφους του συγκεκριμένου νόμου μάλιστα αναφέρει ότι "απαγορεύεται η παράνομη λειτουργία ή η πρόκληση χρήσης οποιουδήποτε ηλεκτρολογικού εξοπλισμού εντός ακτίνας δύο μιλίων".  Το αρχικό τηλεσκόπιο τοποθετήθηκε στα τέλη του 1950, προτού αντικατασταθεί από ένα νέο μοντέλο, το 2000.

Εν αντιθέσει με το μικρό πλέον μέγεθος του Green Bank, το GBT είναι τεράστιο. Η διάμετρός του ξεπερνά τα 100 μέτρα και η ακτίνα της εμβέλειάς του είναι ισχυρότερη από κάθε άλλο τηλεσκόπιο της Γης. Ο λόγος που επιλέχθηκε η τοποθεσία της Δυτικής Βιρτζίνια σχετίζεται με τα ειδικά της χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχει ρύπανση, απέχει από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και έχει πολύ μικρό πληθυσμό.

Η απουσία των ραδιοκυμάτων, του επιτρέπει να καταγράφει δεδομένα που απέχουν εκατομμύρια έτη φωτός από τον πλανήτη μας και να παρατηρεί με ακρίβεια ουράνια σώματα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στο Γαλαξία.

ΓΚΡΙΝ ΜΠΑΝΚ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ 1

Οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι πλέον είναι αναγκασμένοι να ζουν πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις και επιθυμούν να διατηρήσουν το στάτους τους ως απομονωμένοι πολίτες.

Στο Green Bank καταφθάνουν αρκετά συχνά συνεργεία επιστημόνων από τους αρμόδιους φορείς αλλά και τουρίστες, που μπορούν να επισκεφθούν τον ευρύτερο χώρο του τηλεσκόπιου με αντίτιμο που ανέρχεται στα $6. Τα συνολικά κέρδη από τις άμεσες και έμμεσες δραστηριότητες που σχετίζονται με το GBT ανέρχονται στα 30 εκατ. δολάρια ετησίως. 

Οι πιθανότητες να το επισκεφθείς είναι μάλλον ελάχιστες, αλλά τουλάχιστον μπορείς να δεις το ντοκιμαντέρ που έφτιαξε γι' αυτό το Naitonal Geographic.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.