Μόλις ανακαλύφθηκε η πιο κοντινή Μαύρη Τρύπα του διαστήματος

Οι ερευνητές την αποκάλεσαν ως την "κορυφή ενός συναρπαστικού παγόβουνου".

Η ανακάλυψη που φανερώνει ο τίτλος υπογράφηκε από τους αστρονόμους του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στο Λα Σίλα της Χιλής, μαζί με εκείνα άλλων ινστιτούτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Τσεχία. Τι ακριβώς όμως βρήκαν; Σε απλά λόγια μία μαύρη τρύπα "πολύ κοντά"" στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, μόλις χίλια έτη φωτός μακριά από τη Γη μιλώντας με αστρονομικούς όρους. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη και άλλων παρόμοιων φαινομένων στον απέραντο και μαγικό γαλαξία.

"Μείναμε έκπληκτοι όταν συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό είναι το πρώτο αστρικό σύστημα που περιέχει μαύρη τρύπα και μπορεί κάποιος να το δει με γυμνό μάτι" εξηγεί ο Πετρ Χαντράβα, ομότιμος καθηγητής της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας στην Πράγα και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε. "Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια μαύρες τρύπες, αλλά γνωρίζουμε μόνο μερικές από αυτές" πρόσθεσε, ο έτερος συγγραφέας Thomas Rivinius του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου, σχετικά με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Astronomy and Astrophysics.

"Γνωρίζοντας το τι ακριβώς ψάχνουμε είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να το βρούμε" είπε με νόημα ο Rivinius. Ο λόγος τώρα που κάνει τόσο ακριβοθώρητες τις μαύρες τρύπες του διαστήματος είναι επειδή, όπως μας ενημερώνουν οι επιστήμονες, πρόκειται για ουράνια σώματα με βαρυτικά πεδία τόσο ισχυρά που δεν αφήνουν την ύλη ή την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να ξεφύγει ούτε στο ελάχιστο.

Μόλις ανακαλύφθηκε η πιο κοντινή Μαύρη Τρύπα του διαστήματος

Το 2004, οι ερευνητές άρχισαν να ερευνούν το συγκεκριμένο αστρικό σύστημα χάρη στο τηλεσκόπιο Mpg / Eso ανακαλύπτοντας μία παράξενη ιδιαιτερότητα που αρχικά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Μετά από πολλούς μήνες παρατήρησης και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτό το αντικείμενο πρέπει να ήταν τεράστιο, τουλάχιστον τέσσερις φορές όσο η μάζα του Ήλιου αλλά δεν ήταν αστέρι. Ο μοναδικός ένοχος πίσω από τις παρατηρήσεις τους δε θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος πέρα από μία μαύρη τρύπα του διαστήματος.

Στον γαλαξία μας είναι γνωστές περίπου είκοσι μαύρες τρύπες χάρη στην ισχυρή εκπομπή ακτίνων Χ, αλλά  θα μπορούσε πραγματικά να είναι γεμάτος από αυτό το άλλο είδος που φαίνεται ότι μόλις ανακαλύφτηκε – από μαύρες τρύπες, δηλαδή, πιο σιωπηλές και κρυμμένες μέσα στα ηλιακά συστήματα. Η τωρινή ανακάλυψη αποτελεί, σύμφωνα με τα λόγια του Dietrich Baade, ομότιμο αστρονόμο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου, "την κορυφή ενός συναρπαστικού παγόβουνου".

Από: Esquire IT


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.