Η Google θέλει να αλλάξει τη σχέση μας με τα smartphones

Τρεις εναλλακτικές εφαρμογές για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που γινόταν λόγος για ένα τεχνολογικό κενό: Δεν είχαν όλοι πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, έτσι κάποιοι είχαν περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα, ενώ κάποιοι άλλοι (κάτοικοι του Τρίτου Κόσμου, φτωχά οικονομικά στρώματα) βρίσκονταν στο σκοτάδι. Σήμερα, αυτή η συζήτηση μοιάζει παρωχημένη. Μπορεί, πολύ συχνά, στον Τρίτο Κόσμο να μην έχουν πρόσβαση σε νερό αλλά τα smartphones έχουν βρει τον δρόμο τους μέχρι εκεί. Θεωρούνται πια είδος πρώτης ανάγκης.

Η συζήτηση πια έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της. Σήμερα, το ζητούμενο είναι πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την απόσπαση προσοχής που προκαλεί η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας. Πώς δεν θα χάνουμε άπειρη ώρα στο σκρολάρισμα. Πώς θα σταματήσουμε να γινόμαστε αντιπαραγωγικοί στη δουλειά μας μπλεγμένοι στους διαδρόμους των social media. Πώς δεν θα χάνουμε ώρες με τους δικούς μας ανθρώπους για να τις περνάμε με τα κινητά μας.

Η Google θέλει να αλλάξει τη σχέση μας με τα smartphones

O κόσμος του διαδικτύου είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: Από τη μία τον έχουμε ανάγκη για να κάνουμε τις σχετικές με τη δουλειά μας έρευνες, να στείλουμε emails αντί για γράμματα, να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που θα μας λύσουν τα χέρια. Την ίδια, όμως, στιγμή είναι γεμάτος από σειρήνες· Facebook, Instagram, Twitter και αισίως TikTok είναι μόνο μερικές από αυτές.


Η Google έχει ανακοινώσει τρία διαφορετικά projects που σκοπό έχουν να σταματήσουν τον χαμένο χρόνο, την απόσπαση προσοχή και την κακώς ενοούμενη εξάρτηση από τα smartphones.


Η λύση σε όλο αυτό φαίνεται να έρχεται από το πλέον απρόσμενο μέρος. Η Google -ναι, αυτός ο κολοσσός της τεχνολογίας και του διαδικτύου- έχει ανακοινώσει τρία διαφορετικά projects που σκοπό έχουν να σταματήσουν τον χαμένο χρόνο, την απόσπαση προσοχή και την κακώς ενοούμενη εξάρτηση από τα smartphones. Πρόκειται για τρία apps, σχεδιασμένα από την Digital Wellbeing Experiments της Google, σχεδιασμένα για το smartpthone της εταιρείας, το Pixel3a.

Η πρώτη εφαρμογή θα βάζει το κινητό σε ένας είδος ψηφιακού φακέλου, ο οποίος δεν θα του επιτρέπει να λειτουργεί παρά μόνο ως κάμερα και ως -ποιος θα το περίμενε;- τηλέφωνο. Η δεύτερα θα λέγεται "Screen Stopwatch" και κάθε φορά που θα χρησιμοποιούμε το smartphone μας θα μας ενημερώνει για το πόσον χρόνο έχουμε σπαταλήσει σε αυτό ενώ, τέλος, το app που θα τιτλοφορείται Activity Bubbles βάζει τα μεγάλα μέσα: Σε περίπτωση που θα το παρακάνεις, μπουρμπουλήθρες θα αρχίζουν να σχηματίζονται στην οθόνη σου με σκοπό να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τον εθισμό σου. Φυσικά, αν ούτε αυτά τα apps της Google δεν σε κρατήσουν μακριά του, ίσως είναι ώρα να αλλάξεις τακτική και πολύ απλά να το κλειδώνεις στο συρτάρι σου για κάποιες ώρες της μέρας τουλάχιστον.

Από: Esquire IT


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης