Tο PCR test μπορεί να δείχνει θετικό μετά την πέμπτη μέρα. Αλλά γιατί;

Ορισμένες διευκρινίσεις από τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

Γράφει: Esquire Editors 19 Ιανουαρίου 2022

Τα κρούσματα είναι εξαιρετικά ψηλά, το ίδιο και οι σκληροί δείκτες τις τελευταίες ώρες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται μπερδεμένοι αναφορικά με τα αποτελέσματα των τεστ και την επιβεβλημένη καραντίνα. Με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, που είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά εμφανίζει πιο ήπια νόσηση, οι συστάσεις αυτοαπομόνωσης άλλαξαν. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) -που βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ- το θετικό κρούσμα τίθεται σε πενθήμερη αυτο-απομόνωση σε περίπτωση ήπιας νόσησης και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα και την πέμπτη ημέρα είναι αρνητικό το rapid test ή PCR, οι πολίτες επιστρέφουν, με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις, στην καθημερινή δραστηριότητά τους.

Αρνητικοποιείται όμως πάντα το rapid test μετά την πέμπτη μέρα νόσησης;

Το Capital.gr ζήτησε από τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη ορισμένες διευκρινίσεις.

Ο καθηγητής εξήγησε πως "ο μοριακός έλεγχος αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε, η χρήση του τεστ PCR προβλέπεται για άτομα με αρνητικά διαγνωστικά rapid αλλά επίμονα σοβαρά συμπτώματα", για να συμπληρώσει "η pcr είναι πολύ πιθανό να παραμείνει θετική μετά την 5η ημέρα ανεξάρτητα από συμπτώματα. Η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη".

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ έδειξε ότι ένα στα τρία άτομα εξακολουθούν να είναι μολυσματικά και μετά την πέμπτη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι την πέμπτη ημέρα πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορονοϊό, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική περαιτέρω εξάπλωση της Covid-19.

Η συνέχεια στο TheTocgr

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Καλώς ήρθες ηλεκτρική Ferrari

Όσα γνωρίζουμε για το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιταλικής εταιρείας που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025.

Γραφει Παυλος Κρουστης