Η άρνηση χρήσης μάσκας είναι μία ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Μία επιστημονική άποψη για όλους εκείνους που αρνούνται πεισματικά να φορέσουν μάσκα.

Esquire Team
Γράφει: Esquire Editors 19 Σεπτεμβρίου 2020

Κάποιες φορές υπάρχει εμφανής σύνδεση ανάμεσα στην "έμμονη ιδέα” και τον "καταναγκασμό” (π.χ. άρνηση χρήσης μάσκας - ψυχοσωματική διαταραχή). Οι "έμμονες ιδέες” ασφυξίας ή αναπνευστικού προβλήματος συνήθως προκύπτουν σε καταστάσεις στις οποίες ο πάσχων από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έρχεται αναγκαστικά σε επαφή με αντικείμενα τα οποία θεωρεί "κακά” (π.χ. μάσκα). Η συγκεκριμένη ανησυχία διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνει από  φόβο για αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και κατά φαντασία ασφυξία...  μετά λιποθυμίας.

Η δυνητική επαφή με καθετί που παραπέμπει σε μάσκα αποφεύγεται λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στους πάσχοντες η ιδεοψυχαναγκαστική εμμονή. Σε περίπτωση που η χρήση μάσκας δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε οι πάσχοντες μπορεί να γίνουν είτε πολύ επιθετικοί, είτε να τη φορέσουν κατά τέτοιο τρόπο, που είτε τη φορούν είτε όχι να είναι ένα και το αυτό! 

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη ομάδα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής -εκείνης που σχετίζεται με την κουταμάρα, που συχνά συνοδεύει τις πράξεις των συγκεκριμένων πασχόντων αυτής της ομάδας "ασθενών”.

Είναι, σε κάθε περίπτωση, το επιστέγασμα μιας θλιβερής́ς πραγματικότητας, ότι τα επιστημονικά επιχειρήματα δεν φαίνεται να αρκούν για να πειστεί ένας ιδεοψυχαναγκαστικός αρνητής της μάσκας να δεχθεί το αυτονόητο, ότι η μάσκα δεν περιέχει... τσιπάκι και ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει τρόπο να συγκεντρώνεται εντός της μάσκας και, ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να βλάψει εμάς ή τα παιδιά μας. Δυστυχώς, ο άνευ λόγου ιδεοψυχαναγκαστικός φανατισμός που τους διέπει, δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν ούτε καν απλοϊκές έννοιες! 

Πώς είναι δυνατόν τόσο φανατικά και με πάθος να  διατείνονται ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι δεν μπορούν να φορούν μάσκα επί ώρες, μιας και ο εγκέφαλός τους...  δεν θα οξυγονώνεται, λένε, καλά και έτσι θα αναγκάζονται να αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα. Πώς, βρε άνθρωποι του Θεού, και με ποιο μηχανισμό η μάσκα θα επιδοθεί... σε διακρίσεις; 

Γιατί λοιπόν να βλάπτει εκείνους και κάθε απλό καθημερινό άνθρωπο και όχι τους χειρουργούς που δεν την αποχωρίζονται επί ώρες κάθε μέρα ή τους ανοσοκατεσταλμένους που τη φορούν 24 ώρες το 24ωρο, επί μήνες ή και επί χρόνια; Κάπου αδυνατούν να αντιιληφθούν πως εκείνοι  που τους διηγήθηκαν το αφήγημα-ανέκδοτο δεν διέθεταν δομημένο σκεπτικό και απλά τους το διηγήθηκαν...  έτσι για να περνά η ώρα τους;

Αλλά, θα μου πείτε, τι τα λέω όλ’ αυτά - και εγώ μάλλον μέρος της διεθνούς συνωμοσίας είμαι...

Δεν τους προξενεί άραγε εντύπωση που ούτε ένας γιατρός-επαναστάτης, ούτε καν ιδεοψυχαναγκαστικός δεν βρέθηκε, που να δηλώσει ευθαρσώς πως η μάσκα δεν προστατεύει, αλλά αντίθετα δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα; Αυτοί που τους τα λένε δεν είναι τίποτε άλλο, παρά περιθωριακά άτομα, που τους παρασύρουν μαζί τους στο δικό τους περιθώριο! Εκείνοι, βέβαια, έχουν κάθε δικαίωμα να βρεθούν όσο χαμηλά επέλεξαν και ακόμα χαμηλότερα αν βέβαια δεν θέτουν άλλους σε κίνδυνο. 

Όμως, τα παιδιά, την επιμέλεια ή κηδεμονία των οποίων έχουν, δεν τους χρωστούν τίποτα να διακινδυνεύουν την υγεία τους ή την υγεία άλλων και ο νόμος τα προστατεύει ρητά από "ακατάλληλους” γονείς! 

Ας έχουν όμως υπ’ όψιν πως η δημοκρατία, την οποία συνήθως επικαλούνται κάποιοι όταν στριμώχνονται, σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνει τις κακοήθεις πράξεις κακόβουλων πολιτών!

Σίγουρα κάποιοι λίγοι που διέδωσαν την άποψη για τη δήθεν επικινδυνότητα της μάσκας κατέχουν σίγουρα το ταλέντο να δουλεύουν πολύ κόσμο εξαπατώντας τον, ενώ κάποιοι άλλοι περισσότεροι κατέχονται ιδεοψυχαναγκαστικά από τα αποτελέσματαα αυτού του ταλέντου των προηγούμενων λίγων. Όταν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ταλέντο γίνεται μάλλον κατάρα, που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών και να τη θέσει σε κίνδυνο, γεγονός που η συντεταγμένη κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε προτίθεται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει!

Μπορεί, φίλες και φίλοι, οι απόψεις μου επί της πανδημίας του νέου κορονοϊού, να έχουν αλλάξει σε κάποια πράγματα, διότι πάντα ο νους διευρύνεται από καινούργιες γνώσεις, αλλά αυτό που σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε ούτε πρόκειται ν’ αλλάξει είναι...  ότι η μάσκα σώζει ζωές.

Από τον Μοριακό Βιολόγο-Γενετιστή Θοδωρή Γιάνναρο/ Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος