Οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές για το 2020

Η εξερεύνηση του διαστήματος και τα φιλόδοξα projects που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους που μόλις ξεκίνησε.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Ιανουαρίου 2020

Η Σελήνη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, όπως ασφαλώς και η περαιτέρω διερεύνηση του Άρη. Υπάρχει, φυσικά, η NASA, αλλά και αρκετοί νέοι παίκτες που μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, όπως η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, οι ιδιωτικές εταιρείες δείχνουν να έχουν κάνει αρκετά και σημαντικά βήματα προόδου, παρότι οι επιδιώξεις τους είναι μάλλον διαφορετικές από τις κρατικές διαστημικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, το 2020 θα είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά όσον αφορά την προσέγγιση ακόμη περισσότερων μυστικών του διαστήματος, με μπόλικα φιλόδοξα προγράμματα να ξεκινούν.

Οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές για το 2020

Η NASA σκοπεύει να στείλει το πρώτο της ελικόπτερο στο διάστημα (Mars Helicopter Scout) μέσω της επόμενης αποστολής προς τον Άρη, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Iούλιο. Το εν λόγω ελικόπτερο έχει κατασκευαστεί με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια Caltech, είναι drone και ζυγίζει λιγότερα από 2 κιλά. Διαθέτει κάποια πολύ εξελιγμένα όργανα ώστε να καταγράψει σημαντικό υλικό για τον πλανήτη. Η Κίνα από την πλευρά της έχει δρομολογήσει την πρώτη της αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη. Εκεί, το rover Huoxing-1 θα μελετήσει το έδαφος και την ατμόσφαιρα για τρεις ολόκληρους μήνες (σε γήινους πάντοτε χρόνους).

Η CNSA (China National Space Administration) δεν θα περιοριστεί όμως μόνο σε αυτό, καθώς θα στείλει στη Σελήνη και τη φιλόδοξη αποστολή Chang’e-5, προς το τέλος του 2020, με στόχο να φέρει στη Γη άφθονα δείγματα από χώμα, πέτρες και βράχους από τη δυτική άκρη του ορατού τμήματος του φεγγαριού. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι τα πρώτα υλικά που θα φτάσουν στον πλανήτη μας από η Σελήνη, μετά από εκείνα που μετέφερε η Σοβιετική αποστολή Luna 24, πίσω στο 1976.

Ακόμη, η ESA (European Space Agency) θα συνεργαστεί με την ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για την αποστολή του rover Rosalind Franklin στον Άρη, με σκοπό όμως την αναζήτηση της ύπαρξης οποιουδήποτε είδους ζωής. Προς τον ίδιο προορισμό αναμένεται να κατευθυνθεί και ο δορυφόρος Hope, η αποστολή του οποίου θα είναι να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη μέχρι το 2021. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα διαστημικής εξερεύνησης της new entry υπηρεσίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAE Space Agency). 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η ESA θα εκτοξεύσει και το σκάφος Solar Orbiter σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να διεξαχθούν ακριβείς μετρήσεις της εσωτερικής ηλιόσφαιρας και του ηλιακού ανέμου αλλά και να πραγματοποιηθούν προσεκτικές παρατηρήσεις των πολικών περιοχών, κάτι που είναι σχεδόν απίθανο να γίνει από την Γη.

Παράλληλα με όλα αυτά, θα υπάρξει η επιστροφή της (επίσης μη επανδρωμένης) ιαπωνικής αποστολής Hayabusa2, που από το 2014 εργάζεται με σκοπό να αποσπάσει και να φέρει στη Γη δείγματα από τον αστεροειδή 162173 Ryugu. Τον ερχόμενο Ιούνιο θα γίνει και το σημαντικότερο τεστ για την αποστολή Artemis 1 της NASA στη Σελήνη, καθώς θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά η κάψουλα Orion, με απώτερο στόχο μία επανδρωμένη αποστολή, πιθανότατα το 2022.   

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ SPACEX

Ο Elon Musk και η SpaceX από την πλευρά τους προγραμματίζουν εντός των επόμενων μηνών την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9, που θα "παραδώσει" τη διαστημική κάψουλα Crew Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και ο διοικητής του ISS, ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano. Η Crew Dragon θα προσδεθεί αρχικά στο σταθμό, έπειτα θα εκτελέσει μία μικρή τροχιά γύρω από αυτόν και θα επιστρέψει στη Γη. Αξίζει να αναφερθεί ότι μιλάμε για την πρώτη φορά που μία ιδιωτική εταιρεία θα κάνει κάτι τέτοιο.

Το αντίπαλο δέος της SpaceX είναι η Blue Origin του Jeff Bezos, ο οποίος επενδύει ετησίως 1 δισ. δολάρια από την περιουσία του για το διαστημικό του πρόγραμμα. Ήδη η Blue Origin έχει πραγματοποιήσει 12 μη επανδρωμένες πτήσεις, οι μισές εκ των οποίων έχουν γίνει με τον πύραυλο New Shepard, ο οποίος σύμφωνα με τον Bezos θα μπορεί να λειτουργεί ως  "όχημα επιχειρησιακής χρήσης για πολλαπλές πτήσεις". Μέσα στο 2020 δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη επανδρωμένη αποστολή με τον συγκεκριμένο πύραυλο.

Προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για διαστημικό τουρισμό αλλά είναι γεγονός πως η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ουσιαστικά "πιέσει" πολλές κυβερνήσεις να ασχοληθούν πολύ σοβαρά με το όλο θέμα του διαστήματος. Τέλος, όχι, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. 


Διάβασε ακόμη για τους κβαντικούς υπολογιστές, ποιο μπορεί να είναι το τέλος του σύμπαντος και πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη βαρύτητα της Γης.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης