Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει τη super τεχνητή νοημοσύνη

Όλα δείχνουν πως η Google βρίσκεται μπροστά σε μία σημαντική ανακάλυψη.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 06 Απριλίου 2020

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (σ.σ: AI algorithms) είναι μία λέξη που μπήκε μάλλον πρόσφατα στο λεξιλόγιό μας. Επηρεάζουν, όμως, πια σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής (ψηφιακής και όχι μόνο) ζωή μας. Τα ποσά που δίνει πια η παγκόσμια έρευνα στον τομέα τους είναι εξωφρενικά, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται με διαστημικές ταχύτητες – τόσο γρήγορα ώστε τα chips (σ.σ: ολοκληρωμένα κυκλώματα) να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την πορεία τους. Άλλωστε, για να κατασκευαστεί ένα chip, η διαδικασία που απαιτείται είναι χρονοβόρα και μπορεί να πάρει χρόνια.

Πώς, λοιπόν, αποφάσισε η Google να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα; Έβαλε ένα AI (σ.σ: τεχνητή νοημοσύνη) να σχεδιάσει ένα chip ΑΙ. "Πιστεύουμε ότι το AΙ θα παρέχει από μόνο του τα μέσα έτσι ώστε να μειωθεί ο σχεδιαστικός κύκλος του chip, δημιουργώντας μία συμβιωτική σχέση ανάμεσα στο hardware και το AI, με το ένα να βοηθά το άλλο και το καθένα να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα του άλλου" αναφέρουν οι βασικές ερευνήτριες για την Google, Anna Goldie και Azalia Mirhoseini, στο εξειδικευμένο Arxiv.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει τη super τεχνητή νοημοσύνη

"Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν αλγόριθμοι που δεν λειτουργούν καλά με την παρούσα αρχιτεκτονική των επεξεργαστών, επειδή οι τελευταίοι σχεδιάστηκαν δύο χρόνια πριν, πριν δηλαδή την ύπαρξη των neural networks (σ.σ: νευρωνικό δίκτυο)" δηλώνει η Azalia Mirhoseini, για να συνεχίσει: "Αν μικρύνουμε ε διάρκεια τον σχεδιαστικό κύκλο, υπάρχει τρόπος για να γεφυρώσουμε το χάσμα".

Επί της ουσίας, η ερευνητική ομάδα της Google έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα neural network που μπορεί να παράξει ένα σχέδιο για ένα tensor processing unit (TPU) μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, κάτι που αντίστοιχα χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να κατασκευαστεί από ανθρώπινα χέρια. Ή με άλλα λόγια η Google έχει ήδη μπει σε μία τεχνολογική φάση που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο τίτλος, μάλιστα, της ταινίας θα ήταν πιασάρικος: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη κατασκεύασε τη super τεχνητή νοημοσύνη.


φωτογραφία © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα αυτόνομη εφαρμογή βιντεοδιασκέψεων του Messenger

Το Facebook προσπαθεί να κάνει την τηλεργασία λίγο πιο εύκολη όσο μένουμε σπίτι.

Το πρώτο ρομπότ-κατοικίδιο είναι γεγονός

Το νέο project της Google ονομάζεται Laikago και μπορεί να φέρει επανάσταση.