Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει τη super τεχνητή νοημοσύνη

Όλα δείχνουν πως η Google βρίσκεται μπροστά σε μία σημαντική ανακάλυψη.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 06 Απριλίου 2020

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (σ.σ: AI algorithms) είναι μία λέξη που μπήκε μάλλον πρόσφατα στο λεξιλόγιό μας. Επηρεάζουν, όμως, πια σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής (ψηφιακής και όχι μόνο) ζωή μας. Τα ποσά που δίνει πια η παγκόσμια έρευνα στον τομέα τους είναι εξωφρενικά, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται με διαστημικές ταχύτητες – τόσο γρήγορα ώστε τα chips (σ.σ: ολοκληρωμένα κυκλώματα) να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την πορεία τους. Άλλωστε, για να κατασκευαστεί ένα chip, η διαδικασία που απαιτείται είναι χρονοβόρα και μπορεί να πάρει χρόνια.

Πώς, λοιπόν, αποφάσισε η Google να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα; Έβαλε ένα AI (σ.σ: τεχνητή νοημοσύνη) να σχεδιάσει ένα chip ΑΙ. "Πιστεύουμε ότι το AΙ θα παρέχει από μόνο του τα μέσα έτσι ώστε να μειωθεί ο σχεδιαστικός κύκλος του chip, δημιουργώντας μία συμβιωτική σχέση ανάμεσα στο hardware και το AI, με το ένα να βοηθά το άλλο και το καθένα να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα του άλλου" αναφέρουν οι βασικές ερευνήτριες για την Google, Anna Goldie και Azalia Mirhoseini, στο εξειδικευμένο Arxiv.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει τη super τεχνητή νοημοσύνη

"Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν αλγόριθμοι που δεν λειτουργούν καλά με την παρούσα αρχιτεκτονική των επεξεργαστών, επειδή οι τελευταίοι σχεδιάστηκαν δύο χρόνια πριν, πριν δηλαδή την ύπαρξη των neural networks (σ.σ: νευρωνικό δίκτυο)" δηλώνει η Azalia Mirhoseini, για να συνεχίσει: "Αν μικρύνουμε ε διάρκεια τον σχεδιαστικό κύκλο, υπάρχει τρόπος για να γεφυρώσουμε το χάσμα".

Επί της ουσίας, η ερευνητική ομάδα της Google έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα neural network που μπορεί να παράξει ένα σχέδιο για ένα tensor processing unit (TPU) μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, κάτι που αντίστοιχα χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να κατασκευαστεί από ανθρώπινα χέρια. Ή με άλλα λόγια η Google έχει ήδη μπει σε μία τεχνολογική φάση που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο τίτλος, μάλιστα, της ταινίας θα ήταν πιασάρικος: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη κατασκεύασε τη super τεχνητή νοημοσύνη.


φωτογραφία © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Χάνοντας 15 κιλά λίπους σε 5 μήνες

Αυτός ο άντρας τα κατάφερε συνδυάζοντας βελτιωμένη διατροφή και στοχευμένη άσκηση.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Elon Musk

Τον έδερναν οι συμμαθητές του, ο πατέρας του σκότωσε τρεις ανθρώπους, ο ίδιος έγινε ο 2ος πιο πλούσιος άνθρωπος πάνω στη Γη.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Το Rimac Nevera αλλάζει τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης

Το ηλεκτρικό κτήνος των 1.900 αλόγων θα κατασκευαστεί σε μόλις 150 αντίτυπα, με την τιμή του να ανέρχεται στα €2.000.000.

Γραφει Γιαννης Σπανος

12 εμπνευσμένα αποφθέγματα για προπόνηση και ζωή

Αν ο Muhammad Ali ή ο Michael Jordan δεν μπορούν να σου δώσουν κίνητρο, τότε δεν μπορεί κανείς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η SpaceX μόλις έγραψε διαστημική ιστορία

Εκτοξεύθηκε η ιστορική αποστολή "Έμπνευση", που στέλνει ερασιτέχνες αστροναύτες στο διάστημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος