Το iPhone 11 εκπέμπει πολλή ακτινοβολία. Πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν υπάρχει λόγος πανικού, σίγουρα όμως καλό θα ήταν να μπούμε σε σκέψεις.

Ένα πολύ γνωστό επιστημονικό εργαστήριο, το οποίο ασχολείται μεταξύ πολλών άλλων και με την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, το RF Exposure Lab of San Marcos στην Καλιφόρνια, εξέτασε πριν λίγες ημέρες την ακτινοβολία που εκπέμπει το νέο κόσμημα της Apple, το iPhone 11 Pro. Τα αποτελέσματα είναι αλήθεια ότι γεννούν αρκετά ερωτήματα που όμως δεν πρέπει να βιαστεί κανείς για να καταλήξει σε όποια συμπεράσματα.

Η δοκιμή κατέληξε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι περίπου διπλάσια από ότι συνήθιζαν, μέχρι τώρα, τα smartphones της εταιρείας από το Κουπερτίνο. Μάλιστα, εκείνο που έκανε το καμπανάκι του κινδύνου να χτυπήσει είναι το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν η ακτινοβολία είναι περίπου διπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο που έχουν θέσει οι αμερικανικές αρχές μέσα από την FCC (Federal Communications Commision): 3,8 watt απορρόφησης στο ανθρώπινο σώμα ανά κιλό σε αντίθεση με το μάξιμουμ που έχει τεθεί στα 1,6 watt.

Το iPhone 11 εκπέμπει πολλή ακτινοβολία. Πρέπει να ανησυχούμε;

Πόσο πολύ θα έπρεπε να μας ανησυχεί τώρα αυτό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συνδέσει μέσα από εργαστηριακές έρευνές την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ως πιθανό αίτιο για καρκινογενέσεις αλλά και άλλα ζητήματα όπως η υπογονιμότητα, οι πονοκέφαλοι αλλά και η απώλεια μνήμης. Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που συνδέουν τη συγκεκριμένη ακτινοβολία με άλλα προβλήματα του θαυμαστού καινούργιου κόσμου μας όπως η απόσπαση προσοχής αλλά και η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης.

iPhone 11 ακτινοβολία 2

Οι τεχνολογίες που θα κυκλοφορήσουν  καλό θα ήταν να ελέγχεται από ανεξάρτητους φορείς

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple αντιμετωπίζει τέτοια κριτική, καθώς κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με το iPhone 7, όπως είχε σημειώσει η Chicago Tribune σε έρευνά της. Ο βασικός λόγος τώρα που συμβαίνει αυτό είναι μάλλον επειδή στις Η.Π.Α οι συγκεκριμένες μετρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της εκάστοτε εταιρείας και οι πιστοποιήσεις να δοθούν από τους ίδιους τους κατασκευαστές. Έτσι, η έρευνα του RF Exposure Lab of San Marcos ρίχνει φως σε ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα για το ποιος, τελικά, παίρνει τις αποφάσεις σχετικά με το τι νέες τεχνολογίες θα κυκλοφορήσουν ή όχι.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού καλώς ή κακώς όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι συνεχώς με τα smartphones μας και γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα έχουμε συνεχώς δίπλα στο κεφάλι μας ή κοντά σε ζωτικά όργανα. Απλά, σίγουρα χρειάζεται να είμαστε πιο πιεστικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές. Το τι τεχνολογίες θα κυκλοφορήσουν ή όχι -όπως ακριβώς γίνεται και με τα φάρμακα δηλαδή- καλό θα ήταν να ελέγχεται από ανεξάρτητους φορείς και όχι από τα brands που προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Από: Esquire IT


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης