Η Google θέλει να αλλάξει τη σχέση μας με τα smartphones

Τρεις εναλλακτικές εφαρμογές για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 29 Ιανουαρίου 2020

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που γινόταν λόγος για ένα τεχνολογικό κενό: Δεν είχαν όλοι πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, έτσι κάποιοι είχαν περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα, ενώ κάποιοι άλλοι (κάτοικοι του Τρίτου Κόσμου, φτωχά οικονομικά στρώματα) βρίσκονταν στο σκοτάδι. Σήμερα, αυτή η συζήτηση μοιάζει παρωχημένη. Μπορεί, πολύ συχνά, στον Τρίτο Κόσμο να μην έχουν πρόσβαση σε νερό αλλά τα smartphones έχουν βρει τον δρόμο τους μέχρι εκεί. Θεωρούνται πια είδος πρώτης ανάγκης.

Η συζήτηση πια έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της. Σήμερα, το ζητούμενο είναι πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την απόσπαση προσοχής που προκαλεί η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας. Πώς δεν θα χάνουμε άπειρη ώρα στο σκρολάρισμα. Πώς θα σταματήσουμε να γινόμαστε αντιπαραγωγικοί στη δουλειά μας μπλεγμένοι στους διαδρόμους των social media. Πώς δεν θα χάνουμε ώρες με τους δικούς μας ανθρώπους για να τις περνάμε με τα κινητά μας.

Η Google θέλει να αλλάξει τη σχέση μας με τα smartphones

O κόσμος του διαδικτύου είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: Από τη μία τον έχουμε ανάγκη για να κάνουμε τις σχετικές με τη δουλειά μας έρευνες, να στείλουμε emails αντί για γράμματα, να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που θα μας λύσουν τα χέρια. Την ίδια, όμως, στιγμή είναι γεμάτος από σειρήνες· Facebook, Instagram, Twitter και αισίως TikTok είναι μόνο μερικές από αυτές.


Η Google έχει ανακοινώσει τρία διαφορετικά projects που σκοπό έχουν να σταματήσουν τον χαμένο χρόνο, την απόσπαση προσοχή και την κακώς ενοούμενη εξάρτηση από τα smartphones.


Η λύση σε όλο αυτό φαίνεται να έρχεται από το πλέον απρόσμενο μέρος. Η Google -ναι, αυτός ο κολοσσός της τεχνολογίας και του διαδικτύου- έχει ανακοινώσει τρία διαφορετικά projects που σκοπό έχουν να σταματήσουν τον χαμένο χρόνο, την απόσπαση προσοχή και την κακώς ενοούμενη εξάρτηση από τα smartphones. Πρόκειται για τρία apps, σχεδιασμένα από την Digital Wellbeing Experiments της Google, σχεδιασμένα για το smartpthone της εταιρείας, το Pixel3a.

Η πρώτη εφαρμογή θα βάζει το κινητό σε ένας είδος ψηφιακού φακέλου, ο οποίος δεν θα του επιτρέπει να λειτουργεί παρά μόνο ως κάμερα και ως -ποιος θα το περίμενε;- τηλέφωνο. Η δεύτερα θα λέγεται "Screen Stopwatch" και κάθε φορά που θα χρησιμοποιούμε το smartphone μας θα μας ενημερώνει για το πόσον χρόνο έχουμε σπαταλήσει σε αυτό ενώ, τέλος, το app που θα τιτλοφορείται Activity Bubbles βάζει τα μεγάλα μέσα: Σε περίπτωση που θα το παρακάνεις, μπουρμπουλήθρες θα αρχίζουν να σχηματίζονται στην οθόνη σου με σκοπό να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τον εθισμό σου. Φυσικά, αν ούτε αυτά τα apps της Google δεν σε κρατήσουν μακριά του, ίσως είναι ώρα να αλλάξεις τακτική και πολύ απλά να το κλειδώνεις στο συρτάρι σου για κάποιες ώρες της μέρας τουλάχιστον.

Από: Esquire IT


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οδηγός διατροφής για τις ημέρες του καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με λάθος επιλογές στη διατροφή θα σε κάνουν να νιώσεις ακόμα πιο δυσάρεστα.

Γιατί οι επιστήμονες προτιμούν τις μάσκες προστασίας από τις πλαστικές προσωπίδες

Γερμανική έρευνα εξηγεί γιατί οι χειρουργικές μάσκες προστασίας υπερτερούν.

O Vin Diesel και η σχέση του με τη reggaetón μουσική

Ευθύνεται για τη λάτιν μουσική στο soundtrack του Fast & Furious 9.

H Jennifer Aniston έχει βρει το 'κλειδί' της ευτυχίας

Το μοιράστηκε με τους fans της, σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Μαθήματα ηγεσίας από 3 προέδρους των ΗΠΑ

Τι έκανε τον Abraham Lincoln, τον Franklin D. Roosevelt και τον Barack Obama χαρισματικούς ηγέτες.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

5 τρόποι για να αφαιρέσεις το άγχος από τα ταξίδια σου

Όλα μπορούμε να τα διαχειριστούμε, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη