3 επιστήμονες προειδοποιούν για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού

Απαισιόδοξα σενάρια από τρεις ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Γράφει: Esquire Editors 30 Ιουλίου 2020

Τους φόβους τους για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά περισσότερο επικίνδυνο, εκφράζουν τρεις επιστήμονες, μιλώντας στα ΜΜΕ.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στον ιατρικό κλάδο, με τους ειδικούς επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους να εισηγούνται και να πιέζουν την κυβέρνηση για νέα μέτρα κατά της πανδημίας και της διασποράς της στον γενικό πληθυσμό.

Κοτανίδου: "Κλείσιμο μαγαζιών αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα beach party, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.

"Προτεραιότητά μας είναι η υγεία του κόσμου" ξεκαθάρισε. "Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα" σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου.

"Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξησης του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την ύπαρξη του COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί".

Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι "ουδείς είναι άτρωτος από τον COVID, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω".

Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Λινού: "Θα μιλάμε για χίλια κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα"

Στα αστικά κέντρα επικεντρώνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα και τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν.

Όπως δήλωσε η κ. Λινού, "αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα" προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είνα αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιος χώρους.

Κορονοϊός - Συναγερμός από τον Εξαδάκτυλο: Πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε το καλοκαίρι

Απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά "είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι".

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open διαπίστωσε ότι οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των γιατρών για χρήση της μάσκας, ενώ παράλληλα χτύπησε "καμπανάκι" για τη χρήση τόσο της μάσκας με φίλτρο όσο και της μάσκας σε μορφή "ασπίδας".

"Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο OPEN TV και πρόσθεσε: "Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει".

Ο κ. Εξαδάκτυλος πρόσθεσε ακόμη ότι "δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες" και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, "καθώς προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει".

Ο κ. Εξαδάκτυλος κατέστησε σαφές πως οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. "Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές".

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε ακόμη ότι "τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες".

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου