Γιατί η συνεχής κατανάλωση νερού δεν είναι καλή ιδέα

Η υπερβολική κατανάλωση νερού δε σημαίνει απαραίτητα αποτελεσματική ενυδάτωση.

Γράφει: Esquire Editors 15 Νοεμβρίου 2021

Η αφυδάτωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό: Μπορεί να είναι ο λόγος που νιώθεις κουρασμένος και που δεν έχεις τη συνηθισμένη σου αντοχή ενώ ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση ή τη δυνατότητα συγκέντρωσής μας, σύμφωνα με έρευνα. 
Από την άλλη, το νερό είναι το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέσο για να εξασφαλίσεις ότι παρέχεις στον οργανισμό σου την ενυδάτωση που χρειάζεται. 

Γιατί το να πίνεις όλη τη μέρα νερό δεν είναι καλή ιδέα

Απ' ότι φαίνεται όμως ακόμη και η κατανάλωση νερού χρειάζεται τρόπο και μέτρο, αφού το να πίνεις τεράστιες ποσότητες πρωί, μεσημέρι και βράδυ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου. "Εάν πίνεις νερό και μετά αποβάλεις μεγάλες ποσότητες ούρων και το χρώμα τους είναι διάφανο, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σου δεν εκμεταλλεύεται επαρκώς τα υγρά που του προσφέρεις", εξηγεί ο David Nieman, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο των Απαλαχίων στις ΗΠΑ και διευθυντής στο εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης στο ερευνητικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα. Σύμφωνα με τον Nieman, το σκέτο νερό έχει την τάση να "γλιστράει" στο πεπτικό σύστημα όταν δεν συνοδεύεται από τροφή ή ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν κάποιος πίνει μεγάλες ποσότητες νερού με άδειο στομάχι. Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός, σε αυτές τις συνθήκες δεν έχεις κανένα όφελος από το νερό που πίνεις!

Για την ακρίβεια, τα διάφανα ούρα αποτελούν μία ένδειξη "υπερ-ενυδάτωσης", σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Κλίβελαντ. Υπάρχουν όμως και νεότερες έρευνες που επίσης υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Nieman ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμένουμε ενυδατωμένοι. 

Σε μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές σύγκριναν τη βραχυπρόθεσμη ενυδάτωση που προσφέρουν δώδεκα διαφορετικά είδη ροφημάτων, από σκέτο νερό έως αθλητικά ροφήματα, γάλα, τσάι και μπύρα. Με βάση την ανάλυση των ούρων που συνέλεξαν από τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ορισμένα ροφήματα ανάμεσά τους το γάλα, το τσάι και ο χυμός πορτοκαλιού, αλλά όχι τα αθλητικά ροφήματα, ήταν πιο ενυδατικά από το σκέτο νερό. 

H συνέχεια στο Shape.gr

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.