Ακόμα και ο Jeff Bezos κινδυνεύει από hackers

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου έπεσε θύμα ιντερνετικής απάτης μέσα από το WhatsApp. Τι σημαίνει αυτό για εμάς τους κοινούς θνητούς;

O Jeff Bezos είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη κι ένας επιχειρηματίας που έχει συνδεθεί άμεσα με τις νέες τεχνολογίες. Αντίθετα το όνομα του Mohammed bin Salman ίσως να μη σου λέει κάτι - αν δεν παρακολουθείς τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από την αποτρόπαια δολοφονία του Jamal Khashoggi που συγκλόνισε, κυριολεκτικά, όλη την υφήλιο τον Οκτώβριο του 2018.

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι απλοί πολίτες με δισεκατομμυριούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας; Πριν λίγες μέρες, η Guardian αποκάλυψε ότι ο bin Salman αποτελεί τον βασικό ύποπτο για την υπόθεση χακαρίσματος στο smartphone του ιδιοκτήτη της Amazon.  Εκεί, ίσως, αλίευσε και τα στοιχεία που τον βοήθησαν να ολοκληρώσει το φρικιαστικό του έργο ενάντια στον Khashoggi. Αντίστοιχα, μάλιστα, η φήμη του Bezos δεν βγήκε αλώβητη από όλο αυτό: Οι εξωσυζυγικές του σχέσεις αποκαλύφτηκαν μέσα από το κινητό του. Αν, λοιπόν, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη κινδυνεύει ιντερνετικά, τι συμβαίνει με εμάς τους υπόλοιπους, τους κοινούς θνητούς;

Η απάτη

Ακόμα και ο Jeff Bezos κινδυνεύει από hackers
O 35χρονος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad Bin Salman Al Saud.

Τα online chats είναι πιο ασφαλή από τα γραπτά μηνύματα

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έστειλε ένα βίντεο στο smartphone του Bezos. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Το συγκεκριμένο περιείχε κακόβουλο λογισμικό (malicious software) που εγκαταστάθηκε στο κινητό του τελευταίου μέσα από το download. Τόσο γρήγορα, τόσο απλά. Το chat τώρα που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για να πραγματοποιηθεί η απάτη ήταν το WhatsApp - μία εφαρμογή, δηλαδή, περιβόητη για την ασφάλεια που προσφέρει στους χρήστες της.

Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος. Παρότι τα online chats που χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης από την πηγή μέχρι τον προορισμό (σ.σ: end-to-end encrypted technology) είναι πολύ πιο ασφαλή από τα γραπτά μηνύματα (sms), αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν τις αδυναμίες τους. Αδυναμίες που εκμεταλλεύτηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο οι hackers που εργάστηκαν για λογαριασμό του bin Salman. 

Η τεχνολογία

spyware

Το συγκεκριμένο spyware γράφτηκε μέσα στο βίντεο ηλεκτρονικά, με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι καθόλου εύκολο να αναγνωριστεί. Οι ειδικοί τώρα πιστεύουν ότι αποτελεί κομμάτι αυτού που σχηματικά ονομάζεται stalkerware - λογισμικό, δηλαδή, που συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις οικογενειακών προβλημάτων με τον/την ζηλιάρα σύζυγο να το τοποθετεί στο smartphone του/της συζύγου του/της. Σύμφωνα μάλιστα με την Kasperksy, εξειδικευμένη εταιρεία στην ασφάλεια των υπολογιστών, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 35% μέσα στο 2019. 

Μία σχετικά απλή, λοιπόν, τεχνολογία που στα χέρια ικανών hackers μπορεί να φτάσει μέχρι τα πιο προσωπικά μυστικά του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη. Μήπως, τελικά, φταίει το WhatsApp για όλο αυτό; 

Η λύση

WhatsApp

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιχείρηση εναντίον στον Jeff Bezos ήταν μία καλά οργανωμένη ιντερνετική απάτη που πίσω από αυτήν κρύβεται ένας από τους πιο ισχυρούς και αυταρχικούς δυνάστες του πλανήτη. Ο bin Salman έχει τη θέληση, τα χρήματα και τα μέσα να κάνει πραγματικότητα σχεδόν οτιδήποτε βάλει στο μυαλό του - μέχρι, φυσικά, οι Η.Π.Α να αποφασίσουν ότι το παρατράβηξε και να του θέσουν κάποια όρια. Έτσι, αν δεν είσαι ιδιοκτήτης της Amazon (ή δεν βρίσκεσαι σε μία σχέση που η ζήλια κυριαρχεί) το WhatsApp παραμένει ένα σχετικά ασφαλές μέσο επικοινωνίας.


Ένα παραμένει σίγουρο: Δεν μπορεί κανείς να είναι τελείως ασφαλής στις ιντερνετικές μέρες που ζούμε. Ούτε καν ο Jeff Bezos.


Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν μερικά βήματα για να βάλεις τέλος στις όποιες αμφιβολίες μπορεί να έχεις σχετικά με το κατά πόσο ή όχι έχεις πέσει θύμα spyware. Είτε βρίσκεσαι σε περιβάλλον Mac, είτε σε Windows, μπορείς πάντα πατώντας το Ctrl+Alt+Delete να ελέγξεις αν αναγνωρίζεις όλες τις εφαρμογές που εμφανίζονται στην οθόνη σου. Αν κάποια σου φαίνεται ύποπτη, καλό θα ήταν να την κάνεις αμέσως uninstall. Παρόμοια βήματα μπορείς να ακολουθήσεις και στο smartphone, απλά η διαδικασία διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Επίσης, μπορείς πάντα να ελέγχεις ποια apps έχουν πρόσβαση και ποια όχι στην τοποθεσία σου, να τσεκάρεις αν υπάρχει το app Cydia στο κινητό σου μιας και αποτελεί αγαπημένο εργαλείο των hackers και, τέλος, σε extreme περιπτώσεις να επαναφέρεις το smartphone σου στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Ακόμα, όμως, κι έτσι ένα παραμένει σίγουρο: Δεν μπορεί κανείς να είναι τελείως ασφαλής στις ιντερνετικές μέρες που ζούμε. Ούτε καν ο Jeff Bezos.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης