Ηλιακό έγκαυμα: Άμεση ανακούφιση σε 4 βήματα

Αυτά καλό είναι να μην συμβαίνουν, αλλά αν συμβούν ας γνωρίζεις τουλάχιστον πώς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Η αντηλιακή προστασία σε συνδυασμό με την προστασία που προσφέρει ένα καπέλο και η άφθονη κατανάλωση υγρών, καθώς και η αποφυγή της ηλιοθεραπείας τις ώρες αιχμής -11π.μ. με 4μ.μ.- είναι οι σύμμαχοί σου για να απολαύσεις με ασφάλεια τον καλοκαιρινό ελληνικό ήλιο. Διαφορετικά, η πιθανότητα να βρεθείς ξαφνικά με ερεθισμό μέχρι έγκαυμα είναι μεγάλη.

Τι πρέπει να γνωρίζεις στην περίπτωση αυτή; Τα ακόλουθα σωτήρια για την υγεία σου βήματα. 

Βήμα 1ο - Το ντους

Κάνε ένα κρύο ντους. Ρίξε άφθονο νερό στην πληγείσα περιοχή και μην χρησιμοποιήσεις αφρόλουτρο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω ερεθισμού. 

Βήμα 2ο - Η εξωτερική ενυδάτωση

Ενυδάτωσε αμέσως την περιοχή, όχι όμως με οποιαδήποτε κρέμα σώματος. Η καλύτερη λύση είναι να αγοράσεις από ένα φαρμακείο τζελ αλόης, γνωστό για τις καταπραϋντικές και επουλωτικές του ιδιότητες και να το συνδυάσεις με μία κρέμα με πανθενόλη.

Βήμα 3ο - Η εσωτερική ενυδάτωση

Η ενυδάτωση από μέσα προς τα έξω είναι πολύ σημαντική για την επούλωση της πληγής. Γι' αυτό και στην περίπτωση του ηλιακού εγκαύματος συνίσταται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, όπως επίσης φρούτων και λαχανικών. 

Βήμα 4ο - Η ανακούφιση από τον πόνο

Ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο θα σε ανακουφίσει από τον έντονο πόνο και την φαγούρα, ενώ ταυτόχρονα θα καταπολεμήσει σημαντικά την ευαισθησία του δέρματος.

Να σημειωθεί εδώ ότι αν το έγκαυμα δείχνει να είναι σοβαρό -έχει φουσκάλες και είναι μεγάλο σε έκταση-, τότε απευθύνεσαι κατευθείαν σε έναν δερματολόγο, όπως επίσης αν έχεις συμπτώματα πυρετού, ναυτίας και ρίγης στο σώμα. 


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης