Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει τη super τεχνητή νοημοσύνη

Όλα δείχνουν πως η Google βρίσκεται μπροστά σε μία σημαντική ανακάλυψη.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (σ.σ: AI algorithms) είναι μία λέξη που μπήκε μάλλον πρόσφατα στο λεξιλόγιό μας. Επηρεάζουν, όμως, πια σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής (ψηφιακής και όχι μόνο) ζωή μας. Τα ποσά που δίνει πια η παγκόσμια έρευνα στον τομέα τους είναι εξωφρενικά, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται με διαστημικές ταχύτητες – τόσο γρήγορα ώστε τα chips (σ.σ: ολοκληρωμένα κυκλώματα) να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την πορεία τους. Άλλωστε, για να κατασκευαστεί ένα chip, η διαδικασία που απαιτείται είναι χρονοβόρα και μπορεί να πάρει χρόνια.

Πώς, λοιπόν, αποφάσισε η Google να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα; Έβαλε ένα AI (σ.σ: τεχνητή νοημοσύνη) να σχεδιάσει ένα chip ΑΙ. "Πιστεύουμε ότι το AΙ θα παρέχει από μόνο του τα μέσα έτσι ώστε να μειωθεί ο σχεδιαστικός κύκλος του chip, δημιουργώντας μία συμβιωτική σχέση ανάμεσα στο hardware και το AI, με το ένα να βοηθά το άλλο και το καθένα να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα του άλλου" αναφέρουν οι βασικές ερευνήτριες για την Google, Anna Goldie και Azalia Mirhoseini, στο εξειδικευμένο Arxiv.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει τη super τεχνητή νοημοσύνη

"Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν αλγόριθμοι που δεν λειτουργούν καλά με την παρούσα αρχιτεκτονική των επεξεργαστών, επειδή οι τελευταίοι σχεδιάστηκαν δύο χρόνια πριν, πριν δηλαδή την ύπαρξη των neural networks (σ.σ: νευρωνικό δίκτυο)" δηλώνει η Azalia Mirhoseini, για να συνεχίσει: "Αν μικρύνουμε ε διάρκεια τον σχεδιαστικό κύκλο, υπάρχει τρόπος για να γεφυρώσουμε το χάσμα".

Επί της ουσίας, η ερευνητική ομάδα της Google έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα neural network που μπορεί να παράξει ένα σχέδιο για ένα tensor processing unit (TPU) μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, κάτι που αντίστοιχα χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να κατασκευαστεί από ανθρώπινα χέρια. Ή με άλλα λόγια η Google έχει ήδη μπει σε μία τεχνολογική φάση που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο τίτλος, μάλιστα, της ταινίας θα ήταν πιασάρικος: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη κατασκεύασε τη super τεχνητή νοημοσύνη.


φωτογραφία © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.