Η σχέση του κορονοϊού με το ταξίδι στον Άρη

Η πανδημία του COVID-19 γεννά προβλήματα αλλά και λύσεις για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 27 Απριλίου 2020

Η επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που μάθαμε και βιώσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, θα αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμες στην εξερεύνηση του διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, στη διερεύνηση των μυστικών του Άρη, που είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα μετά την επιστροφή στη Σελήνη.

Τα rovers για την "απόβαση" στον κόκκινο πλανήτη ετοιμάζονται, ανοίγοντας το δρόμο για μία μελλοντική επανδρωμένη αποστολή εκεί. Παράλληλα, οι ειδικοί της NASA, της ESA (European Space Agency) και όλων των υπόλοιπων, κρατικών και μη, υπηρεσιών που ασχολούνται με το διάστημα συγκεντρώνουν τους προβληματισμούς σχετικά με κάποια θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να προκύψουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, όπως η προστασία από κοσμική ακτινοβολία σε αυτό το μακρύ ταξίδι και το υψηλότερο επίπεδο υγιεινής για τους αστροναύτες. Όσον αφορά το τελευταίο, αυτοί θα πρέπει να μεταφέρουν όσο γίνεται λιγότερα βακτήρια και μικροοργανισμούς στην επιφάνεια του πλανήτη, αφενός για να μην "μολύνουν" το περιβάλλον του και αφετέρου για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πληροφοριών αρκετά ξεκάθαρο. 

Η σχέση του κορονοϊού με το ταξίδι στον Άρη

Όλοι λοιπόν εργάζονται ώστε να δημιουργηθεί ένα επίπεδο ασφάλειας στο κομμάτι της υγείας, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν σε τέτοιους είδους δραστηριότητες. Όπως δεν είχαμε δει και κάτι όπως ο COVID-19. Το 1969, οι αστροναύτες της αποστολής του προγράμματος Apollo είχαν μπει σε καραντίνα, προκειμένου να μην κολλήσουν κάποια ασθένεια, την οποία στη συνέχεια θα μετέφεραν στο φεγγάρι.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί από εδώ και στο εξής, καθώς πολλές και άκρως κομβικές αποστολές βρίσκονται στα σκαριά. Ήδη τα rovers και ο εξοπλισμός που θα αποσταλούν προσεχώς στη Σελήνη και τον Άρη φυλάσσονται ή κατασκευάζονται σε εγκαταστάσεις υπό το καθεστώς καραντίνας, με ειδικούς απολυμαντικούς χώρους, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά το budget της όλης βιομηχανίας. "Πιθανότατα, μιλάμε για τα πιο καθαρά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στις υπηρεσίες μας. Ο κορονοϊός δημιούργησε νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Χρειάζεται να μελετήσουμε, να αναλύσουμε και να δράσουμε πολύ προσεκτικά για να μην χαραμίσουμε τις ευκαιρίες να ξεκλειδώσουμε τον κόκκινο πλανήτη" αναφέρει ο Jim Watzin της NASA, που είναι ένας από τους υπευθύνους για το σχέδιο που αφορά τον Άρη.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Messenger Rooms, το app του Facebook για βιντεοκλήσεις με έως 50 χρήστες

Η ευθεία πρόκληση του Mark Zuckerberg προς τις ανταγωνιστικές εφαρμογές Zoom και Houseparty.

Η Apple θα καθυστερήσει την παραγωγή νέων iPhone

Έχει στα σκαριά 4 νέα μοντέλα. Πότε όμως θα τα λανσάρει στην αγορά;