Η προπόνηση των αστροναυτών για τη Σελήνη

Πάρε μια γεύση από το πόσο απαιτητική είναι η προετοιμασία των αστροναυτών πριν από κάθε αποστολή.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 16 Φεβρουαρίου 2022

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλησαν να γίνουν αστροναύτες όσο ήταν παιδιά, λίγοι εκείνοι που τα κατάφεραν. Παρόλα αυτά, όσοι κάποτε το ονειρεύτηκαν συνεχίζουν να θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα για το διάστημα και, φυσικά, για όσους ταξιδεύουν σε αυτό. Με τη Σελήνη να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας φέτος, χάρη σε όλες τις επικείμενες αποστολές, έχει ενδιαφέρον να δούμε το πώς προετοιμάζονται οι λίγοι τυχεροί για να τα βγάλουν πέρα με τις απαιτήσεις του δορυφόρου μας.

Υποβρύχια προπόνηση

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της NASA για την προσομοίωση της περίεργης αίσθησης που βιώνουν όταν προσεδαφίζονται στο φεγγάρι, οι αστροναύτες βουτούν στο νερό σε βάθος 12 μέτρων. Κι αυτό γιατί σε ένα τέτοιο μεγάλο βάθος, όπως και στη Σελήνη, επικρατούν χαμηλότερες συνθήκες βαρύτητας, σκοτάδι και παγωνιά.

Έδαφος από ασβεστόλιθο

Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται κυρίως από ασβέστιο. Για να μπορούν οι αστροναύτες να περπατάνε με μεγαλύτερη άνεση πάνω του, προπονούνται σε ένα έδαφος φτιαγμένο από άμμο και άλλα στοιχεία που μιμούνται την αίσθηση του σεληνιακού εδάφους.

Η προπόνηση των αστροναυτών για τη ΣελήνηGetty Images

Θεωρία Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Πριν από τη σωματική αγωγή τους, οι αστροναύτες πρέπει να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια το πώς λειτουργεί ένας Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, το με τι επιπλοκές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι όσο θα βρίσκονται στο διάστημα και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε αποστολή.

Ψυχολογική προετοιμασία

Κομβική σημασία έχει και η ψυχολογική προετοιμασία των αστροναυτών, καθώς πρόκειται να περάσουν ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα μαζί με άλλους ανθρώπους σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο. Θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα αισθήματα μοναξιάς με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι και την ίδια στιγμή να μπορούν να μοιράζονται τον χώρο με τους άλλους αστροναύτες, ειδικά αν η αποστολή πρόκειται να διαρκέσει για πολύ.

> Διάβασε ακόμα: Η διαστημική προπόνηση ενός αστροναύτη

Για να συνηθίσουν σε αυτή τη συνθήκη, συνήθως κλειδώνονται σε μικρά δωμάτια, εντός των οποίων μαθαίνουν να ζουν μαζί και να συνεργάζονται. Επίσης, πηγαίνουν μίνι εκδρομές.

Γλωσσική και ιατρική προετοιμασία

Οι αστροναύτες πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά και ρωσικά, όπως και να έχουν προχωρημένες γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Προσέτι, εκπαιδεύονται σε άλλα γνωστικά πεδία που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

> Διάβασε ακόμα: Οι διαστημικές αποστολές του 2022

Προπόνηση επιβίωσης

Πέρα απ' όλα όσα αναφέρθηκαν, οι αστροναύτες γυμνάζονται εντατικά έτσι ώστε να είναι σε ιδανική φυσική κατάσταση. Μάλιστα, γυμνάζονται ακόμα και ενόσω βρίσκονται στο διάστημα. Αυτό επιτάσσεται από το ότι η έλλειψη βαρύτητας αδρανοποιεί τους μύες. Τέλος, μαθαίνουν πώς να επιβιώνουν στη θάλασσα, τη ζούγκλα και την έρημο, ενώ προπονούνται στον αλεξιπτωτισμό και την κολύμβηση.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.