Τα check-ups του φθινοπώρου

Οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας που πρέπει να κάνει κάθε άντρας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Εξετάσεις για άντρες λοιπόν. Μπορεί να αισθάνεσαι μέσα σου ακμαίος, λες και είσαι 18 χρόνων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγεις τους προληπτικούς ελέγχους υγείας για να δεις ότι όλα βαίνουν όντως καλώς. Επίσης, η πανδημία δεν είναι δικαιολογία για να αναβάλλεις επ’ άπειρον το ετήσιο, γενικό check-up. Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Μάλιστα, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να αξιολογήσεις την κατάσταση της υγείας σου από το φθινόπωρο, αφού έχεις ολοκληρώσει τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Παρότι, βέβαια, τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις θα τις αποφασίσει ο προσωπικός σου γιατρός, υπάρχουν κάποιες που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ας τις δούμε μία προς μία.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Θα πρέπει να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Ο οδοντίατρός σου ελέγχει επίσης τα δόντια και τη στοματική σου κοιλότητα για τυχόν αρχόμενα προβλήματα που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για σοβαρότερες ασθένειες.

Τα check-ups του φθινοπώρου

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος απαιτείται ασχέτως του αν έχεις παρατηρήσει αλλαγές στην οξύτητα της όρασής σου ή, όπως ο περισσότερος κόσμος, έχεις κάποιο θέμα αμετρωπίας όπως η μυωπία και ο αστιγματισμός. Κι αυτό γιατί μπορεί να αποκαλύψει τα πρώτα σημάδια ασθενειών όπως ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες ισομετρικές ασκήσεις

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΡΘΟΥ

Η ψηφιακή εξέταση ορθού συνιστάται στους άντρες που έχουν περάσει τα 40 και περιλαμβάνει τον έλεγχο τόσο του κάτω ορθού όσο και του προστάτη για ύπαρξη όγκων ή λοιμώξεων. Επίσης, αξιολογεί το μέγεθος του προστάτη και συνεισφέρει στην ανίχνευση καρκίνου του προστάτη ή του παχέως εντέρου.

ΤΕΣΤ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ

Τα επίπεδα τεστοστερόνης σε έναν άντρα μπορούν να μετρηθούν με μία απλή εξέταση αίματος ή σιέλου. Αν είναι χαμηλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, τριχόπτωση, διαταραχές στον ύπνο, παχυσαρκία, απώλεια μυϊκής μάζας και απότομες αλλαγές στη διάθεση.

ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Το καρδιογράφημα καταγράφει τα μικρά ρεύματα που παράγονται στην καρδιά μας και φτάνουν στην επιφάνεια του σώματός μας, αποτελώντας ένα σπουδαίο διαγνωστικό μέσο για τις παθήσεις της καρδιάς.

> Διάβασε ακόμη: H προπόνηση με βάρη είναι η καρδιά του workout σου, σε κάθε ηλικία

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ

Παρότι η οστεοπόρωση –η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει απώλεια ασβεστίου από τα οστά, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται λεπτότερα και περισσότερο εύθραυστα– είναι πιο συχνή στις γυναίκες, προσβάλλει επίσης τους άντρες. Γι’ αυτό και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας συνιστάται σε όσους είναι άνω των 50 ετών.

ΣΑΚΧΑΡΟ

Ο διαβήτης είναι μία εξαιρετικά διαδεδομένη και επικίνδυνη νόσος, ενώ σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διάγνωση –που γίνεται μέσω αιματολογικής εξέτασης– είναι η υψηλή πίεση του αίματος και ο βαθμός παχυσαρκίας.

ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Ο προσωπικός σου γιατρός θα "σου πάρει την πίεση" με ένα πιεσόμετρο για να ελέγξει αν το αίμα σου κυλάει με τον ρυθμό που πρέπει. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ζωτικά σου όργανα.

> Διάβασε ακόμη: Τι ακριβώς είναι η ενσυναίσθηση

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Με έναν απλό αιματολογικό έλεγχο μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις υψηλά επίπεδα χοληστερίνης που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι πιθανότητες είναι πολλές, ειδικά αν αγαπάς το junk food.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου