Μπορεί τα συμπτώματα κονδυλωμάτων να εξελιχθούν σε καρκίνο;

Ένας ειδικός απαντά σε όλες μας τις απορίες.

Γράφει: Esquire Editors 01 Ιουλίου 2020

Πιθανότατα γνωρίζεις για τις επιδημικές διαστάσεις που έχουν πάρει τα κονδυλώματα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αποτελούν πια το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μόνο στην Αμερική διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά, ενώ υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλά που μένουν μη διαγνωσμένα. Αν λοιπόν εμφάνισες κι εσύ συμπτώματα κονδυλωμάτων, είναι λογικό να ανησυχείς για το τι μπορεί να συμβεί αν τα αφήσεις χωρίς θεραπεία και αν θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ακολουθούν όλα όσα μας ανέφερε επί του θέματος ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;

Τα κονδυλώματα συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα ενοχληθεί από κάτι στην περιοχή, πέρα από την εμφάνιση των ίδιων των κονδυλωμάτων, που εμφανίζονται είτε ως επίπεδες δερματικές βλάβες, είτε ως πιο υπερυψωμένες σαν μικρά ογκίδια. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα συνοδεύονται από το σύμπτωμα του κνησμού.

Είναι επικίνδυνα τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα αυτά καθ’ αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Θεωρούνται καλοήθεις βλάβες που οφείλονται σε στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού HPV. Όμως, έχει αποδειχτεί ότι στις ίδιες περιοχές μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου, τα οποία είναι ογκογόνα και σχετίζονται με εμφάνιση καρκίνου του πέους, του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Επομένως, είναι απαραίτητη η θεραπεία.

Τι θα συμβεί αν δεν ακολουθήσουμε θεραπεία;

Χωρίς θεραπεία τα ίδια τα κονδυλώματα θα μεγαλώσουν, θα πολλαπλασιαστούν και θα επεκταθούν στις γύρω υγιείς περιοχές του  δέρματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιός HPV είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, επομένως η επέκτασή του στο υπόλοιπο σώμα μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του μπάνιου καθώς τρίβεται ο ασθενής με το σφουγγάρι. Επιπλέον, θα μεταδοθούν και θα μολύνουν τον/την ερωτικό/ή σύντροφο. Αν μείνουν πολύ καιρό χωρίς θεραπεία, τότε οι βλάβες μπορεί να σχηματίσουν μεγάλες δερματικές πλάκες που είναι πιθανό να φράξουν την ουρήθρα ή τον κόλπο της γυναίκας.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι, όπως προανέφερα, ότι επειδή στις περιοχές των κονδυλωμάτων μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη του ιού HPV, με τις επανειλημμένες ερωτικές επαφές, είναι πιθανό να επεκταθούν από τα εξωτερικά στα εσωτερικά γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν κυτταρικές δυσπλασίες ή και καρκίνο.

Ποια συμπτώματα των κονδυλωμάτων πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν συμπτώματα των κονδυλωμάτων που μπορούν να μας προειδοποιήσουν. Επομένως, αν κάποιος εμφανίζει κονδυλώματα ή υποψιάζεται ότι έχει μολυνθεί από τον ιό HPV, δεν θα πρέπει να περιμένει για κάποιο σύμπτωμα. Θα χρειαστεί να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολογικά ιατρεία εξειδικευμένα στην αντιμετώπιση κονδυλωμάτων, όπως είναι τα ιατρεία IQ Skin Clinics, ώστε να εξεταστεί με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα. Με τον τρόπο αυτόν, ανιχνεύουμε με προσοχή όλες τις βλάβες, ακόμα κι αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές βλάβες), γιατί είναι καθοριστικής σημασίας να τις θεραπεύσουμε κι αυτές ώστε να μην αποτελέσουν αιτία υποτροπών στο μέλλον.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας βασίζεται στη χρήση LASER. Το LASER δρα στοχευμένα πάνω στις βλάβες και τις εξαχνώνει χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια στο δέρμα. Η θεραπεία είναι σύντομη, ανώδυνη και εξαλείφει σε μία συνεδρία όλα τα παρόντα κονδυλώματα. Συστήνεται η εξέταση και η θεραπεία και των δύο ερωτικών συντρόφων, για να αποφεύγεται η επαναμόλυνση ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση για διάστημα οχτώ μηνών. Με τον τρόπο αυτόν, εντοπίζουμε και θεραπεύουμε έγκαιρα τυχόν νέες βλάβες που επώαζαν το προηγούμενο διάστημα και δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί. Έτσι, απαλλάσσουμε τους ασθενείς μας οριστικά από τα κονδυλώματα.


Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος