Γρίπη και κορονοϊός: 6 κρίσιμες ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Η εποχή της γρίπης ίσως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, στατιστικά όμως σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουμε να τη συζητάμε πιο έντονα.

Γράφει: Esquire Editors 27 Οκτωβρίου 2020

Τόσο η εποχική γρίπη όσο και ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από σταγονίδια στον αέρα και από τη στενή επαφή. Κι αν μέχρι πέρυσι τα ερωτήματά μας αυτή την εποχή ήταν σχετικά με τη γρίπη και το ποιοι συστήνεται να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο, φέτος στην εξίσωση έχει προστεθεί και ο νέος κορονοϊός, ο οποίος περιπλέκει την κατάσταση. Η καλύτερη γνώση και κατανόηση των ομοιοτήτων και των διαφορών των δύο ιών θα μας βοηθήσει να είμαστε σε εγρήγορση για τα συμπτώματα και να επικοινωνήσουμε έγκαιρα με τον γιατρό μας. Οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ωστόσο ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως καθώς οι επιστήμονες ακόμη μαθαίνουν πράγματα για τον SARS-CoV-2 ίσως κάποιες από τις πληροφορίες και τα δεδομένα να αλλάξουν στην πορεία.

Ποια η διαφορά μεταξύ γρίπης και νέου κορονοϊού;

Η γρίπη και η COVID-19 είναι και οι δύο μεταδοτικά νοσήματα του αναπνευστικού, προκαλούνται όμως από διαφορετικούς ιούς. Η COVID-19 προκαλείται από τη λοίμωξη με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 και η γρίπη από τους διαφορετικούς τύπους του ομώνυμου ιού που επικρατούν κάθε χρόνο. Καθώς τα συμπτώματα της γρίπης και της COVID-19 είναι παρόμοια, ίσως είναι δύσκολη η διάγνωση με βάση αυτά και όταν θα έχει ξεκινήσει η εποχή της γρίπης πιθανότατα θα χρειάζεται τεστ για τον προσδιορισμό του ιού που προκαλεί τη νόσηση, ώστε εάν χρειάζεται να δοθεί η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

Τι θα συμβεί εάν συνυπάρξει -όπως όλα δείχνουν- η πανδημία του κορονοϊού με την επιδημία της γρίπης 2020; Μπορεί να νοσεί κανείς ταυτόχρονα από τους δύο ιούς;

Είναι πολύ πιθανό ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν παράλληλα και οι δύο αυτοί ιοί στο περιβάλλον μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμβολιασμός για τη γρίπη -ειδικά στις ευπαθείς ομάδες- είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη χρονιά. Όσο για το αν είναι δυνατό να νοσήσει κανείς ταυτόχρονα με γρίπη και κορονοϊό, η απάντηση είναι θετική, ενώ οι ειδικοί ακόμη μελετούν πόσο μικρή ή μεγάλη μπορεί να είναι αυτή η πιθανότητα.

Είναι η COVID-19 πιο επικίνδυνη από τη γρίπη;

Και οι δύο ιοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο, ενδεχόμενη ανάγκη για νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο. Παρότι η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να μαθαίνει για την COVID-19, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι πιο θανατηφόρος νόσο από την εποχιακή γρίπη, για την οποία άλλωστε υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει τις πιο ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και που έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Το εμβόλιο της γρίπης μας προστατεύει από τον νέο κορονοϊό;

Όχι, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν μας προστατεύει από την COVID-19, ωστόσο έχει άλλα σημαντικά οφέλη. Το προφανέστερο, μας προστατεύει από τον ιό της γρίπης ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Επίσης, αποτρέπει την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας από τον ιό της γρίπης ενώ συμβάλει στην προστασία των δομών υγείας από την υπερπλήρωση σε μια περίοδο που θα μπορούν να συνυπάρχουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας ασθενείς και με τις δύο λοιμώξεις.

Μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο να μας κάνει πιο επιρρεπείς στο νέο κορονοϊό;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό με αύξηση του κινδύνου για νόσηση από κορονοϊό, όπως το στέλεχος που προκαλεί την COVID-19. Στις ΗΠΑ υπήρξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 που ανέφερε συσχετισμό ανάμεσα στον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον κίνδυνο νόσησης από τέσσερις κοινούς εποχιακούς κορονοϊούς, κανένας όμως από εκείνους δεν προκαλεί COVID-19. Αργότερα, σε αναθεώρησή της η αναφορά αυτή βρέθηκε ανακριβής. Τα αποτελέσματα αυτής της αρχικής μελέτης οδήγησαν ερευνητές στον Καναδά να ελέγξουν τα στοιχεία τους για να δουν εάν μπορούν να βρουν παρόμοια αποτελέσματα στο δικό τους πληθυσμό. Στη δημοσίευσή τους ανέφεραν ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εποχιακούς κορονοϊούς, ενώ τα ευρήματα της μελέτης επισήμαναν την προστατευτική δράση του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Πότε να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα οι εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν για τη γρίπη 2020;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: ● Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. · Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή · Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) · Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών · Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) · Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα · Χρόνια νεφροπάθεια · Χρόνιες παθήσεις ήπατος · Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα · Σύνδρομο Down
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης. 
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης