Τι γνωρίζουμε για τη σημερινή εκτόξευση του Crew Dragon της SpaceX

H εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Elon Musk ετοιμαζεται να γράψει ιστορία.

Ένα μικρό βήμα για τη NASA, ένα τεράστιο βήμα για τον Elon Musk και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αύριο, στις 27 Μαΐου του 2020, αν όλα φυσικά πάνε καλά, η πρώτη αποστολή αστροναυτών στο διάστημα από ιδιωτική εταιρεία (με την αμέριστη βοήθεια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας βέβαια) θα είναι γεγονός. Το διαστημόπλοιο Crew Dragon της Space X ετοιμάζεται να γράψει ιστορία.

Για ποιον λόγο, όμως, είναι τόσο σημαντική η αυριανή εκτόξευση που έρχεται σε μία τόσο παράξενη στιγμή για τον πλανήτη, όπου η πανδημία συνεχίζει να δοκιμάζει τους ανθρώπους, τα κράτη, τις αρχές και την οικονομία; Πρόκειται απλά για μία ατυχή συγκυρία, η ζωή μας όμως δεν μπορεί μονίμως να βρίσκεται σε αναβολή εξαιτίας του κορονοϊού.

Η ώρα

O πύραυλος Falcon 9 της SpaceX που θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Crew Dragon στο διάστημα θα εκτοξευτεί αύριο στις 23:30 ώρα Ελλάδας. 

Ο προορισμός

Μέσα σε 19 ώρες από την εκτόξευσή του, το Crew Dragon θα πρέπει να συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ο οποίος βρίσκεται 400 χλμ. πάνω από τη Γη.

Το πλήρωμα

Όχι, δεν πρόκειται για ιδιωτικούς υπαλλήλους -κάτα το πιλότοι ιδιωτικών αερογραμμών- αφού δεν υπάρχει ακόμα κανείς με τέτοια εμπειρία αν πρώτα δεν έχει περάσει από τη NASA. O 53χρονος Doug Hurley και ο 49χρονος Bob Behnken της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας θα αναλάβουν να οδηγήσουν το Crew Dragon μέχρι τον ISS, με τον πρώτο να είναι ο κυβερνήτης της αποστολής.

Το ταξίδι

Το Crew Dragon υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 12 περίπου λεπτά για να φτάσει στο διάστημα, από όπου και στη συνέχεια θα προσπαθήσει μπαίνοντας σε τροχιά να προσεγγίσει πρώτα και ύστερα να συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, αυτό θα συμβεί στις 11:29 το πρωί της Πέμπτης ενώ στη 01:55 το μεσημέρι οι δύο αστροναύτες θα ανοίξουν την καταπακτή για να συναντήσουν τους συναδέλφους τους στον ISS.

H παραμονή

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το πόσο καιρό ακριβώς θα παραμείνουν οι Hurley και Behnken στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Γνωρίζουμε, όμως, ότι το λιγότερο που μπορούν να παραμείνουν είναι 30 μέρες ενώ η επιστροφή τους έχει υπολογιστεί το αργότερο για τις 23 Σεπτεμβρίου του 2020.

Η σημασία της αποστολής

Σε πολύ απλά λόγια και με πολύ λίγες λέξεις από την επιτυχία της θα κριθεί το μέλλον του διαστημικού τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως αν το Crew Dragon φτάσει στον ISS θα έχει γράψει ιστορία ως η πρώτη επιτυχημένη διαστημική αποστολή ιδιωτική εταιρείας. Επίσης, αποτελεί την κορύφωση ενός δεκαετούς πρόγραμμα της NASA που τη βρήκε να χρηματοδοτεί ιδιωτικές εταιρείες -τη SpaceX και τη Boeing.

Το κόστος

Ίσως, ακούγεται παράξενο/υπερβολικό/αχρείαστο η NASA να χρηματοδοτεί τη SpaceX με 2,6 δισ. δολάρια και τη Boeing με 4,2 δισ. δολάρια (για το διαστημόπλοιο Starliner που ετοιμάζεται), η αλήθεια όμως είναι ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, και μέσα από αυτήν την κίνηση, εξοικονομεί δεκάδες δισ. δολάρια, αφού το να εξελίξει μόνη της την τεχνολογία των πυραύλων και των διαστημοπλοίων θα ήταν πολύ πιο κοστοβόρο. Μάλιστα, μέσα από αυτήν την τακτική της δίνεται η δυνατότητα να ρίξει όλο το βάρος της προσπάθειάς της σε άλλα πράγματα, όπως η επιστροφή της στο Φεγγάρι με το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα που ακούει στο όνομα ARTEMIS.

Το μέλλον

Στο μυαλό του Elon Musk, η SpaceX θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα καθιερώσει τον διαστημικό τουρισμό ενώ ο απώτερος σκοπός της είναι να οδηγήσει με ασφάλεια επισκέπτες μέχρι το φεγγάρι και αργότερα -γιατί όχι;- και μέχρι τον Πλανήτη Άρη. Έτσι, η αποστολή του Crew Dragon επί της ουσίας είναι μία δοκιμή για το πώς λειτουργούν οι πύραυλοι και τα διαστημόπλοια της SpaceX στις πραγματικές διαστημικές συνθήκες. Αν όλα πάνε καλά, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό: Οι υποψήφιοι τουρίστες του διαστήματος είναι πολλοί (ανάμεσά τους και ο Tom Cruise), είναι πλούσιοι και φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και 20 εκ. δολάρια.

Η ιντερνετική προβολή

Αν σε ενδιαφέρουν οι διαστημικές περιπέτειες, μπορείς αύριο στις 11 το βράδυ να συντονιστείς είτε στο NASA TV είτε στο επίσημο site της SpaceX για να παρακολουθήσεις το μοναδικό θέαμα. Μάλιστα, τόσο η NASA όσο και οι SpaceX παροτρύνουν τους ανθρώπους να συντονιστούν διαδικτυακά για να μη στριμωχτούν στους λόφους γύρω από το Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα, όπως συνηθίζεται σε κάθε παρόμοια εκτόξευση. Ζούμε σε εποχές κορονοϊού και η ασφάλεια της υγείας είναι πάνω από όλα.


φωτογραφίες © SpaceX

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.