Η NASA στέλνει στρατό από μίνι ρομπότ στη Σελήνη

Το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση των μυστικών του διαστήματος.

Ένα από τα επόμενα φιλόδοξα projects της NASA όσον αφορά την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος είναι το VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover). Πρόκειται για ένα ρομποτικό μίνι-όχημα, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά εκείνη ενός αμαξιδίου του γκολφ.

Η αποστολή του VIPER θα βρεθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης και θα συγκεντρώσει δείγματα πάγου από αυτόν, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία. Το χρονικό πλαίσιο του εν λόγω εγχειρήματος είναι το 2023, προτού ένα χρόνο αργότερα γίνει και η αποστολή ανθρώπων εκεί. 

Το VIPER θα είναι εξοπλισμένο με κάποια πολύ εξελιγμένα επιστημονικά όργανα και εργαλεία, όπως το τρυπάνι ενός μέτρου, ενώ θα το συνοδεύει ένας μικρός στόλος από mini rovers, τα οποία θα βοηθήσουν την αποστολή με τη μεταφορά δειγμάτων και άλλων φορτίων. Η μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος άλλωστε απαιτεί συσκευές όλων των μορφών και μεγεθών, που θα επιτρέψουν ευελιξία και αναδιαμόρφωση, όπου και όποτε κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Στην προσπάθειά της αυτή, η NASA δεν δίστασε να ζητήσει τα φώτα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αλλά και της τεχνογνωσίας που υπάρχει στα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, θέτοντας σε εφαρμογή το task με το ιδιαίτερο όνομα Honey, I Shrunk the NASA Payload, που εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα Artemis, στο οποίο στόχος είναι η αποστολή της πρώτης γυναίκας στο διάστημα καθώς και του επόμενου άντρα. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαγωνισμό όπου η διαστημική υπηρεσία καλεί τον οποιονδήποτε να καταθέσει την πρότασή του για τη δημιουργία μίνι ρομπότ ή rovers, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αποστολές και για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις σε αυτές.

Οι συμμετοχές άνοιξαν στις 9 Απριλίου και οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους έως και τις 8 Ιουνίου 2020. Το βραβείο για εκείνους που θα κατορθώσουν να αποσπάσουν το πράσινο φως για την υλοποίηση των δημιουργιών τους είναι $160.000. Οι τελευταίες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, όπως το μέγεθος (ανώτατο όριο τα 10x10x5 εκ.) και το βάρος (maximum 350 γρ.).


Διάβασε ακόμη για το πολυτελές ξενοδοχείο της NASA στο διάστημα, τις σημαντικότερες διαστημικές αποστολές για το 2020 και την πηγή της ζωής στον Τιτάνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear